Панагюрското съкровище е от Жаба могила


Панагюрското съкровище е от Жаба могила
Входът към Жаба могила
21 Януари 2015, Сряда


Веднъж преди години покойният вече Тодор Белчов – бивш директор на историческия музей в Пловдив и основател на музейното дело в Стрелча, ми каза:

Автор: Никола Николов

Кольо, ще имаме скъп гост – при нас в Стрелча ще дойде акад. Николай Хайтов“. Времето в края на лятото и началото на есента тогава се случи хубаво. Приготвих една каруца с кон от ТКЗС, с която трябваше да обходим редица места в региона.
С нас бе и археологът Георги Китов от Националния археологически институт при БАН, който ръководеше разкопките на археологическите обекти в района на Стрелча, където има повече от 350 надгробни могили. Сред най-големите на Балканския полуостров е Стрелчанският тракийски храм-светилище Жаба могила.
Бяха открити много ценни находки, които сега се намират в музея в Стрелча и в Националния исторически музей в София.

Д-р Георги Китов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Стрелча” и много искаше да си купи две къщи в града – в едната да живее, а в другата, намираща се близо до банята, смяташе да направи частен археологически музей.  Жалко, че почина толкова млад!
А той имаше и други велики планове. Като това да бъде възстановен ровът с водата, който е опасвал светилището Жаба могила. Георги Китов намери едно парче злато от... Панагюрското тракийско съкровище!
Тази тракийска гробница е разбита на две места  и е ограбена. Пред входа й бе намерена тракийска колесница, скифоси и други богатства, свидетелстващи, че става дума за царско погребение.

Трябва да се знае, че Панагюрското съкровище е от Стрелчанския тракийски мавзолей-светилище. Близо 80 професори от цял свят посетиха гробницата и са на мнение, че орнаментите, намерени в нея, съвпадат с тези от т. нар. Панагюрско златно съкровище, което всъщност е откраднато от Жаба могила. Няма как то случайно да е заровено в глината край Панагюрище. За тази истина, както и за траките, населявали района на Стрелча и за тракийските могили в него, Георги Китов възнамеряваше да напише книга, заедно с Тодор Белчов и акад. Николай Хайтов. Уви, днес и тримата са покойници и не успяха да извършат това дело.

Иначе с тях тогава обиколихме много места в околността, сред които Калето, където се предвиждаше реставрация в бъдеще, а също и Мъртвилото – висока отвесна местност, откъдето, както Белчов ни обясни, в миналото са били хвърляни непокорните българи. Стана въпрос и че в Стрелчанско са живели много богомили.
Тази моя среща с тримата велики българи остана незабравима и аз досега се сещам за нея с вълнение и възторг.


В категории: История , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Гасконеца
15.04.2019 13:36:17
0
0
Гъска ванка , гаска ватре!
2
Чичо Пенчо
04.02.2019 15:42:05
0
0
Съгласен съм със горе изнесеното даже там са намерени юздите на Буцефал коня на Александър Македонски и седлото на Хан Аспарух те заради това му направиха и паметник в Гаскония освен богомили там са живели и марсианци.
1
Аго
23.01.2015 13:30:31
0
0
Ми то в СтрелчА и гАските се кАпят [devil]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки