И в Чикаго отбелязаха Трети март


И в Чикаго отбелязаха Трети март
Наши сънародници изпълниха до краен предел залата в чикагското кметство
09 Март 2015, Понеделник


Едно от най-светлите събития в историята на България – освобождението й от турско робство, бе отбелязано и в далечна Америка.

Автор: Георги Ваташки

На първи март, точно в 12 ч. местно време за девета поредна година в центъра на Чикаго, пред кметството на града на централния булевард „Дейли Плаза“ прозвуча българският химн. За събитието в Града на ветровете се събраха стотици нашенци не само от столицата на Илинойс, но и от Ню Йорк, Бостън и Вашингтон.
На висок пилон до американския флаг и до знамето на града между небостъргачите в чест на 137-та годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор, дал началото на нова България, се развя и българският трибагреник.

Самото тържество се проведе не къде да е, а в сградата на чикагското кметство. Водеща на тържествената програма за празника бе журналистката Анна Гогова от Българо-американския център за културно наследство в Ню Йорк. На импровизираната сцена в кметството на мегаполиса се редуваха талантливите изпълнения на учениците от единадесетте български училища в Чикаго. Възторжените аплодисменти на публиката заслужиха и танцовите състави „Хоро“ и „Верея“. До танцьорите се наловиха на голямо право българско хоро и всички, които присъстваха на събитието.

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира отпреди повече от 55 години. През февруари 1960 г. група наши имигранти се срещат с тогавашния градоначалник Ричард Дейли. Разказват за родината си, за нейната история и за годините на петвековното османско владичество. Впечатлен от съдбата на народа ни, кметът издава специална Прокламация, с която обявява Трети март за български ден в столицата на Илинойс. Този документ дава право в центъра на града в 12 ч. на обяд в деня на националния празник да се издига българският трибагреник.


Малките българчета от Чикаго не са забравили народните ни танци

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки