Последната битка от Втората световна война


Последната битка от Втората световна война
ген. Владимир Стойчев
14 Май 2014, Сряда


Българите водят сражение 10 дни след капитулацията на Германия, така че не точно 9 май е Ден на победата

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

На 30 април Хитлер се самоубива. На 2 май Берлин е превзет от Съветската армия. На 8 май адмирал Дьониц подписва безусловната капитулация на Германия. Руснаци, американци, англичани и французи спират военните действия. Продължават да воюват само българите.

На 3 май на сражаващите се в Австрия български части става известно превземането на Берлин и искат от противопоставящите им се германски военни части да сложат оръжието си и да се предадат в плен. Командирът на 68-а германска дивизия щурмбанфюрер Мариус Гьослер отказва и заповядва да се открие огън срещу българските военни части.
Това става в околностите на градчето Фьолнермант, което е на австрийска територия, но след аншлуса от 1938 г. германците я смятат за част от хинтерланда. Завързва се сражение, при което и двете страни дават жертви.

През следващите дни се води позиционна война с артилерийски престрелки. Командващият българските военни части полк. Стоименов иска помощ от главното командване и от Съветската армия, но тя така и не му е оказана. На 50 км на север е най-близката друга българска част, която също води сражения с германски войски при Волсберг, а най-предните части на Съветската армия са на стотици километри назад (на територията на Унгария).

На 8 май българите научават за капитулацията на Германия и отново приканват германците да се предадат. Но на същия ден откъм Клагенфурт идва подкрепление за немската дивизия  в състав 4 пехотни роти, две моторизирани, три батареи и два танка, поради което положението на българските военни части значително се усложнява. Ръководейки се от военната максима, че най-добрата отбрана е нападението, на 9 май полк. Стоименов, след усилена артилерийска подготовка, започва атака с цел да прогони германците отвъд река Гурк и тя успява.

На 10 май германците предприемат контраатака, за да си върнат позициите, но нашите войски успешно я отбиват. Окуражени от успеха, на 11 май войниците ни преминават река Гурк на север и юг от разположението на германците. Към 15 ч. те ги атакуват по  слабо защитените флангове и им нанасят значителни загуби. В същото време българската артилерия с точни попадения унищожава укрепените пунктове на германците по централния фронт.

Понесъл сериозни загуби в жива сила и техника, противникът започва изтегляне на запад. Българите обаче го преследват.
На 12 май в околностите на Клагенфурт се разразява последната битка от Втората световна война в Европа. Българската кавалерийска част обхожда противника в тил, като всява смут у него, а фронталната и фланговите атаки на пехотата напълно го сломяват.
Към 16 ч. на 12 май германците вдигат бялото знаме. Оцелелите 630 офицери и войници се предават  в плен на нашите военни сили.

В знак на уважение към победилия го противник, щурмбанфюрер Гьослер сваля от куртката си железния кръст, който е едно от най-високите военни отличия в германската армия, и го поднася на полк. Стоименов. Казва му, че ако България беше останала съюзник на Германия, Райхът е нямало да загуби войната, защото българската армия е доказала, че е най-храбрата в целия свят.

Полк. Стоименов вежливо отказва жеста, като му казва, че има 6 български ордени, всеки един от които за него е по-ценен от германския железен кръст.
Всичко това не е отразено във военните сводки и комюникета. Колкото и странно да е, за героизма на българските войници и офицери първи разбират в английската военна експедиция, щабът на която е разположен в най-северния италиански град Брунино, защото англичаните се стремят да изпреварят влизането на Съветската армия в Австрия. Това става на 22 май.

Командващият тази част ген. Хейс научава за събитията от избягали германски офицери и войници, които се предават в плен на англичаните. Техните разкази му се струват направо недостоверни и затова той отлита със самолет за Клагенфурт. Там се среща с полк. Стоименов, който скромно заявява, че българските войници и офицери са изпълнили своя воински дълг.

Едва тогава случаят става известен на съюзническото командване, както и на военните кореспонденти. Стига се дотам, че се обсъжда дали е правилно за край на Втората световна война в Европа да се смята 9 май, след като е имало сражения и след тази дата.
Меродавно обаче се оказва становището на ръководителите на страните от антихитлеристкия съюз. На Потсдамската конференция през юли-август 1945 г. Сталин, Чърчил и Труман обявяват за Ден на победата 9 май (по-късно той става и Ден на Европа) и окончателно си поделят сферите на влияние.

Въпреки че България е дала 32 500 жертви във войната с Германия, тя се третира като победена страна. На Парижката конференция през юли-октомври 1946 г. на нея са й наложени репарации. С кръвта на убитите се запазва само териториалната цялост на България от преди включването й във войната, защото Гърция и Югославия имат претенции да отнемат части от нея.
Някакво скромно признание за българския принос в окончателния разгром на хитлеристка Германия е поканата за участие на командващия българската армия ген. Владимир Стойчев в парада на победата в Москва.


Български, английски и съветски  военачалници в Клагенфурт през май 1945 г. Немски войски в Клагенфурт По време на Потсдамската конференция Сталин, Труман и Чърчил (от ляво надясно) обявяват за Ден на победата 9 май

В категории: История , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Комар
11.02.2019 22:25:47
0
0
Статията меко казано не подобава на научен работник, а на бакалин от махалата. :( Авторът въобще си няма представа от дати и имена, напр. ФьолКермаРКТ. Марибор е освободен на 9.5., а Фьолкермаркт - на 11.5. Без да обръщам внимание на другите грешки и глупости само ще добавя, че 68-ма пехотна дивизия на Вермахта се бие в СССР и Чехословакия и по същото време вече е разоръжена в Судетите, което може да се провери и от елементарен прочит на Уикипедия. Пълна трагедия вместо възхвала на храбрата ни войска :(((
1
zad kulisite na kapitana pe
15.05.2014 14:05:42
1
1
MNENIE PREPORAKA KAM MONITORINGA -DENJA NA POBEDATA NA SAVETSKATA ARMIA NAD GERMANSKATA ARMIA 9 MAJ DA SE PRASNUVA OT TESI KOITO IMALI I IMAT FAJDA OT NEGO ,
BALGARIA KATO POBEDENA STRANA NE E LOGISHNO DA SHESTVA NEBALGARSKI PRASNIZI .
BALGARSKITE PRASNIZI SA TESI PRASNIZI KATO 3 MART,O6 SEPTEMVRI,24 MAJ I DRUGI
NEPARTIJNI PRASNIZI A TOVA SHE SAVETSKATA ARMIA E IZNUDILA ,IZMAMILA BALGARSKATA ARMIA DA VOJUVA PROTIV BIVSHITE SI SAJUSNIZI KOITO I POMOGNAHA DA SI VAZVARNE OKUPIRANI BALGARSKI TERITORII PONE ZA 4 GODINI NE JA NAPRAVILO POBEDITELKA
SEGA SHASTI OT BALGARSKATA ARMIA DOBROVOLNO USHASTVAT SRESHTU DOBRO ZAPLASHTANE S SHASTI OT NOVITE POBEDITELI OT NATO ZA ZASHTITA NA INTERESITE NA NATO I SVOBODNIA SVJAT OT TERORISMA
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки