По 24 май в българското училище в Париж


По 24 май в българското училище в Париж
В класните стаи чиновете невинаги са подредени пред черната дъска
01 Юни 2015, Понеделник


То е отворено във френската столица преди десетина години и в него учат над 100 деца

Автор: Иван Фурнаджиев, Париж Снимки: Авторът

Някои от децата, дето стояха на чиновете тук или припкаха из коридора сегиз-тогиз, имаха малък акцент, но речта им си беше българска. Пък и как иначе? Намирах се в Българското училище „Кирил и Методий”  в Париж. Създадено преди близо десет години, то скоро ще чества малкия си, но важен юбилей.
Годината била 2006-а, когато асоциацията „Българският език – език европейски” решава, че най-важото за опазване на българския дух е да се отвори школо за децата. Основател и двигател на тази идея е Камелия Конакчиева, която и до ден днешен се грижи за учебното заведение. Но началото, както всяко начало, е трудно.

Започват в един апартамент с 24 деца. Днес учениците, които сричат тук родното „а, бе“, са над 100. Бивали са и повече.
Старият апартамент е „пораснал” с осем класни стаи, разположени в частното училище „Сент Пиер Фурние”,  и обучението вече се води с всички съвременни удобства и помагала. Засега само в събота, но успяват да се запълнят 36 учебни седмици. Първият звънец удря в първата събота от месец септември и оглася съботните дни чак до 4 юли, когато учениците излизат във ваканция.

Децата тук са на най-различна възраст. Приемат ги от тригодишни в детската градина „Зайченцето бяло” и стигат до юноши на по 18 години, които се стягат за матура. Някои от тях са родени във Франция, други са дошли край Сена с родителите си, но са запазили детския си речник. Други, те също не са малко, са от смесени бракове и хвала на родителите, които не са оставили рожбите си да онемеят за българското слово. Даже и когато то не им е майчино в прекия смисъл на думата.

Математиката, физиката, химията,  както и всичко друго, са оставени за френските колежи. Децата постъпват в училището, за да учат български език, българска литература, география и история – на Родината, не ще и дума. И тук вече потърсих за помощ директорката на училището и преподавател по история Мария Атанасова.
„Предаваме по учебниците на МОН, разбира се – усмихна се тя. – Но да се говори за Левски, Стамболов или турското робство пред деца, които нямат историко-културната база като връстниците си от България,  не е същото. Целта ни е да провокираме възпитаниците си да мислят.

Когато предавах например урока за периода на турското робство, оставих учениците да кажат какво мислят. „Това си е било робство, госпожо – отвръщаха те, – взимали са деца за еничари, работели са ангария”. Но Васил Левски и Ботев роби ли са били?! Сложничко!
Същото стана с урока за Стефан Стамболов – диктатор ли е бил той, или е мислел за благото на България? Въобще, стремим се учениците да не тръгнат по най-лесния начин и да приемат нещата в бели или черни краски. Особено историята ни.”

И понеже учебната година е почти приключила, сега тук имат една друга, голяма радост. По програмите „Пролетни празници в  Европа” и „Еразъм плюс” група от ученици и преподаватели замина за Прага. Там заедно с представителите на българските училища в Будапеща, Дъблин и Прага ще поднесат китките си пред паметника на равноапостолите св. св. Кирил и Методий. В пътуването е превидено и посещение във Великоморавия, където се смята, че почиват тленните останките на Методий.

То вече не е новина, но нека споменем, че тази пролет групи от същите тези училища гостуваха на „Кирил и Методий” в Париж. Настанили ги в семействата на деца от училището, затова радостта на младите домакини и гости била взаимна. Те заедно разглеждали прочутата столица на Франция и научили много, и то не от чиновете, а на живо, за историята на този неповторим град. Дали са се покачили на Айфеловата кула – не знаем. Но че се се фотографирали пред нея– виж това е сигурно.
Обменили адреси, сувенири, снимки и, да се надяваме, изковали едно трайно приятелство, далеч от родината, ала завинаги с България в сърцето! А наесен – отново с родното „а, бе, ве“.

Но парижкото българско училище има и своите проблеми. Според френските закони, странно защо, като трети език, който събира точки  за матурата, се признават хърватски и фински, тоест те са на „втора позиция”, както е местният термин, а българският е на „трета”!
С какво ли споменатите два езика са по-европейски или по-разпространени в Европа, не се наемаме да кажем. Знайно е, че малки народи и малко езици няма. Тогава защо не всички сме равни!? Остава, както се казва, надеждата, че от София ще настояват пред когото и както трябва, за да се отстрани тази неправда.
А дотогава – да живее ваканцията! Защото по българските къщи, убедени сме, не само в Париж, куфарите вече се стягат за „у дома”!


Готови за празника на буквите

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки