Сънародниците ни от Детройт проведоха традиционния си събор


Сънародниците ни от Детройт проведоха традиционния си събор
Между спортните надпревари, нашенците от Детройт се хванаха на хорото редом с членовете на танцовия състав „Извор“
13 Юли 2015, Понеделник


За трета поредна година  в Детройт се проведе Съборът на българите, живеещи в Меката на американската автомобилна индустрия.

Автор: Георги Ваташки

Празникът се състоя на 27 юни в живописния „Метала парк“, намиращ се в елитното предградие „Уиксън“. С всяка изминала година събитието става все по-мащабно като сега се събраха около триста българи и много техни американски приятели.
В Детройт има голяма българска колония от бивши състезатели по спортна гимнастика, емигрирали в САЩ след 1989 г. Много от тях са създали свои клубове и тренират деца от всички възрастови групи. Те бяха и едни от спонсорите на състезанията по различните видове спортни надпревари, проведени по време на събитието.

Съборът е организиран за първи път през 2013 г. в памет на бившите национални състезатели по спортна гимнастика и участници на Лятната олимпиада в Сеул през 1988 г. - Диан Колев и Петър Георгиев. По традиция програмата на празника започна с едноминутно мълчание в памет на двамата българи, прославили родината по света.
„Изключителни хора бяха! Радвам се, че ги познавах и че съм се докоснал до тях. Най-важното обаче е, че и тази година този празник дава възможност българите от всички краища на щата Мичиган да се съберат заедно. Още по-значимо е, че децата ни се запознаваха и си говореха на родния език” , споделя един от организаторите на тържеството – Иван Кънчев, който е бивш национален състезател по борба.

Програмата започна с турнир по футбол на малки врати за мъже. Шест отбора, разделени в две групи по три тима, спореха за шампион на българския събор. Първенец стана екипът на „Интер Диарборн”, на второ място се класира „Джуниър”, а третото място бе отредено на „Галактикус“.
Към тениса за деца също имаше голям интерес от страна на публиката. При момчетата спечели Алекс Нафтев, който е син на бившия гимнастик Иван Нафтев. При момичетата първо място зае Франческа Илиева.

Проявата продължи с модно ревю на спортни облекла на националните олимпийски отбори на България по спортна гимнастика и борба от последните петдесет години.
Модното дефиле бе последвано от специално шоу по спортна гимнастика, в което младите таланти, предимно деца на българските гимнастици, представиха всевъзможни комбинации от висша техника. Местните шампиони от регионални и щатски първенства показаха нагледно на зрителите страхотни изпълнения от кълбо напред до задно салто.

След края на шоуто един от най-известни треньори по спортна гимнастика – Божидар Храбрев, награди с почетен медал за високи спортни постижения специалния гост на мероприятието – олимпийския шампион от „Сеул 88“ Любомир Герасков.
Българският събор в Детройт продължи с викторината „Аз обичам България”, в която знания мереха най-малките. Учениците към българския център в Детройт демонстрираха знанията си за историята и традициите на Родината. В специална изложба децата показаха предмети, изработени от тях с помощта на природни материали, включващи рисунки и апликации.

Българският празник завърши с изпълнения на народни хора и песни на фолклорния танцов състав „Извор”, ръководен от живеещите на американска земя вече 15 години Илиана и Тодор Боруджиеви. Освен наши сънародници, те обучават и жители на цял Мичиган.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки