Средновековен град изникна край Русе


Средновековен град изникна край Русе
Запазената западна кула на крепостта Червен Снимка: wordpress.com
05 Май 2014, Понеделник


Средновековният фестивал „Червен“, организиран от сдружение „Чигот“ и Средновековното общество „Модус вивенди“, събира последователи за шеста поредна година.

Автор: Янко Георгиев

Оригиналният и нестандартен форум ще се проведе от 2 до 5 май. 
Както и по време на предишните издания на средновековния лагер, установен сред старите крепостни среди на важния някога административен и църковен център Червен, посетителите ще имат възможността да се запознаят в детайли с практикуваните тогава занаяти - тъкачество, шивачество, обущарство, ковашко майсторство, бродерия и други.

Изключително интересни са издигнатите вече автентични палатки, използвани както при бойните походи на българските войски, така и за временно приютяване на хората от това време. Посетителите на лагера ще могат да опитат и блюда от средновековната кухня, чиито рецепти са били открити като приписки върху средновековни  книги.

По-енергичните сред посетителите пък ще имат възможността да се пробват в стрелбата с лък – едно от традиционните български оръжия, също изработено по стари чертежи. Може да се наблюдава и действието на средновековното требуше (катапулт), чието използване от българите в Ранното средновековие се доказва и с откритите 30 големи бойни каменни топки в един от подземните военни складове на замъка в крепостта.

Колкото до военностратегическото и административно значение на града Червен през XII – XIV век, то е видно и от солидните крепостни стени, от които се е запазила западната кула, впечатляваща със солидния си градеж и размерите си и днес, и от големината на града, и от броя на църквите в него.
На общо 180 хектара се е простирал средновековният български град, който е бил седалище на болярина на областта и на митрополита на североизточната епархия на българската християнска църква.

Досега там са разкрити основите на 12 православни храма - всички с обширни наоси и големи притвори, над които се е извисявала звънарница. Според един надпис, в града е съществувала и арменска църква.
Червен явно е бил и голям занаятчийски и търговски център, освен административен. Грънчарите там изработвали керамични съдове със сграфито украса, каменоделците подготвяли материала за църкви и домове, имало достатъчно работа и за дърводелците и шивачите.

Разкрити са и много златарски и железарски инструменти, които подсказват за разпространението на металообработващи  занаяти в града. А в скалния масив над р. Русенски Лом са били крушообразните пещи за стопяване на желязната руда, разпространена по долината на реката, които са запазени и до днес.
Патриотичната дейност на сдружение „Чигот“ и обществото „Модус Вивенди“, включително и в крепостта Червен, безспорно е полезна както като възстановка на   атмосферата на голямото някога българско поселище, така и за запълване на белите петна в историята на Средновековието по нашите земи.


Средновековна българска палатка  Снимка: museumruse.com

В категории: Археология , Средновековие , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки