Пампорово – класата на класическия шик


Пампорово – класата на класическия шик
Преди 80 години тук е имало само два пансиона, днес мястото е любима дестинация за туристите през зимата
03 Февруари 2015, Вторник


Курортът е основан през 1933 г. и е наречен на името на керванджийските мулета на Райчо Белев

Автор: Камен Колев

Знаете ли кое е това място в сърцевината на Родопите, на 260 км от София, на 85 км от Пловдив и на 15 км от Смолян? Най-лъчистият високопланински курорт у нас, където слънчевите дни в годината са повече от 240. Където дебелината на снежната покривка е 140-150 см, задържа се между 150 и 200 дни в годината и превръща мястото в рай за всички скиори и сноуборд маниаци. Пампорово е най-класическият наш зимен курорт, който по правило се свързва с лукс, релакс и спорт. Основан е през 1933 година и е наречен на името на керванджийските мулета на Райчо Белев. Те били наричани "пампор", защото като вагони на влак вървели едно след друго, пренасяйки стоки.

Година по-рано по поляните се заселили първите жители на Пампорово - семействата на Васил Сираков и Никола Чичовски от Чепеларе. Чичовски построил пансион със 100 легла за туристи и така положил основите на днешния курорт. Сиракови направили същото. В началото двете бази посрещали много художници, артисти, певци и общественици. Тук отсядал и художникът Златю Бояджиев.
През 1934 г. в Пампорово имало всичко на всичко 4 вилички и 3 пансиона, както и бунгала, наричани „балони“. Нямало огромни хотели мастодонти, нито луксозни заведения - само голи, тучни поляни. На тях родопчани от съседните села идвали да си пасат кравите и овцете, косели сено.

Постепенно хората започнали да харесват все повече мястото за почивка, защото зимата винаги падал дебел сняг. В курорта започнали да вдигат вилички пловдивчани и софиянци. Разцвета си като туристически курорт Пампорово преживява през 70-те години на ХХ век. Тогава е отбелязан най-големият ръст от чуждестранни туристи. Климатът тук е мек, със силно средиземноморско влияние. Средната годишна температура е 8.5°С, надморската височина е 1650 м, а най-високият връх е Снежанка - 1926 м.

Пампорово като част от Средните Родопи е уникално със своята отрицателна йонизация на въздуха, което според медиците е много ценно за здравето. Тук не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините. Пистите в курорта са с обща дължина 37 километра, като 25 км са за алпийски дисциплини с различни трудности.
Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка, който е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Известен е най-вече с кулата, която е и запазен знак на курорта.

До нея може да се стигне за около час и половина пеш, с лифта от Пампорово или с автомобил, като се отбива вдясно на разклона по пътя за Смолян. Висока е 156 метра. От пръстена, който е на стотния метър, се виждат почти целите Родопи.
Панорамата разкрива планината над Смолян със Смолянските езера, гръцката част на Родопа планина, на запад връх Голям Перелик, село Стойките, село Гела, панорама към Рила и Пирин.
На север се вижда Стара планина, а на изток - платото Рожен. До панорамната площадка може да се изкачите с асансьор. Не се страхувайте, ако при ветровито време кулата се наклони - тя е проектирана за отклонение с  2 метра и 11 см.


Какво да видим в района
Десант

В топлите месеци курортът е отлично място за планинарите. Тук се пресичат двата основни туристически маршрута в Западните Родопи, които минават по продължението на билата на Чернатица, Перелик и Преспа. За любителите на планинското колоездене има  множество подходящи пътеки.
Природата е щедра откъм забележителности и феномени недалеч от Пампорово като Чудните мостове, Триградското ждрело, Буйновското ждрело, Ягодинската пещера, пещерите Ухловица и Дяволското гърло, Смолянският водопад.

Наблизо са Бачковският манастир, Асеновата крепост. В самия курорт е любопитно да се посети и църквата „Успение на Пресвета Богородица“, чиято конструкция е съобразена със суровите условия в планината. Тя е построена изцяло с дарения, иницирани от телевизионното предаване „Панорама“.

От старта на инициативата през 1992 г. до освещаването на храма седем години по-късно, със средства се включват близо 15000 души. Имената на най-щедрите дарители са изписани на табелки върху дървени столове. Трите кристални полилея са донесени от резиденцията в Бояна, а шест камбани са подарени на храма от Русия. Недалеч от Пампорово е Националната астрономическа обсерватория "Рожен" - най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа и най-скъпият обект на БАН.

Тук учените изследват комети, астероиди, тела от Слънчевата система, звезди от нашата галактика, мъглявини. Всяка година около 10 000 туристи посещават обсерваторията. Те могат да се разходят по терасата, да разгледат техниката и да погледнат през уникалните телескопи.

Главният телескоп е двуметров, тежи 80 тона и е най-големият в Югоизточна Европа. Преди 10 г. в Института по астрономия е разработен и построен 15 см слънчев коронограф, който сега е монтиран в слънчевата кула. С него се наблюдава слънчевата корона. Съвсем наблизо до Пампорово е град Смолян, където туристите могат да посетят Историческия музей, архитектурния комплекс от възрожденски къщи в кв. „Долно Райково“ и кв. „Устово“.

Планетариумът в Смолян е най-големият с астрономическа обсерватория в България. В звездната му зала се представят повече от 50 програми.
На десетина километра западно от курорта е резерватът Широка лъка. Къщите са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище.
Пампорово е изходен пункт за много маркирани туристически маршрути към хижите „Смолянски езера“, „Изгрев“, „Момчил юнак“, до връх Перелик, до село Проглед, до Орфеевата скала и връх Мургавец.


Кулата на връх Снежанка, запазена марка на курорта Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа Архитектурният резерват Широка лъка

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки