Шест забележителности в Ардино, които никога няма да забравите


Шест забележителности в Ардино, които никога няма да забравите
Останките от тракийската крепост Калето
01 Септември 2015, Вторник


Ардино, това малко градче в Източните Родопи, е толкова далеч, почти до гръцката граница, че често го пропускаме, когато пътуваме за южната ни съседка.

Автор: Камен Колев

А то и районът около него крият красота, която в никакъв случай не бива да се изпуска.
Има най-малко шест забележителности в района, които ще спрат дъха на всеки любител на историята и природата.

Дяволският мост

Мостът, чието турско име е Шейтан кюприя, е на река Арда и отстои на 20 км северозападно от Ардино. До него се стига по горски път, но дори да не сте с кола 4х4, няма да се затрудните - пътят е добре поддържан.
Средновековният мост е построен върху живописен тесен пролом през Османския период. Дело е на майстор Уста Димитър от Неделино, който го изгражда в периода 1515 - 1518 г. върху останки от стар римски мост. Оттогава не са правени никакви преустройства и ремонти.

Наименованието на Дяволския мост идва от отражението му във водата - прилича на зинала паст на дявол. Има десетки легенди за съоръжението, някои от които са намирали място и на страниците на „Десант“.
Според едно от преданията в скалите се вижда стъпката на дявола. Според друга, в моста е вградена сянката на млада невеста, която е носила храна на майстора и по-късно е починала.

Навремето оттук е минавал път, който е свързвал района на днешния Пловдив през прохода Маказа с Беломорието. Мостът е трисводест, а по ръба на пътното платно е запазен каменен парапет.
Дълъг е 56 м,а широчината му е 3,5 м. Върху един от ключовите камъни на централния свод е открит гравиран малък хексагон, наричан „Печатът на Соломон". На това място са снимани някои от епизодите на филма „Време разделно".

Светилището „Орлови скали“

На 3 км южно от Ардино се намира тракийското светилище "Орлови скали". В стръмна канара са издълбани около 100 ниши с формата на трапец с размери 32-45-50 метра. Дълбочината им е 8-12 см.
Според археолози, нишите са били изсечени от племето одриси в периода V - IV век преди Христа. В района е намерена обгоряла керамика, която кара учените да мислят, че тук траките са извършвали огнени ритуали.

Друга хипотеза допуска, че нишите са някогашни скални гробници, наричани колумбарии, в които се е поставяла урна с праха на покойника. Такива ниши има и в скалите до селата Безводно, Сухово и Дъждовница. По-голямата част от пътя може да се мине с високопроходим автомобил, а останалата част – пеша.

Тракийската крепост Калето

Само на половин километър от светилището днес могат да бъдат видени останките от крепостта Калето. През 2003 г. историческото място е обявено от Министерството на околната среда и водите за природна забележителност.
Руините заемат площ от половин хектар, но крепостта днес е изцяло унищожена. От нея е останало много малко, и ако не знаете за останките, едва ли ще ги забележите.

Руините се намират на хълма преди да се стигне до нишите на светилището. Според историците, някога крепостта е заемала формата на неправилен кръг с диаметър 67 метра.
Била е изградена от камъни, без да е използван хоросан за скрепяване. В района на Калето са намерени много останки от тракийска керамика.

Природната забележителност „Хладилника”

Това е карстова пещера в землището на село Любино. Намира се северно от Ардино, до устието на река Давидковска при вливането й в река Арда. Пещерата може да се използва за естествен хладилник.
Наименованието й произхожда от изключително ниските температури и в най – горещите летни месеци. До "Хладилника" може да се достигне с автомобил, а в района има малка хижа на Държавното лесничейство. 

В района на пещерата има находище с уникалното растение родопски силивряк. Нарича се още и орфеевото цвете. Уникалното при него е способността му да изпада в анабиоза (мнима смърт), да престоява в това състояние дълго време и поставено при подходящи условия да възстановява изцяло жизнените си функции.

Крепостта Кривус край с. Башево

Намира се в Жълтия дял на Родопите, на три километра от с. Башево и на 25 км от Ардино. За нея споменава още византийският летописец Георги Акрополит. Построена е през Х век, за да защитава района на Арда. Издига се на изключително стръмен рид - скален мост на 100 метра над реката, а от трите страни е заобиколена от води и е практически непревземаема. Стените на места достигат шест метра височина и са много добре запазени. Още се виждат бойниците и портата.

Южната половина на крепостта е заета от цитадела замък. Снабдявала се е с вода от реката чрез подземен тунел. На водослива на р. Боровица с яз. „Кърджали" са останали следи от крепостта Хисара. Тя е с голяма площ, с масивни, дебели до два метра стени. По земята има разпилени каменни фрагменти и бойни топки от стенобойни машини.

Резерватът на брезите

Едно от най-живописните места в Източните Родопи е резерватът "Белите брези". Намира се на 6 км от Ардино. Резерватът е единствената брезова гора в Родопите и заема площ от 3680 декара. Сред брезите има бял и черен бор, смърч, бук и други дървесни видове.
С брезовата гора можете да приключите своята обиколка на Ардинския край. А ако огладнеете, в туристическия комплекс в близост ще ви сервират вкусни родопски специалитети - пататник, марудник, питурки, качамак и чеверме.


Орловите скали Резерватът „Белите брези” Дяволският мост Крепостта Кривус край с. Башево Пещерата „Хладилника”

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки