Бананът – екзотичното тревисто растение


Бананът – екзотичното тревисто растение
Бананът се развива успешно в района на Алания
13 Януари 2015, Вторник


Консумирайте този изключително полезен плод за добро настроение

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Бананът е многогодишно тревисто растение от род Musa, което има  дървоподобен вид. Неговото название е с арабски произход и означава пръст.
Сведенията за банана датират още от 600 г. пр. Хр. Първоначално той се е култивирал от праисторическите народи на Югоизточна Азия. През 327 г. пр. Хр. в  Индия Александър Велики опознава вкуса му. От там бананът е пренесен в Европа, Африка и Южна Америка.

В далечното минало растението е било отглеждано в Китай и Палестина, където плодовете му са били считани за свещена храна, наричана още „храна на мъдреците”. В по-ново време, през XVI век, португалските колонизатори са създали бананови плантации в Карибския регион и в Централна Америка. В края на XIX век с развитието на железопътния транспорт търговията с банани станала изключително печеливша както в Америка, така и в Европа.

През 1899 г. е създадена и най-голямата бананова компания – United fruit company, разполагаща с плантации в Централна и Южна Америка и на Карибите. Днес в почти всички страни с тропичен и субтропичен климат се отглеждат бананови плантации. Тази култура се развива успешно и в азиатската част на нашата съседка Турция, в района на Алания. У нас банани се отглеждат предимно от любители на екзотични растения.

Бананите за готвене са важна храна за част от страните от Третия свят. Обикновено те са зелени на цвят, богати са на скорбяла и могат да се консумират подобно на картофите – варени или пържени, а някои сортове служат и за производство на бананово брашно.
Плододаващите банани развиват огромна вегетативна биомаса. При естествени условия някои видове достигат височина до 10 метра.

Бананът е изключително взискателен към влагата и топлината. Той изисква добре аерирана и богата на хранителни вещества почва, с неутрална реакция. Най-благоприятните температури за развитието му са от порядъка на 25-30оС. При температури под 15оС и над 35оС растението преустановява развитието си. Стъблото, което бананът развива над почвата и от което се формира съцветието, е т.нар. лъжливо стъбло, а същинското се намира под почвата, има грудковидна форма и образува множество издънки.

След като образува съцветие, бананът преустановява растежа си. Съцветието му обикновено е с тъмновиолетова окраска и наподобява царевичен кочан. При естествени оптимални условия то има потенциала да образува до 40-50 чепки. При домашни условия на банана се оставят не повече от 4-5 чепки, от които обикновено се изхранват до 15-16 броя бананчета. Бананът се размножава вегетативно, т.е. само с издънки. След цъфтежа на майчиното растение се оставя една издънка. Лъжливото стъбло умира след плододаване, а оставената издънка продължава жизнения цикъл на растението.

Бананът е изключително полезен поради богатото си съдържание на витамини (А, В1, В2, РР, Е, С) и минерали (желязо, магнезий, фосфор, калций, калий, селен и др). Той съдържа трите естествени захари (захароза, фруктоза и глюкоза) и много въглехидрати, които са основен източник на енергия за организма. Консумацията на този екзотичен плод оказва благоприятно въздействие върху кожата, очите, помага за регулиране на кръвното налягане и др. Един средно голям банан съдържа около 400 мг калий, което е 11% от необходимата дневна доза.

Плодовете са полезни и при гастрити, язва на стомаха, при заболявания на черния дроб. Високото съдържание на желязо в бананите стимулира производството на хемоглобин в кръвта, което го прави полезен при анемия. Съдържанието на витамин В в бананите влияе благотворно и на нервната система, а наличието на триптофан, хормона на щастието, подобрява настроението.


Как да съхраняваме бананите

Най-добре е бананите да се съхраняват на тъмно място при температура 12-14 градуса. Стига обаче да сте се снабдили с все още зелени екземпляри от екзотичния плод и искате те да доузреят и пожълтеят, тогава трябва да ги оставите на тъмно и топло място.
Имайте предвид, че не е много препоръчително да се консумират недозрели (зелени) банани, дори и от здрав човек, тъй като те съдържат неразтворима скорбяла, чиято преработка не е по силите на нашата храносмилателна система.

Следствие на това може да настъпят неприятни усещания, гадене, подуване на корема, образуване на газове и т. н.
Но ако все пак сте купили зелени банани, няма страшно – те благополучно ще доузреят в домашни условия. И тогава – когато скорбялата се преобразува в захар, те няма да ви навредят.
Трябва да подчертаем, че в никакъв случай бананите не трябва да се държат в хладилника, както правят мнозина, тъй като в него те много бързо ще потъмнеят и ще се развалят.


В категории: Здраве , Съвети за земеделието , Алтернативно лечение , Хубавият двор , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки