Сълзите на двама влюбени създали водите на река Ерма


Сълзите на двама влюбени създали водите на река Ерма
Скалният параклис, кръстен на света Петка
05 Май 2018, Събота


Стъпка на света Петка може да се види в скалния параклис в Трънско

Автор: Камен Колев

Една от най-прочутите легенди за приказно красивото Трънско ждрело е свързана с  невъзможната любов. Младеж и девойка се обрекли един на друг, но момичето било много богато, а момчето тънело в бедност. Майчина клетва превърнала двамата влюбени в две скали, обречени да са близо един до друг, но никога – заедно. Столетия наред камъните плачели, а от сълзите на нещастната им любов се родили водите на река Ерма.

Според друга легенда, самият Архангел Михаил разсякъл скалата със своята секира, за да свърже двама влюбени, които огромната скала разделяла.

Трето предание разказва за манастира "Св.Петър", който се намирал на върха на ждрелото.


Един монах се замонашил там. На 40-ия ден  от поста и молитвата му се явил Архангел Михаил и му казал, че заради неговата служба към Бога ще направи добро на хората и ще разцепи скалата, за да може водата да се оттича по-лесно.

Но не само заради магията на приказните легенди, но и заради божествената красота на ждрелото, то е най-посещаваният туристически обект в Трънско. Още навремето, когато Алеко Константинов посетил Трънския край, той възкликнал: "Швайцария!!!".

Само това лято броят на посетителите е над 3000 в организирани групи и още толкова, дошли на индивидуално посещение.

Причудливото място е на около 70 км от София, близо до град Трън и село Ломница, а дотам се стига по хубав асфалтов път. На 3 км от града е началото на Трънската екопътека, където можете да оставите колата си и да продължите пеш.

Маршрутът започва от новия парк, изграден на входа на природната забележителност. Върху площ от 5 дка са построени 10 беседки, съоръжени с барбекюта, детски кътове с пясъчници, места за къмпингуване. Така че, ако искате само да си направите пикник с децата, можете да останете в началото на парка, край реката. Красивият кът е достъпен за инвалиди.

Към парка е построена подпорна стена, стълбище и рампа за хора с увреждания. Туристите продължават по обновената екопътека, чиято дължина е 13,2 км. Тя преминава през врязани в скалата тунели, пенливи водопади и водни прагове.

Маршрутът е кръгов - започва от трънската махала "Богойна", достига до с. Банкя, красивото Ябланишко ждрело, отново се връща в с. Банкя, преминава през местността Китка и едноименния връх и завършва край Трън.

Над 60 пейки със сенници, информационни табла и указателни табели улесняват придвижването по трасето. Четири уютни заслона приютяват туристите. Екопътеката продължава в Сърбия край атрактивните скали на Гребен планина. Традиционният туристически маршрут в Трън преминава и през музея на бусинската керамика и музея на киселото мляко в с. Студен извор.

Цялото ждрело на река Ерма е дълго около 100 метра, а в най-тясната си част е широко не повече от 5 метра. В най-ниската част разстоянието между скалите е едва 3-4 метра. Отстрани се издигат стръмните зъбери на Жилав камък и Църквището. В най-високите си части отвесните скали са високи близо 200 метра. Самата река извира от Власинското езеро в Сърбия. Дълга е 65 км и тече на територията на двете страни.

Ждрелото се е образувало на 25-ия километър. Научното обяснение за възникването му е,  че то е в резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика.

У нас р. Ерма навлиза в село Стрезимировци, минава през Трън и излиза от страната при село Петачинци. Влива се в река Нишава. На сръбска територия реката образува красив каньон край Погановския манастир.

За да тръгнете по Трънската екопътека, трябва да отидете до южния край на ждрелото. Тя е изградена преди 11 години по инициатива на Българската асоциация за селски и екотуризъм. За да изминете цялата пътека, ще са ви нужни около осем часа.

Маршрутът е разнообразен – на моменти пътят е много стръмен, другаде е равен, има редуващи се изкачвания и спускания, така че гледките постоянно се променят.

Едно от най-екстремните преживявания по време на похода е преминаването през дървения мост. Той започва да се клати веднага щом стъпите на него, а гледката надолу е шеметна – имате чувството, че буйната река ще повлече и вас. Но мястото е добре обезопасено - парапетът на стълбите, които водят към моста, е скрепен с въжета. След моста има тунел в скалата, който е изкуствено прокопан и свързва град Трън със село Банкя.

Селището е другият изходен пункт за екопътеката. Недалеч от него се намира и Ябланишкото ждрело. Този маршрут е по-екстремен и не е подходящ за деца, тъй като на места се налага да преминавате директно през водите на реката. По тази причина преходът не се препоръчва преди края на месец май.

Изберете ли този маршрут, ще се чувствате като сървайвър – серия стръмни изкачвания и слизания, малко равни участъци, люлеещи се дървени мостове и стълби. Налага се и да се промушите през отвора между двете огромни канари, изсечени от водите на река Ерма.

По скалите на ждрелото са прокарани над десет алпийски катерачни маршрута, заради което тук обичат да идват любители и професионалисти катерачи. Природните дадености са предпоставка тук често да се организират алпиниади, а в края на месец май се провежда и алпийската среща „Купа Трънското ждрело”.

Ждрелото на р. Ерма е обявено за природна забележителност и защитена територия през 1961 г. То е част от 100-те национални туристически обекта. Печат в туристическата книжка можете да си вземете в механата, която е на около километър от ждрелото, или пък в информационния център на град Трън.

Струва си да разгледате и село Банкя, наричано Трънска Банкя. Името му идва от лечебния минерален извор с температура на водата 18 градуса. Под него е изграден един от най-старите открити минерални басейни у нас. Недалеч от мястото може да се види и приказно красива каскада от водопади и прагове с различни размери, образувана от водите на Ябланишката река.

Не е за пропускане скалният параклис „Света Петка” в трънския квартал Баринци в посока изхода от Трън към ГКПП-Стазимировци. Ключът за светото място се съхранява от семейството, което живее точно срещу параклиса. Хората разказват и легендата за появяването на параклиса.

Света Петка, която била родена в семейство на българи в град Епиват, пристигнала в Трънския край в края на Х и началото на XI век, за да се спаси от гоненията, на които била подложена заради проповядване на християнството. Отседнала в село Врабча, но когато преследвачите я настигнали, тя дошла в земите на днешния град Трън, които по онова време били пустош.

Светицата видяла празна пещера и решила да се скрие вътре. Една вечер, докато си пекла хляб, чула шума от приближаващата потеря. Димът от огъня й помогнал да открие и друг изход от пещерата. Бягайки, тя оставила в скалата отпечатък от дланта и едното си стъпало, които могат да се видят и до днес.

Когато преследвачите не открили светицата в пещерата, те решили да изядат прясно изпечения от нея хляб. Но питата тутакси се вкаменила. От столетия на 14 октомври, Петковден, тук се прави такава пита и се дава курбан за здраве. И досега по скалите се стича вода, за която се вярва, че идва от сълзите на света Петка. Водата се събира в съдове и се раздава на празници за здраве на хората.


Ждрелото край Трън е едно от най-красивите кътчета в България От сълзите на двама нещастно влюбени се родили водите на река Ерма

В категории: Новини , Пътеводител , Туристически обекти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки