Презвитер Козма – първобудителят


Презвитер Козма – първобудителят
Страници от
01 Ноември 2018, Четвъртък


Историографията завинаги го е оставила в неразбиваемата мъгла на времето. Просто защото за него няма биографични документи. Никъде!

Автор: Тодор Бакърджиев

Но фигурата му като оригинален книжовник винаги ще изпъква чрез неговата „Беседа против богомилите и поучение от божествените книги“.

Повечето учени датират относително живота му в последната трета на девети век – тогава, когато няма друг писател в средновековните литератури с такъв замах и талант на заклеймител. Презвитерът прави колкото широк, толкова и дълбок разрез на своята епоха.

И не спестява разобличение на никакво съсловие и на никакво религиозно отклонение. Основният му прицел е ереста на богомилите като разложителна отрова в народностните корени на държавата. За тях той казва, че „баят някакви басни, които техният баща дяволът учи да бледословят!“ Те „оскверняват въздуха и лаят като кучета по конник“.

Но не са пощадени и привилегированите, които с лицемерния си начин на живот подклаждат еретизма. Към тях той се обръща така: „О, пастири на божиите словесни овце, които вземате мляко и вълна от стадото, а не се грижите за овцете“. Затова духовенството е на специален мерник: „…те живеят, гоейки се като свини в кочина“.

Почти целият управленски елит е в противоречие с Бога. И Козма обобщава: „Съчиняваме лъжи и тънем в неправди, работим повече за корема, отколкото за тебе. Обичаме повече домовете на богатите, отколкото църквите и там налитаме като врани на мърша и от тях очакваме повече помощ, отколкото от тебе“. Подобни пасажи изобилстват в това високотемпераментно произведение.

Но беседата има и друго огромно значение – като общочовешки ранен принос в борбата срещу антихристиянските деформации и душепоглъщащите уродства на секти и тайни общества. Те не престават да се плодят все по-коварно, тайно, мащабно в световен план и до днес – с все повече глобална икономическа власт, за разлика от първоначалните си превъплъщения.

Презвитер Козма е духовен сатирик по генетично призвание и съвест. По съвременно академично признание той издига българското слово на нов изобразителен етап. Актуален е и в наши дни. Повече от недопустимо е той да е масово неизвестен – дори като име на някое училище! А и като част от часовете по литература. Толкова голяма необходимост имаме днес именно от критични духовни аристократи-будители като него!


Патриотичен календар

1 ноември — Ден на народните будители

6 ноември 1920 г. — На основание на Ньойския мирен договор армията на Сърбия окупира Западните покрайнини (с площ от 1555 кв. км и население по това време от 65 000 души). В България е обявен 3-дневен национален траур

6 ноември 1943 г. —Англо-американската авиация бомбардира Пловдив по време на Втората световна война

7 ноември 1885 г. — В рамките на Сръбско-българска война българските войски удържат победа над сръбската армия в Битката при Сливница

7 ноември 1959 г. — Започват емисии на Българската телевизия по първия тв канал в България, днес известен като БНТ1

2 ноември 1834 г. — Роден е българският писател, журналист и революционер Любен Каравелов


В категории: Новини , История , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки