Що е то хасковски каунь


Що е то хасковски каунь
180- килограмов „Хасковски каунь” откриха в Хасково
13 Септември 2015, Неделя


Нова атракция си имат вече хасковлии. Това е скулптурата „Хасковски каунь”, която бе открита на Рождество Богородично. На тази дата, 8 септември, е и празникът на града.

Автор: Янко Георгиев Снимка: Авторът

Скулптурата е изработена от месингова ламарина и тежи около 180 кг, а за направата й са били нужни два месеца. Тя е изработена от Господин Тенев – Гуспата, който изработи и Баба Яга, Бухала на кметството, човечетата на Моста на влюбените, както и Паметника на завистта.

Композицията се състои от три части: каунь - пъпеш, станал нарицателно име за хасковлия, Каца и Мъжка фигура с голяма глава, малки крайници и усмивка от ухо до ухо. Тази скулптура е посветена на живия хасковски дух, чувство за хумор и самоирония, присъщи на местните жители. Както и на всички веселяци, зевзеци, трезви и нетрезви ценители на карикатурата и шаржа.

„Хасковски каунь“ е измислена и изработена през 1999 г., когато актьорът Янко Митев издаде първия брой на едноименния вестник. Творбата бе приета с възхищение от малцината тогава хасковски "кауньи" и бе предложена за ежегодна награда на „Ъкъдемия Каунь“. Оттогава нейни носители са много известни личности на България.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки