Събор на българите във Валенсия


Събор на българите във Валенсия
Малкият Джонатан Костов развълнува всички с изпълнението на „Излел е Дельо хайдутин“
08 Юни 2015, Понеделник


„Гергьовден“ събра нашите сънародници от испанска област за шеста поредна година

Автор: Георги Ваташки

На 20 май за шеста поредна година се проведе традиционният Събор на българите „Гергьовден“, на който идват нашенците, които живеят в испанската област Валенсия. Празникът се организира от Асоциацията на българката „Бялата лястовица” с президент Сийка Мудиева, съвместно със сдруженията на нашенците “Прогрес“ и „Пробуда“, живеещи в Барселона и Сарагоса.

Събитието бе част от културната програма на областта за месец май, посветена на България. Близо половината от жителите на испанския мегаполис са чужденци, като броят на различните националности, които са представени тук, достига 84.
На откриването на събора присъстващите като гости представители на местната власт подчертаха, че „Бялата лястовица” винаги ще може да разчита на подкрепата на общината, защото българите, живеещи в областта, са се доказали като трудолюбиви и честни хора, които уважават местната култура.

Тазгодишното издание на проявата събра повече от 2500 наши сънародници в красивия парк „Ла Чопера” в близост до курортното градче Алхемеси. „Този събор е земен, безкрайно обикновен и лесен. Той носи български дух, примесен с пролетна ведрост. Казват, че в музиката и танца човек намира себе си. И че ние, българите, умеем да се веселим. Нека хиляди усмивки да озарят лицата на всички и да аплодираме самодейните танцови групи, дошли от близо и далеч с една истина, с едно верую: „Българският фолклор е уникален и неповторим! Нека всички заедно протегнем ръце и да бъдем единни!“ заяви консулът на нашата страна във Валенсия Мая Стефанова в своето приветствено слово.

Тя представи и първото събитие от събора – уникална изложба с винили с фолклорни мотиви по картини на българската художничка Петя Илиева, живееща в близкия град Монкада.
В тазгодишното издание на „Гергьовден“ взеха участие близо 120 самодейци от фолклорните състави и ансамбли от българските неделни училища. Те показаха на публиката, че учат не само родния език и история и география, но и са усвоили красотата и духа на българските народни танци и традиции .

Сред най впечатляващите изяви бяха тези на възпитаниците на школата „Родолюбие” към „Бялата лястовица“,„Васил Левски” към асоциация „Прогрес”в Аликанте; „Христо Ботев” – асоциация „Св. София от Леванте“, в град Торент и Новобългарското училище „Пробуда” в град Гандия
Първи на сцената излязоха талантливите изпълнители на родопски народни песни Мирена Герова и Изабел Колева. Многобройните аплодисменти на българи и испанци заслужиха и самодейците от фолклорния състав „Гергьовден“, сформиран към Българската асоциация „Св. Георги“ от Барселона. Техните солисти Александра Митева и Кристияна Веселинова спечелиха сърцата на зрителите със своите изпълнения на родопски народни песни.

Малкият Джонатан Костов от Майорка пък стана любимец на нашите сънародници, извивайки гласа си в мелодията на „Излел е Дельо хайдутин“. Майсторски умения в народните хора показаха членовете на танцова група „Чанове“ от Сарагоса и фолклорната формация „Еделвайс” на нашенската общност от град Алсира. За трета поредна година на „Гергьовден“ се изявиха и танцьорите от едноименния състав „Еделвайс“ от град Торент.
Програмата им включваше танци от всички основни етнографски области на България – Северняшка, Родопска, Шопска и Пиринска, изпълнени в характерните за всяка от тях колоритни костюми и автентична музика. Детските състави към фолклорните групи също се представиха със свои танци и песни и бяха аплодирани наравно с възрастните.

В късния следобед бе даден стартът на традиционните спортни игри, съпътстващи събора на нашенците от Валенсия. Форумът бе закрит от домакините, които бяха представени от самодейния танцов състав „Българска роза“. Те зарадваха публиката със своите изпълнения на Бачковско хоро, копаница и ръченица, които подканиха да се включат в танците и малки, и големи.


Гласът на Александра Митева огласи Валенсия с родопски напеви Танцьорите от „Чанове“ показаха майсторски умения на сцената

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки