Момчиловци – от местния туризъм до китайското кисело мляко


Момчиловци – от местния туризъм до китайското кисело мляко
Момчиловци – някогашната столица на селския туризъм
29 Септември 2015, Вторник


Момчиловци –  селото, което първо у нас се зае да посреща любопитните за родопския живот в своите къщи за гости, през годините отстъпи титлата "Столица на селския туризъм"

Автор: Десант

на други села в Родопа планина. И ако преди двайсетина години повечето от всички 300 къщи са давали стаи и цели етажи за отдих на туристи, сега с това се занимават не повече от десетина собственици, разказва Албена Пеева от местния туристически информационен център.

Още преди 1989 г. домът на Никола Петров посреща запалени по селския туризъм хора. Имаше едно постановление на Министерския съвет, което даваше такава възможност, разказва собственикът на една от къщите с най-дълъг стаж в това отношение тук.
В края на 80-те "Балкантурист" започва да организира в дома му автентично "посещение в родопско семейство", а по онова време бай Никола е с дълъг стаж в посрещането на правителствени делегации из резиденциите в района.

Днес той е сред последните мохикани, които още поддържат огъня в селото, но признава, че вече интересът не е така голям, както в началото.
Навремето за хората тук имало чудесни възможности за поминък. В края на XIX век тук е имало пет кооперации - горска, на картофопроизводителите, потребителна, кредитна, кооперация на рибарите - 80 местни мъже, които до 1913 г. ловят риба във водите на Бяло море в Гърция.

Преди идването на демокрацията местните работели в курорта Пампорово и в дърводобива, хората били наети на работа и в оръжейния завод, във фабрика "Елица". Занимавали се и със земеделие - произвеждали картофи, отглеждали крави, местните стада наброявали 1000 глави добитък.

После, след 1989 г., надежда за устойчиви приходи дал селският туризъм и населеното място било първото, което се заело да развива новия местен бизнес. С годините, притиснати от нуждата да вложат солидни инвестиции, за да отговорят на законовите изисквания за настаняване на туристи - например да изградят санитарен възел към всяка стая, много от хората се отказват да приемат гости.

Надежда за развитие преди кризата дават чужденците, които накупили не една и две от местните къщи с идеята да ги реконструират в малки семейни хотели и къщи за гости.
Някои успели за кратко да постигнат мечтите си, но никой не можал да върне вложените капитали. Сега тези домове са обявени за продажба. Само в един от местните сайтове за имоти има обявени за продан повече от 60 родопски къщи в селото. Мнозина обаче искат висока цена - например 400 000 евро за триетажна къща в Момчиловци.

Стана така, че бяхме първи в развитието на селския туризъм, но сега има голям отлив - села, които се учеха от нас - Могилица, Арда, Смилян, отдавна ни изпревариха, благодарение на добрата реклама, разказва Албена Пеева.
Мнозина от хората тук останаха в мисленето си в далечната 1990 г., не искат заедно да положат усилия и да правят селски туризъм, а чакат някой да дойде и да стане техен обединител, казва още тя. И ако в миналото тук е имало 3000 постоянно живеещи, сега те са около 1270.

А селото е чудно място за почивка, екологичен и кулинарен туризъм, разходки. През  1968 г. тук е отворена картинна галерия. Послучай 1300 години от създаването на българската държава в селото е построена солидна сграда за културно-исторически музей. Освен картините, в него могат да се видят предмети и снимки от родопския бит, автентични експонати, документи.

В 3000 експоната музеят събира цялата история на селото от бронзовата епоха до днес.
Край Момчиловци има 26 параклиса и три християнски кръста. Местните вярват, че те пазят селото от злини, беди и болести. Всеки параклис е отворен постоянно и се поддържа от хората. Един от най-прочутите е параклисът "Аязмото" - хората вярват, че водата от изворчето край него лекува очни заболявания.
Легендите, записани от отец Константин Канев в историческата книга "Миналото на село Момчиловци", разказват, че още през 1908 г. тук са идвали хора от различни краища на България да търсят изцеление.

От Момчиловци тръгва екопътеката, наречена на известната родопска песен "Торнал е Тодьо". Представлява кръгов маршрут, който минава през параклисите "Света Петка" и "Свети Петър и Павел", през скалните феномени Кърджалийски и Дупчов камък. Екопътеката завършва при Радичовската чешма, построена от хаджи Неделчо Канев.
Чешмата е образец на Момчиловската каменоделна школа, а местните  дюлгери се смятат за едни от първите майстори на камъка в Родопите. Канев се е обучавал на каменоделство в Италия, той е авторът и на камбанарията на построената през 1836 г. църква в Момчиловци.

Феноменът Кърджалийския камък тук е известен от време оно, тъй като някога тъкмо от него мъжете от Момчиловци са тръгвали на гурбет. Мястото е възпято в прочутата песен "Торнал е Тодьо на гурбет да иде", измислена от геолога проф. Георги Мандов и неговия съученик Димитър Радичев, учител.

Двете момчета от село Момчиловци я съчинили през май 1949 г. Тогава трябвало да идат на  абитуриентски бал, но нямали костюми, имали само цървули. Досрамяло ги и останали вечерта в общежитието - за да не скучаят, съчинили текста за Тодьо по мелодията на известна фронтовашка песен. Тя става много популярна и изследователите на фолклора посочват, че е единствената родопска песен, посветена на труда.

През 2008 г. в Момчиловци се случва нещо необичайно - китайската компания за млечни продукти "Брайт фуд" започва да произвежда в Шанхай кисело мляко с марката "Момчиловци". Договорът е за 10 години. Годишният оборот  от продажбата му през 2012 г. е 18 750 000 евро, а на следващата година се увеличава до 37 500 000 евро, казва говорителят на китайската компания Бън Мин.
На опаковката от 190 г има история на марката и произхода на името „Момчиловци”. Освен за бактерията лактус бацилус булгарикус, китайците знаят, че в Родопите има един атрактивен за туризъм регион.

„Големите количества продажби от киселото мляко „Момчиловци” са свързани с българската бактерия, с опаковката на продукта и вкуса му. Използваме опаковка във формата на диамант, която позволява дълготрайно съхранение на млякото и запазване на неговите качества. В Китай киселото мляко не е ежедневен продукт, при нас сега навлиза тази тенденция”, казва Бън Мин.

Млякото започва да води в Момчиловци и китайски туристи. Преди няколко години тук пристигат 25 китайци, сред които и бебе. Сървайвърите са настанени в местни къщи, учат се да готвят родопски ястия, квасят мляко, отиват на място в кравеферма, срещат се с дълголетници от селото, изработват си сами ароматни килимчета, в които втъкават билки от ливадите край селото. На изпроводяк от кметството им подаряват родопски чанове.
Китайци отново гостуваха на Момчиловци през втората седмица на септември, когато тук по традиция се провежда Фестивалът на киселото мляко "Традициите на Родопите".


Албена Пеева от местния туристически информационен център Киселото мляко, което се произвежда в Китай с марката „Момчиловци” Част от общо 3000-те експоната в музея Подарък на селото от братския китайски народ Културно-историческият музей в Момчиловци

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки