Права и задължения на съдебните заседатели


07 Май 2015, Четвъртък


Избраха ме за съдебен заседател и искам да знам какви са правата и задълженията ми.
Иван Петров, Ловеч


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Вие сте избран за съдебен заседател за срок от 5 години. Като такъв сте равностоен член на съдебния състав, разглеждащ и решаващ наказателни дела. Той има еднакви права със съдиите и равен глас с тях. Съдебни заседатели участват в разглеждането на наказателни дела за престъпления, за които се предвижда наказание повече от 5 години лишаване от свобода.

В тези случаи съдебният състав се състои от един съдия и двама съдебни заседатели. Ако предвиденото наказание е не по-малко от 15 години лишаване от свобода, съдебният състав е трима съдебни заседатели и двама съдии. По граждански дела няма съдебни заседатели. Съдебните заседатели избират на Общо събрание Съвет на съдебните заседатели, който се състои от 5 до 9 членове. 

Всеки съдебен заседател има право да се запознае с делото, като отиде в деловодството на съда и поиска да му бъде предоставено. Ако сте съдебен заседател, деловодителят ще провери дали фигурирате в списъка на заседателите и едва тогава ще ви осигури достъп до делото. За времето, през което изпълнявате задълженията си като съдебен заседател, имате право на неплатен отпуск, който вашият работодател е длъжен да ви разреши. В този случай имате право на възнаграждение от бюджета на съдебната власт.

Като съдебен заседател ще заседавате минимум 60 дни всяка година в рамките на 5-годишния ви мандат като за участие в съдебните заседания ще бъдете уведомяван по пощата или с призовка, в която ще се съдържа информация за датата и часа за явяването ви в съда. Въпреки това ви препоръчваме да проверявате на информационното табло в сградата на съда съдебната зала, в която ще се гледа делото. След уведомяването вие сте задължен да се явите за съдебното заседание. Ако не сте в състояние да участвате в заседанието, е задължително да уведомите незабавно съда. Препоръчваме ви да се явите поне 15 минути преди началото на заседанието. При отлагане на делото запишете датата  на следващото заседание.

Важно е да следите внимателно развитието на съдебния процес, защото вие участвате при вземането на решение и постановяването на присъдата и от вашето решение зависят човешки съдби. Следва да имате предвид, че решенията се вземат въз основа на събрани доказателства, а не по предварително убеждение. Не забравяйте и презумпцията за невинност, съгласно която подсъдимият е невинен до завършване на наказателното производство с влязла в сила присъда, в която се установява противното.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки