Запознават децата с красивата добруджанска природа


24 Януари 2014, Петък


Всеки си представя Добруджа като равно поле, в което златно жито зрее и вакло стадо блее. Малцина знаят, че в житницата на България има и скалист каньон, възвишения,

Автор: Пламен Николов

от които се разкриват неповторими гледки, буйна и девствена гора в Батовската долина – известна като планина под равнината.
Тези природни прелести са слабо познати дори за самите добруджанци. Със задачата да ги популяризират са се заели Регионалният исторически музей  и Сдружение „Общности, опознаване, култура” чрез разработения от тях проект „Сред природата на Добруджа”, насочен основно към възпитаниците на местните училища на възраст от 7 до 13 години. 

Идеята е чрез обучения, експедиции и множество разнообразни и занимателни дейности децата да открият красотата на добруджанската природа. Това е част от новата стратегия на Регионалния исторически музей за привличане на детската аудитория и възпитаването на подрастващите в любов към родния край и гордост с уникалните дадености на Добруджа.
Най-любознателните ще бъдат запознати с природните забележителности в региона като влажни зони, пещери, езера, степи, лонгозни гори, каньона на Суха река. Ще бъдат проследени и промените, настъпили в биоразнообразието на Добруджа следствие човешката дейност.

Предвидени са беседи в музея и сред природата, посещения на природни, исторически, етнографски обекти, по време на които децата ще имат възможност да се насладят и на красотите на поречието на р. Батовска, Шабленското и Дуранкулашкото езеро.
Малчуганите ще събират билки, растения, други природни материали, ще могат да покажат таланта си във фотографията, изобразителното или приложното изкуство. Наученото пък ще могат да споделят в състезания, викторини, конкурси, изготвяне на сбирки с материали от природата, изложби и др., а също и чрез слово –  съчинение, описание, стих.

От музея обмислят възможността да ги запознаят и с останките на римските крепости Адина и Залдапа. Първата е разположена в землището на тервелското село Балик върху трапецовиден хълм, заобиколен от меандрите на Суха река и до нея се стига по скален проход, широк около метър, който би могъл да бъде обезопасен.  Крепостните стени са запазени на височина 5 м.
Ако се намерят средства за разкопки на големия античен град Залдапа, малчуганите ще получат шанса да видят наживо как работят археолозите.


В категории: Общини , Населени места , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки