Завеждане на дело заради лаене на куче


Завеждане на дело заради лаене на куче
14 Август 2014, Четвъртък


Зад блока, в който живея, има празно междублоково пространство. Там има пазачи в един от фургоните и някой от тях, като е нощна смяна, си води едно куче,


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

което така лае, че изобщо не може да се спи. От мое запитване до общината разбрах, че имотът се стопанисва от дружество с ограничена отговорност, но самото куче е собственост на един от охранителите.
Проблемът е, че когато общинските служители са направили проверка, кучето не лаело. Кой би трябвало да е евентуалният ответник в бъдещо дело, което възнамерявам да заведа - собственикът на кучето или собственикът на имота, в който се намира кучето?
Александър Александров,
София

Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму, като във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното.
Съгласно чл. 50 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) -  за вредите, произлезли от каквито и да са вещи, отговарят солидарно собственикът и лицето, под чийто надзор те се намират. Ако вредите са причинени от животно, тези лица отговарят и когато животното е избягало или се е изгубило.

Следователно в случая отговорен за причинените неимуществени вреди е собственикът на кучето, а именно пазачът, който следва да бъде ответник в евентуален бъдещ съдебен процес.

Ако обаче дружеството ,собственик на имота, е възложило на пазача да охранява с куче, то тогава ще е налице хипотезата на чл. 49 от ЗЗД, а именно причиняване на щети по повод изпълнението на възложена работа. Съгласно посочената разпоредба този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа. В този случай ответник в евентуалния бъдещ съдебен процес ще бъде дружеството, което е възложило на пазача да охранява имота с куче.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки