Българин от Чикаго създаде велосипед без верига


Българин от Чикаго създаде велосипед без верига
Еманеул Миланов с родителите си
01 Юни 2015, Понеделник


През изминалата седмица в един от най-четените вестници в Чикаго - „Чикаго сън таймс", беше поместен материал за група студенти, създали уникален велосипед без верига.

Автор: Георги Ваташки

Сред тях е 20-годишният Емануел Миланов, който учи в Илинойския технологичен институт.
Младият ни сънародник е роден в Перник и пристига в Новия свят заедно със своите родители - Емил и Диана Миланови, които решават през 2002 г. да преследват своята „американска мечта“.
В чикагския вуз всеки студент има възможност за разнообразна творческа дейност и когато се развие успешно даден научен проект, това се отразява в местната преса.

Разработването на велосипеда без верига, който се задвижва на базата на хидравлична система, започва още през 2013 г., като проектът е част от инициативата Parker chainless challendge („Безверижното предизвикателство на Паркър"). Тя е на американската корпорация „Паркър”, която има свои филиали в 50 държави по света.
„Двама мои приятели работеха по този проект. Покрай тях се заинтригувах и реших да се присъединя. Целият проект е плод на успешната екипна работа. Това не е нещо, на което може да те научат по време на лекции. Затова в продължение на три месеца, след учебно време, ние четиримата направихме всички теоретични планове. През първата година повече приемах знания, а през новата учебна година имам по-активна роля в реализирането на идеята,“ разказва Емануел.

Първоначално студентите започват с теоретични планове, чието изготвяне продължава цяла година, докато се стигне до сглобяването на първия прототип в края на април.
Хидравличните компоненти за велосипеда са предоставени от спонсора „Паркър“. Компанията осигурява целия бюджет по процеса на изграждането му, а част от елементите се създават и от самите студенти в университетската работилница.

Велосипедът без верига все още няма да се пуска на пазара, защото предстоят много тестове, за да бъдат разрешени продажбите. През юли изобретението на Емануил и колегите му ще участва в традиционното техническо изложение в Сан Франциско, където представители на университети от цяла Америка ще демонстрират резултатите от своите разработки.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
дани
26.05.2016 13:59:15
0
0
Браво на момчето и на целият екип.Ето,че и в Перник се раждат и отглеждат умни деца .Гордеем се с това момче. Голямо БРАВО.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки