Райската ябълка – храната на боговете


Райската ябълка – храната на боговете
30 Ноември 2017, Четвъртък


Огнените плодове са склад на множество витамини, антиоксиданти и ценни полезни вещества

Автор: Десант

Когато всички други есенни плодове вече са прибрани, на пазара се появяват огнените райски ябълки. В европейските страни това растение става известно едва в края на ХІХ в. То е пренесено на Стария континент от родината си – Китай, и други азиатски страни, където е отглеждано от древни времена.

Жителите на Изтока се отнасят към него с голямо почитание. В Китай плодът му е наричан „храна на боговете”, тъй като се смятало, че първата райска ябълка е била опитана от древните божества. В Япония пък  е известна като „плодът на слънцето”.

Китайците са я считали за символ на радостта, а за японците тя олицетворявала победата. И това отношение не е случайно, тъй като плодовете на екзотичното растение притежава, освен удивителния си вкус, притежават и множество лечебни свойства. Те са истински склад за витамини и микроелементи, необходими за организма на човека през зимния период.

Оранжевият цвят на месото му говори за наличието на огромно количество бета каротин, който укрепва зрението и предотвратява преждевременното стареене. В него има още витамините С, РР, Е, както и много калций, калий, желязо, йод, фосфор, манган, магнезий и мед.

Някои кардиолози препоръчват райската ябълка като профилактично средство за извеждане на излишната вода от организма.

Полезните вещества в него влияят положително и при атеросклероза, а множеството антиоксиданти (които са повече, отколкото в зеления чай) ни помагат в борбата със свободните радикали.

Провитамините в този плод оказват благоприятно влияние при злокачествени образувания и при лечението на левкемия. Тези вещества помагат и за възстановяване на нормалната дейност на главния мозък при енцефалити и кръвоизливи, като в същото време успокояват превъзбудената нервна система и повишават работоспособността.

Съдържащият се в райската ябълка йод компенсира неговия недостиг в случаите на нарушена работа на щитовидната жлеза. Плодът помага и при храносмилателни разстройства, като пектините в него въздействат активно върху микрофлората, защитавайки организма от такива бактерии като златистия стафилокок, и оказват затягащ ефект.

Монозахаридите пък подхранват сърдечния мускул. А наличието на много желязо го прави подходящ за лечение на анемия, като в този случай помага и чаят от листата на растението.

Райските ябълки са подходяща храна и за хора, които страдат от варикозно разширени вени и от кървящи венци. Независимо от това, че са много сладки, тяхната калоричност не е висока – имат само 60 ккал на 100 грама и затова с удоволствие се консумират от хора, които се придържат към диети за намаляване на теглото. 

Сушените плодове са много ефективни при хипертония.
Въпреки че гликемичният индекс на тези екзотични плодове е нисък, те все пак не са препоръчителни за хора с диабет и за страдащите от проблеми с проходимостта на червата.


В категории: Новини , Здраве , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки