Френски журналисти ще описват чудесата на България


Френски журналисти ще  описват чудесата на България
Френските журналисти се възхитиха от великолепието на изящния златен венец от дъбови клонки, украсявал главата на тракийския владетел Севт IIІ
06 Февруари 2015, Петък


От няколко дни журналистически екипи от водещите френски издания „Фигаро”, „Монд”, „Експрес” и списанието за изкуство „Connaissance des Arts” обикалят България,

Автор: Яна Славянска

за да разкажат за подготовката на впечатляващата българска изложба в Лувъра. Те се канят да посетят местата на най-големите ни археологически открития, както и част от музеите, които участват с артефакти в импозантната изложба в Париж.

В сряда френските репортери разгледаха  Казанлъшката гробница, гробниците „Голяма Косматка“, „Оструша“ и „Шушманец“ в Долината на тракийските царе, както и трезора на историческия музей „Искра“. Огромна възхита у французите предизвика изящният златен венец от дъбови клонки, украсявал главата на Севт III. Те останаха очаровани и от останалите експонати от времето на  прославения тракийския владетел – златен киликс, пиксида във форма на мида, сребърно ойнохое с надпис, позлатен шлем, наколенници, апликации за щит, както и множество бронзови монети, сечени в Одриското царство.

Освен артефактите от Казанлъшката долина, в Лувъра ще бъдат изложени също Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Свещарското, Летнишкото и Дуванлийското съкровища. Покрай тях  ще бъдат показани и предмети от бита на траките – керамични и бронзови съдове, монети.
Припомняме, че изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ ще представи пред публиката в Париж 1628 артефакта от 17 български музея. Това ще е най-голямото културно събитие не само за нашата страна през настоящата година, но и най-значимата временна чуждестранна експозиция за световноизвестния френски музей.

В сряда от българското министерство на културата съобщиха, че правителството ни е осигурило държавна гаранция в размер на 1 000 000 лв. за участието ни в Лувъра. А междувременно французите прогнозират, че тракийските чудеса, открити по нашите земи, ще бъдат разгледани в престижния музей от над 4 милиона посетители от цял свят.
Огромна реклама за страната ни ще бъдат и публикациите, популяризиращи безценното ни културно-историческо наследство, които се очаква да изготвят журналистите от най-авторитетните френски издания след посещението си у нас.


В категории: Чудесата на България , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки