В дебрите на малко познатата Странджа


В дебрите на малко познатата Странджа
Водопадът на Стоилово – гледка, която не е за пропускане
08 Юни 2012, Петък


Ако мистичната планина ви привлича, карстовите извори край Младежко и красивия водопад на Стоилово са две от местата, които задължително трябва да посетите

Автор: Севдалина Пенева

Една легенда разказва, че Странджа била дивна красавица от богат род, но с необуздан характер. Обличала се в мъжки дрехи, стреляла точно с лък и умело въртяла меча, също като амазонките. Докато другите й приятелки мислели за свой дом и семейство, тя обикаляла по цял ден горите или се усамотявала на брега на морето. Много кандидати имало за нейната ръка, но тя отхвърлила всички. Един ден пред дома й се появили черни арапи, решени да я отвлекат, ако отхвърли и техния цар.

За пръв път Странджа се уплашила. Сама не можела да отблъсне чуждата армия, никой не й се и притекъл на помощ. Положението изглеждало безнадеждно и точно в този момент земята се разтресла, разцепила се и погълнала арапите, морето се надигнало, реките се разбушували. Образували се нови възвишения, които оформили приказна планина. В нея, необезпокоявана от никого, живяла Странджа до края на дните си, а планината получила нейното име.

Точно както и кръстницата си, Странджа планина и до днес си остава трудно достъпна, малко проучвана и поради това - почти непозната. В нея мистиката се преплита с реалността, а откъслечните исторически данни подхранват въображението на иманяри. Които още не са се отказали да търсят съкровището на на един от най-митологизираните образи от времето на турското робство Вълчан войвода, например. Или да търсят гроба на египетската богиня Бастет. Или пък тайнствената Парория, обитавана от първите исихасти по нашите земи...

Лековити извори, мистични параклиси, тракийски светилища, скални мегалити от праисторическо време, древни рудници – където и да стъпите в Странджа, изненадите следват една след друга. Тук са най-старите дъбове в Европа – лъжниците, само тук може да се види странджанската зеленика.

И ако сте любители на този вид туризъм, далеч от лукса и човешката суета, задължително трябва да се отбиете в две села – Младежко и Стоилово.
Първото село някога е носило името Тъмна река заради водите на р. Младежка, в които и днес се отразяват гъстите дъбови гори, надвиснали с преплетени клони и оформящи тъмен тунел.

След Балканските войни тук намират убежище бежанци от Източна Тракия. Все още могат да бъдат видени образци на така наречените шаронски къщи, строени от държавата ни след 1929 г., за да имат тракийските българи покрив над главите си. Новото име датира от 50-те години на миналия век, свързва се с младежите, които по това време са изграждали пътя по реката.

Днес в селото има едва 20-тина останали жители, а най-младият му обитател отдавна е прехвърлил 70 г. Но пък всяка година на 28 август, за празника Голяма Богородица, когато е и местният събор, Младежко се изпълва с хора от страната и чужбина.
Селото се намира на7 км западно от главния път Бургас – Малко Търново, на около 50 км от областния град.

Най-известни в района са пещерите, познати с името „Леярниците”. На около един километър западно от селото се намира местността Голямото кале с останки на най-голямата ранновизантийска крепост в Странджа. В центъра й се намира пещерата “Калето”, в която е открита керамика от Късното средновековие (ХІІ–ХІV век), както и материали от късната античност.

До забележителностите на селото се стига чрез мрежа от маркирани екопътеки. За съжаление поройните дъждове миналата година са отнесли всички мостчета над реката и достъпът до карстовите извори, прочути с лековитата си вода, в момента е невъзможен. Докато те не бъдат възстановени, няма как да се стигне и до пещерите, които в района са общо 19 на брой.

Но пък е запазена пътеката, която води до наблюдателната кула, изградена на едно от възвишенията над селото. Гледката от върха и спира дъха. Като на длан се виждат меките извивки на Странджа и сгушеното Младежко между тях, реките с бистрите потоци. При ясно време се вижда дори монументът на историческата местност Петрова нива.
Достъпни за туристите са и скалните мегалити край Младежко, които наподобяват гигантски юмруци, опрени един в друг.

Разходката около селото може да се съчетае и с водопада на село Стоилово, което се намира на 5 км северно от същия път между Бургас и Малко Търново. До него се стига по отбивка, която е на 9 километра от входа на Малко Търново.
Сгушени сред горите на Странджа, прохладните води на водопада плавно се изсипват в живописен вир и предоставят идеална възможност за пикник на открито.

Мястото е известно с името Докузак, което в превод от турски език означава „девет извора“, защото реката, на която е разположен водопадът, извира от девет непресъхващи карстови извора в обявената през 1991 г. за защитена местност, носеща същото име. Тя обхваща площ от 5 хектара и е популярна като единственото находище в България на застрашения от изчезване кримски чай.
Водопад Докузак е най-големият в Странджа планина. Районът около него е добре устроен, в съседство е построен заслон за барбекю на открито, а поречието крие множество уютни кътчета за риболов, къмпингуване и почивка.


Празник на странджанската зеленика

Странджанското село Визица ще бъде домакин на Фестивала на зелениката тази година. Дванадесетото издание на феста ще се проведе в дните 9 и 10 май. Програмата обещава да бъде повече от разнообразна. В нея ще бъдат включени мероприятия, посветени и на 20-годишнината от създаването на природния парк „Странджа“.
За първи път през 2015 г. ще се проведе планински маратон. Най-късата дестинация ще бъде около 5 километра. Организаторите подготвят и маршрут за по-напредналите в планинското бягане.

За тези, които предпочитат по-спокойните разходки, са екопътеките около Визица. По желание към групите ентусиасти може да бъде осигурен водач. Предвидени са и лекции за уникалната по рода си флора и фауна на мистичната планина.
В няколко базара пък ще бъдат събрани храни и традиционни за района на Странджа ръкоделия.

С началото на фестивала символично откриване на летния сезона ще направят и сертифицираните по стандартите на екологичния туризъм, странджански къщи. Такива има в Малко Търново, селата Граматиково и Заберново и др. Новост през тази година ще бъде и обособено място за палатков лагер в близост до зоната за провеждане на фестивала. Вечерта ще има лагерен огън и специална програма.


Два юмрука, допрени един в друг... Тези мостчета, за съжаление, в момента ги няма Поглед към кулата и към калето (на хълма вляво)

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки