Български архитект строи небостъргач в Китай


Български архитект строи небостъргач в Китай
The Crowd It The Cloud в Делхи
04 Август 2014, Понеделник


Сградата е дело на Владо Вълков, който от 14 години живее в САЩ

Автор: Георги Ваташки

Какво е общото между преместваема къща за гости от фибростъкло и сградата на медицинския център на университета в Далиан, Китай? Това е техният създател – един от най-нашумелите млади архитекти, българинът Владо Вълков, който от 14 години живее в Лос Анжелис.

Нашенецът е носител на множество авторитетни награди от Международната академия по архитектура и фондация «Яков Чернихов". Негови проекти са печелили първа награда на изложенията Panasonic Store Front Design Competition, втора награда на UNDP Competitio и са били част от ежегодната реномирана изложба на Beyond Media Festival във Флоренция.

Бъдещият талант е роден през 1972 г. в София и от дете е очарован от архитектурата. „Да строя сгради ми беше детска мечта. От много малък обичах да рисувам по цял ден, да правя скулптурни портрети от кал и да сглобявам макети на къщи от отпадъци. Когато започнах училище, разбрах, че цялата тази артистичност я съчетавам в рядко срещана комбинация с математиката”, връща се към миналото Владо.
Неговият баща е журналист във вестник, специализиран в областта на строителството и често през ваканциите го взима със себе си по време на командировките  из строежите на „Марица изток” и „Асарел-Медет”. Още тогава Владо осъзнава, че архитектурата е неговото призвание.

Мечтата му обаче не е толкова лесна за постигане. Оказва се, че само талант и трудолюбие не са достатъчни. При първия си опит да кандидатства във Висшия институт по архитектура и строителство (сега УАСГ) не е приет в желаната специалност и затова няколко години е принуден да учи тънкостите на хидромелиоративното строителство.
„По времето, когато трябваше да кандидатствам в единственото тогава училище за архитектура в България, архитектурната професия у нас се предаваше почти по наследство, но за разлика от повечето колеги, аз нямах роднини архитекти”, спомня си нашият сънародник.

През 2000 г. заминава на стаж в прочутото американско архитектурно студио „Морфозис”. Там неговите умения са оценени високо и четири години по-късно получава докторска степен от Южнокалифорнийския университет, известен като едно от най-изявените учебни заведения за новаторски проекти за небостъргачи в цял свят. От 2009 г. живее в слънчевия Лос Анжелис, а проектите му се реализират не само в Америка, но и в Китай и Близкия изток. Същата година отваря врати и неговото собствено студио „Дизайн инициативи”.

„В него аз и моите колеги се опитваме да не робуваме на стилове и концепции, а целта ни е да отидем отвъд и да добавим стойност. За мен архитектурата не е суха наука или машина, която трябва да разреши практично текущите проблеми. Тя е изкуство на обитаването”, смята Вълков.
Успехите на талантливия българин не закъсняват. През 2011 г. той създава проекта за първия „зелен” комплекс в индийската столица Делхи – The Crowd It The Cloud. Лъскавото здание, побрало в себе си хотел, научен институт, огромна градина, офиси и дори специален санаториум, е не само красиво, но е изцяло съобразено с екологичните изисквания за живот.

Признанието за тази уникална сграда идва на следващата 2012 г. Владо Вълков става първият български архитект и дизайнер, включен в престижната класация Еurope 40 under 40. Наградата се връчва за изключителни постижения в областта на дизайна. Всяка година авторитетно жури избира 40-те най-успешни и изявени млади архитекти и дизайнери от цяла Европа. Конкурсът се организира от Европейския център за архитектурно-художествен дизайн и градоустройствени изследвания, който е филиал на Американския музей по архитектурата и дизайн в Чикаго.

„Голяма радост беше в класацията да попаднат имена от Източна Европа. Досега не бе имало отличени архитекти от България. Подобна награда дава сили за продължаване на търсенията и е признание, че си на прав път", спомня си този щастлив момент Вълков.
Следващият проект на софиянеца е отново в Азия. В китайския град Далиан, прочут със своите небостъргачи, българинът е начело на екипа, проектирал сградата на медицинския център към местния университет. Китайците са толкова впечатлени от работата му, че го наемат заедно с целия колектив на „Дизайн инициативи” да изготви архитектурния план за нов модулен екологичен небостъргач в Пекин. За целта фирмата на нашенеца печели оспорван конкурс на най-голямата жилищно-строителна компания в Китай - „Ванке”.

Уникалната сграда, в изграждането на която ще бъдат вложени последните новости в екоматериалите и технологиите, трябва да бъде готова до септември тази година. Тя ще е основното здание в новоразработвания „Зелен парк” в китайската столица.
Освен проектирането на модерни и артистични постройки, Владо има и други интереси. „Следя отблизо арт фотографията и всякакви нови и стари арт форми. Лос Анжелис е идеално място за това. Занимавал съм се и със сценография, и с видеоинсталации. Имам идеи и за моден дизайн и си мечтая един ден да ги изложа пред публика.”
Въпреки че е извън страната ни повече от десетилетие, той не е престанал да следи развитието на съвременното строителство и дизайн в България.

„Доскоро имаше само едно място за обучение по архитектура в страната. Сега има шест университета, но това е количествено натрупване без качествена промяна. България разполага със скъпи материали и с нови технологии в строителството. Сега трябва да се направи следващата стъпка - да се отиде отвъд купищата бетон и алуминиева дограма. Трябва да се обърне внимание на уникалното, на вдъхновяващото, на иновативното и нестандартното. Архитектура, която остава и след нас. Това почти напълно липсва в България”, категоричен е преуспелият нашенец.


Владо Вълков

В категории: Нашенци зад граница , Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки