Пловдивчанки отвориха училище в Оксфорд


Пловдивчанки отвориха училище в Оксфорд
Българчета от училище „Слово“ в Оксфорд
01 Март 2015, Неделя


Новото българско школо „Слово" в университетския град е дело на Теодора Петранова и Валентина Александрова

Автор: Георги Ваташки

Бившата журналистка от BBC Теодора Петранова и нейната съгражданка от Пловдив –  учителката Валентина Александрова-Кирова, отвориха на 10 февруари българско училище в Оксфорд. Новото школо носи името „Слово", а децата се обучават в сграда, явяваща се част от старинен комплекс, където са заснети много от епизодите на популярната киносага за Хари Потър.

За месец и половина в училището вече се обучават близо 20 българчета, чиито родители живеят в прочутия университетски град. По време на занятията децата усвояват азбуката, учат се да четат, слушат български приказки, песни, стихотворения. Между ученето те могат да се забавляват в клуб „Седянка“, където биват  запознавани с интересни български обичаи, народни песни и танци, занимават се с ръчен труд и други интересни дейности.

Теодора дълги години е работила в българската секция на BBC, а след заселването си в университетския град преподава български език на студенти лингвисти, изучаващи славянски езици в престижен колеж, който дава международна бакалавърска диплома. Тя от години се опитва да създаде българско общество в Оксфорд. Идеята за създаването на българското школо възниква у Теодора, той като искала дъщеря й да учи и български, докато тя работи в новинарския отдел на знаменитата медия.

Налагало се обаче детето да пътува всеки ден до посолството в Лондон, защото в Оксфорд нямало кой да занимава малките българчета на Острова. Към начинанието на нашенката се присъединява и Валентина Александрова-Кирова, която преподава история в училището към нашето посолство в британската столица. Днес тя е директор на школото и пътува за занятията от Лондон.

Наскоро бе избрано и училищно настоятелство на „Слово“. В него влизат няколко българи, които преподават в различни департаменти на Оксфордския университет. В училището се обучават и деца от съседни селища като Абингдън - където има също общност от наши сънародници. Засега се налага в един клас да се обучават малчугани  от различни възрасти, като някои от тях знаят да пишат само на английски език.

„Всички деца, които посещават училището, говорят предимно английски, но поназнайват и български. Родителите им са решени да запазят българската им идентичност чрез езика и културата. Ще ги научим да говорят майчиния си език, Обучението е трудно, тъй като възпитаниците са на различна възраст и на различно ниво, което изисква и индивидуална работа, специален подход и търпение. Езикът на децата е доста беден, защото в ежедневието си те общуват на английски. Все още пишат на български с печатни букви, но все пак това е някаква начало, което със сигурност ще даде резултат", споделя бившата журналистка.

Засега двете ентусиастки плащат наема за помещението, в което се провеждат занятията, със събраните такси за обучение, като за своята работа получават символично възнаграждение. Надяват се от догодина нещата да се променят и да получат финансиране, което да им позволи да приемат още българчета, тъй като по техни данни в университетския град живеят около 500 нашенци. Новото училище в Оксфорд е част от поредната вълна на разширяване на мрежата от български училища във Великобритания.

Само за тази учебна година бяха открити поне пет нови учебни заведения извън Лондон.
Повечето от тях разчитат на подкрепа от Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която защитава интересите на над 250 нашенски учебни заведения по целия свят.


Теодора Петранова

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Петя ВЕ
02.03.2015 21:26:45
0
0
Пожелавам успех на учителите и техните ученици!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки