Какво видях с очите си


Какво видях с очите си
03 Юли 2014, Четвъртък


Седем дена бях придружител на моя близка родственица в Университетска болница – Плевен. В Клиниката по неврохирургия под ръководството на доц. Йордан Панов


Автор: Болницата в Плевен

работят и главните лекари Мл. Овчаров, Хр. Ковачев, Ил. Вълков, Е. Маринчев,  медицински сестри,  помощен персонал и практикуващи студенти.
Очарована съм от персонала на диагностично-неврологичния център и етичното им отношение към пациентите. Това са хора работни, отзивчиви и етични, които са отдали живота си на болните. За всички тях няма разлика между ден и нощ, за да бъдат близо до тях и да им помогнат да удължат живота си.

За тези седем дена видях хора със сложни операции на главата, гръбначния стълб, неподвижни, куцащи. Дори през отделението мина и пациент – затворник с белезници, когото също вдигнаха на крака без крясъци, обидни думи и лошо отношение.
Началникът на клиниката доц. Панов е роден в Русе и два пъти месечно в родния си град прави безплатни прегледи на пенсионери, безработни и студенти с болки в кръста, краката, главата и т.н. По време на моето присъствие в плевенската клиника имаше пациенти от Тутракан, Свищов, Червен бряг, Габрово, Велико Търново, София, Германия и др.

Но персоналът и младите специалисти биха искали да работят при добри битови условия и нормално заплащане в съвременна България. Наскоро в отделението са подменени леглата с кревати втора употреба от Холандия.
Между отделните корпуси на Окръжната болница в Плевен обаче всичко е западнало и изоставено. Няма ги градинките с цветни алеи, пътеките между сградите са занемарени и липсват пейки за отмора на болните.

Наскоро чух за съдбата на млада българка, завършила с много добра специалност в Китай. Но законите, които нашите политици са приели, не дават работа на младата жена преди да се подложи на изпит в България. И тя заминава за Германия срещу 5000 евро заплата. Язък за тези умни и талантливи българи, които се раждат в красива България, а се реализират и живеят в чужбина.
Преди 5 години пък имах снаха от Украйна с 20-годишен стаж като лекар. Нашето любимо министерство също не й даде работа в България.

Бих посъветвала българите – отворете си очите и сърцата, не се продавайте за 20 и 50 лв. по време на избори, защото България си отива, България загива!
А политиците ни бих попитала: Това ли е вашата демокрация – да мислите само за своето удоволствие, да лягате и ставате с милионите си!
Заради некадърните ни управници болните българи ходят да се лекуват в чужбина срещу много повече пари, защото нашите добри специалисти не работят в България.
Ще продължа да вярвам в новите хора от ПП НФСБ и тяхната сила.

Василка Равалиева,
председател на НФСБ, с. Старо село, обл. Силистра


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки