Древното българско минало оживя в старопрестолната Плиска


Древното българско минало оживя в старопрестолната Плиска
Свободните реконструктори Ангел Василев, Жана и Йордан Сивкови и Катя Владова показаха средновековни облекла и оръжия
18 Юни 2014, Сряда


Уникално зрелище бе подготвено за посетителите на древната българска столица Плиска на 7 юни. Средновековни воини, багатури, боили, занаятчии, духовници, канове, царе и боляри,

Автор: Пламен Николов

облечени в достоверни одежди, кръстосваха старопрестолния град.
Облеклата и оръжията им бяха изработени от естествени материали, ползвани преди хилядолетия и в пълно съответствие с археологически находки или други източници за онези далечни времена.

Конници показваха уменията си във висшата езда. Над 100 възстановчици от различни клубове и неправителствени организации се бяха събрали за третото издание на средновековния фестивал „Дни на предците”.
Той бе организиран от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” – Варна и Община Каспичан, с любезното съдействие на Регионалния исторически музей в Шумен и домакинството на Националния историко-археологически резерват – Плиска.

Събитието бе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Във фестивала се изявиха клубове за исторически възстановки, конни бази, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти. С усилията и уменията на многобройните участници бяха пресъздадени бита, културата и воинските традиции на предците ни от епохата на Средновековието.
Фестивалът започна с представяне на лагер от периода на Първото българско царство, показан от сдружение „Авитохол”. Уменията си в ездата и стрелбата с лък демонстрираха родителите и децата от фамилната конна база „Борисови” във варненското село Любен Каравелово.

Най-голямата организация за исторически възстановки – Национално дружество „Традиция”, бе представена от членове на регионалните клубове в Шумен, Добрич и Велико Търново. Те показаха автентично облекло на средновековни благородници, въоръжение и средновековни занаяти.
Ранното средновековие бе представено от свободните реконструктори Йордан и Жана Сивкови от Добрич и Катя Владова от Бяла. Те пък подредиха номадски походен лагер, в който можеха да се видят точни реплики на средновековни оръжия.

Мариян Миньовски от София показа измайсторени от него български сложносъставни рефлексни лъкове. Те са изработени изцяло от естествени материали – дърво, кост и сухожилия. Подобен лък се прави за около година. Различни средновековни оръжия и облекла представиха и други членове на Асоциацията на свободните реконструктори - Милен Петров от Сливен, Калина Атанасова от Варна, Иван Рендаков от Пловдив, Йордан Николов и Ангел Василев от Асеновград – под негово ръководство посетителите получиха възможност да пострелят с български лък.

Гвоздеят в програмата беше джигитовката на Димитър Труканов и Крум Япулов от Школата по конна езда „Мадарски конник”. Двамата показаха невероятни умения – истински висш пилотаж на седлото и спряха дъха на зрителите. Димитър Труканов показа перфектно владеене на лък, копие, бич и сабя, демонстрирайки бойното изкуство на древните българи.
В представлението се включи и кучето Аркан. Така пред зрителите бе показан синхронът на древнобългарския воин и двете свещени животни в бита на предците ни – коня и кучето.

Родолюбив комитет „Крум Страшний” – Шумен изнесе пред зрителите историческия спектакъл „Посрещането на учениците на Кирил и Методий в Плиска”. Клуб „Възраждане” – Търговище пък внесе хумористичен елемент с постановката „На тържището за вино”.
Клубът за исторически възстановки „Чигот” – Варна се включи във фестивала с лагер и демонстрации с оръжие от периода на Второто българско царство. Народните носии бяха представени от варненския клуб “Миноносец Дръзки”.

Посетителите имаха възможността да видят и множество средновековни занаяти – ковачи, ножари, оръжейници, тъкачи, плъстари, грънчари, дърводелци, бижутери, шапкари, кожари, шивачи. Пред зрителите се изсичаха монети и се приготвяше средновековна медовина. Всеки можеше да си закупи сувенир с българка руна или амулет в различна форма.

Деца от фолклорни ансамбли от Плиска, Нови пазар и село Върбяне играха и пяха народни песни и танци. Не бяха забравени и кукерските игри – за прогонването на злите сили се погрижиха самодейците от читалище “Просвета” в шуменския квартал Макак.
Третото издание на средновековния фестивал “Дни на предците” завърши с тържествен обход на цитаделата във вътрешния град на Плиска и процесия с конна стража до дворцовата базилика, посветена на 1150-годишнината от налагането на християнството като официална религия.

Стотиците посетители си тръгнаха с усета, че са се докоснали до малко познатите и тъмни векове на Средновековието. И с надеждата, че следващите фестивали ще бъдат с по-добра предварителна разгласа и ще привлекат още повече хора, които да съпреживеят една от най-славните епохи в българската история.


Представени бяха традиционни занаяти Не бяха пропуснати средновековните методи за раздаване на правосъдие… Джигитовката на Крум Япулов и Димитър Труканов спря дъха на зрителите Членове на Национално дружество

В категории: Традиции , Средновековие , Старите столици

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки