И в Букурещ почетоха азбуката


И в Букурещ почетоха азбуката
Фолклорният състав „Студененска традиция“ изнесе богата програма в деня на честването на българския език в Букурещ
01 Юни 2015, Понеделник


На 22 май  сънародниците  ни от Българското дружество в Букурещ, съвместно с Българската библиотека в румънската столица отбелязаха тържествено деня на родната култура

Автор: Георги Ваташки

и писменост и славянските първоучители св. св. Кирил и Методий.
Тази година за българската общност в северната ни съседка празникът на буквите бе по-специален, защото в началото на месеца с указ на румънския президент Клаус Йоханис 24 май бе обявен за Ден на българския език в Румъния.
В залата на Стария център в историческата част на Букурещ, за да отбележат най-българския празник, се събраха десетки наши сънародници, като сред тях бяха преподаватели, студенти, ученици, журналисти и  писатели.

Специален гост на празненството бе писателката Неда Антонова, която представи две от своите книги – „Съвършената“ и „ Царица Елеонора Българска“.  Всички гости получиха като подарък от авторката по един загадъчен бял плик с рисунка на мъж и жена, за които стана ясно, че ще бъдат част от корицата на следващата творба на Антонова. Тя ще бъде посветена  на великия революционер Христо Ботев и съпругата му Венета. 
Българската вечер в Букурещ  продължи с народни танци, изпълнени от гостите от фолклорния състав „Студененска традиция“  от село Долна Студена, община Ценово, с художествен ръководител Моника Миланова.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки