По стъпките на Иван Вазов във Врачанския Балкан


По стъпките на Иван Вазов във Врачанския Балкан
Къщата на баба Илийца в с. Челопек
11 Август 2015, Вторник


От хубостите на планината Патриархът на българската литература почерпил вдъхновение за разказите „Една българка" и „Дядо Йоцо гледа"

Автор: Камен Колев

Ако прекарвате лятото в района на Враца, в някое от китните селца във Врачанския Балкан, посетете село Челопек. И помнете, че навремето по заобикалящите го каменисти склонове и усойни гори са отеквали изстрелите на смелите Ботеви четници, а по стръмните пътеки наоколо е минавал писателят Иван Вазов.
Ако решите да минете по маршрута, следващ стъпките на Вазов, непременно посетете къщата музей „Баба Илийца", създадена в чест на героинята от разказа „Една българка", паметника на вр. Околчица, Черепишкия манастир с музейния кът на Вазов и комплекса „Дядо Йоцо" в с. Очин дол.

Врачанският Балкан е вечният дом на Христо Ботев. Вазов високо оценявал таланта на поета и казвал за него, че ”... е роден да бъде едно стъпало над другите”.
След Освобождението, през 1899 г. Патриархът на българската литература тръгва от Черепишкия манастир с намерението да открие лобното място на Христо Ботев. Пътува, възседнал кон, придружен от лютибродчанина Цене Койнин и кучето Хектор. По пътя се отбива за почивка в кръчмата в Челопек, където хората любезно го посрещат и му разказват каквото знаят за четниците на Ботев.

„По техния демократичен обичай всички дойдоха да се ръкуват с мене. Разпитах ги за поминъка им. Излезнах и пак любезни ръкувания с всички тия вежливи хора, от които всеки знаеше нещо за Ботевата чета“, разказва по-късно народният поет.
Величествените гледки, отвесните скали, тъмнозелените дебри на Балкана вдъхновяват Вазов да напише разказите си “Една българка” и “Дядо Йоцо гледа”. Първият написва между юли и октомври 1899 г.

Публикува го през есента на същата година в “Българска сбирка” под заглавието “Челопешката гора”. Разказът получава днешното си заглавие "Една българка" едва три години по-късно, след като Иван Вазов нанася поправки в него.
“Това е написано след пътуване до Волът, дето ходих да ми разказаха за подвизите на тая българка”, пише Вазов на проф. Иван Шишманов. Истинското име на литературната героиня баба Илийца е Пена, родена около 1820 г. в Челопек.

Била разклонение на най-големия в селото род - Илийовския, наброяващ над 350 души. Мъжът й се е казвал Илия, откъдето идва и прозвището й Илийца, имали са двама сина - Иван и Цвятко.
Макар Вазовата героиня да има конкретен прототип, тя се явява събирателен образ на всички българки, които в годината на Априлското въстание са помагали всякак на Ботевите четници.

В спомените на дядо Дано - оздравялото внуче на баба Илийца, е записано, че след Освобождението у тях идвал Ботев четник, за да изкаже благодарност за добрината на българката, но тя вече не била сред живите.
Преди 12 години, в чест на смелата жена от с. Челопек, родолюбиви българи с помощта на община Враца възстановяват къщата й и я превръщат в музей. Домът на смелата българка се намира в центъра на село Челопек, по пътя за връх Околчица.

В къщата е представен битът, обичаите и традициите на местните хора, показани са и някои исторически и природни забележителности на региона. Експонатите в нея са дарени от жителите на селото, а проектът е дарение на инж. Данчо Данов.
Днес къщата на баба Илийца  се стопанисва и поддържа от местното кметство и от Мемориален комплекс ”Ботев път” към община Враца.  Тук се честват годишнини от рождението на исторически личности, организират се много събития, свързани с традициите и занаятите, а за най-малките посетители се провеждат специално разработени "Уроци по родолюбие".

В тях малките научават как се преде с хурка и вретено, как се тъче платно със стан. Други от уроците са наречени „Срещи с наследници на Илийовския род“, „На чаша балкански чай и разказа за първообраза на Вазовата героиня баба Илийца“, „По стъпките на Ботев, Левски и Вазов във Врачанския Балкан – история и признателност“.
Музеен кът на Иван Вазов е оформен в Черепишкия манастир "Успение Богородично", където се смята, че той е написал историята за героичната баба Илийца. Манастирският комплекс отстои на 30 км от Враца и се състои от няколко сгради – Владишка, Училищна, Приемна, Данаилова сгради, Рушидовата къща. Те са реставрирани според автентичния си вид.

Обителта е съградена по време на Втората българска държава при управлението на цар Иван Шишман. Смята се, че днешното си име манастирът получава от белеещите се кости на воини, загинали в епична битка на царя през 1396 г. Според историците, някога тук е намирал подслон Софроний Врачански. 
В размирните години на борбите за национално освобождение манастирът е давал убежище за срещи между представители на революционните комитети във Врачанско и Белоградчишко.

Покоят на светата обител привлича и Вазов, за да напише разказа си "Една българка". До сградата, в която спят монасите, има надпис: "Любимата тераса на патриарха на българската литература Иван Вазов“. Черепишкият манастир е описан и от друг голям български литератор - Алеко Константинов: "А хубав е наистина; Боже, колко е хубав този пусти Черепишки манастир! Извивките на шумящия Искър, притиснат от едната си страна със зелени и разцъфтели лесисти хълмове, препълнени със славеи; от другата страна притиснат от надвиснали разноцветни и разноформени гигантски скали, изпъстрени с пещери…", пише Алеко в пътеписа си „В българска Швейцария“.

Националният фолклорен събор „Де е българското” се организира всяка година в района на врачанското село Очин дол. То се намира на 50 км от Враца в посока София през Искърското дефиле. Тук преди 10 г. бе издигнат петметров паметник на Вазовия герой дядо Йоцо.
Проектът за паметника е дело на скулпторите Моника Игаренска и Георги Тишков, по идея на Огнян Петров, роден в същото село, а фигурата на Вазовия герой е изработена от бял врачански камък.

Ако все пак решите да влезете в обувките на Вазов и да откриете пътеките на Ботевите четници, не пропускайте маршрута "По стъпките на Ботевата чета". Кръговата пътека се минава за час и започва на 500 метра от паметника на връх Околчица. Монументът представлява 36-метров осмоконечен каменен кръст, вдигнат в чест на подвига на четниците на Христо Ботев. Пътят води до лобното място на поета.


Паметникът на връх Околчица Петметровата фигура на Вазовия герой дядо Йоцо в с. Очин дол Черепишкият манастир, където Вазов написва разказа „Една българка

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки