Руски аукцион разпродава безценни български имоти


Руски аукцион разпродава безценни български имоти
Лозята на винарската изба „Розова долина“
18 Октомври 2013, Петък


Царски дворец, цял нефтено-газов терминал и прочута родна винарна се предлагат на... търг в Москва

Автор: Георги Ваташки

Тези дни надеждите на българите, че ще успеем да запазим земята си, бяха жестоко попарени – лично от премиера Орешарски. Вече и малките деца знаят, че само след два месеца и половина – на 1 януари 2014 г., ще отпадне мораториумът за продажбата й на чужденци. Не че досега това не ставаше, но бяха нужни известни юридически гимнастики, докато сега търговията с български терени ще извършва безпрепятствено. Никой не чу воплите на обикновените поданици на България забраната да остане поне до 2020 г. Опасенията им, че скоро страната ни ще се окаже чужда собственост, всъщност изобщо не са напразни.

Тази сряда от Москва долетя новината, че държавната корпорация „Руски акционен дом“ (РАД) предлага на своите клиенти апетитни имоти у нас. И то не какви да е – сред тях има голямо горско стопанство, огромни лозови масиви, царски дворец и дори цял нефтен терминал.
Аукционната къща е създадена в руската столица като специална компания за продажба на държавно и частно имущество на територията на Русия. Това обаче не й пречи да търгува и с българска земя. Дали защото братушките продължават да ни смятат за „Задунайска губерния“?!

Гвоздеят на търга, за когото все още няма обявена дата, несъмненено е нефтено-газовият терминал с площ от 71 хиляди кв. км., който е с обявена първоначална цена от 2.4 милиона евро. Според сайта на РАД, той се намира във Варненска област и е в близост до железопътен възел и фериботната връзка Варна-Иличовск. Терминалът разполага със собствено жп отклонение, гарова площадка, помпено-компресорно оборудване, хранилище и административна офис сграда.

Руснаците рекламират сделката като изключително изгодна за бъдещия купувач, защото газовата станция вече е получила всички видове разрешителни за работа и дори има действащ договор за изпълнение на държавна поръчка.
Не на последно място, като голямо предимство на офертата се изтъква, че съоръжението е разположено само на няколко километра от бъдещия наземен терминал на газопровода „Южен поток", който е в процес на строителство.

Нефтено-газовият терминал е изграден през 2006 г. като РАД не дават подробности за сегашния му собственик, с изключение на забележката, че принадлежи на трима души.
Проверка на „Десант“ установи обаче, че съоръжението не е на случайни хора. Според приложената от руските продавачи карта, той се намира до Суворово. От базата данни на „Сиела“ научаваме, че негов собственик е „Газко – Източна газова компания“ и първоначално обектът е изграден за газово хранилище.

Фирмата е еднолична собственост на „Евролийз асет“ ЕООД с шеф Асен Минчев, който същевременно е изпълнителен директор и на  „Еврохолд България“.
Холдингът е известен с това, че управлява бизнеса със застраховки и лизингови сделки на варненската групировка ТИМ. За това говори и фактът, че заместник на Минчев в „Еврохолд“ е бившият царски министър Николай Василев, а двамата заедно са в управата на Централна кооперативна банка. А както е известно, трезорът е под контрола на тимаджийската компания „Химимпорт“ АД.

Как обаче варненските „бизнесмени“ си позволяват да продават зад граница обект, който след  завършването на руския енергиен проект „Южен поток“ ще се превърне в стратегически обект за националната ни сигурност?
Властите мълчат, но това не бива да ни учудва, защото правителството на новата тройна коалиция отдавна се доказа като марионетка не само на българските, но и на руските олигарси.

Нека видим кои са основните акционери на руската аукцииона компания, която ще продава имотите ни на търга – нещо, което впрочем се случва за първи път в историята.
Това са близките до руския президент Владимир Путин „Сбербанк“ и Внешторговбанк (ВТБ), която пък притежава дялове в такива български компании като „Булгартабак“ и БТК, т. е. финасира сделки на собственика на скандалната Корпоративна търговска банка Цветан Василев, плътно свързан с Делян Пеевски.
Съоръжението край Суворово обаче далеч не е единственият предизвикващ недоумение  обект, който ще бъде разигран в московския търг. Оказва се че на него ще се продава и част от историята на България.

С начална цена от 2 милиона и половина, всеки който пожелае, може да се включи в наддаването за... царския дворец „Къщата“ в пловдивския град Баня. Става въпрос за лятната вила на Цар Борис III, построена през 1929 г., като общата площ на комплекса е 10 декара.
Руснаците не пропускат да отбележат, че царският палат е построен в духа на българската възрожденска архитектура – с чардак и кепенци на прозорците, характерни за този период. Към него има още две по-малки сгради, предназначени за гости и прислуга.

Въпреки че е посочено, че ценната сграда е притежание на частна компания, всъщност в момента тя е собственост на наследника на монарха – Симеон Саккобурготски.
Имотът му бе върнат през 1998 г заедно с други някогашни притежания на фамилията със спорно решение на Конституционния съд.

Не ясно как е възможно изобщо да бъде продадена „Къщата“, която заедно с парка около нея  са обявени за паметници на културата. Но вече се убедихме, че това никак не притеснява  мадридския пришълец, който преди да дойде да „оправя“ България не се посвени през 2000 г. да продаде на търг в Лондон медалите на дядо си цар Фердинанд.
Ако някой се съмнява, че скандалният московски аукцион ще се проведе без знанието на управляващите от новата тройна коалиция, е нужно само да се запознае със следващото предложение в сайта на РАД.

На тезгяха в руската столица ще бъде изложена и... прочутата Карловска винарна „Розова долина“. Знаменитият винпром се продава за сумата от над 5 милиона евро. Шатото със всичките си постройки се шири на над 50 хиляди кв м. Отделно се търгуват и 500 декара плодородни лозя, принадлежащи на избата и 65 декара с минерални извори.
По времето на соца „Розова долина“ произвеждаше висококачествените вина „Мускат отонел", „Мускаде", „Елзаски траминер" и „Карловски мискет“. Тогава те бяха много търсени на западните пазари. Винарната притежава и уникалното за България съоръжение от типа „шато", разположено в тунелни галерии в полите на Стара планина.

Руснаците не пропускат да отбележат, че нейните вина са били любими на висшите партийни апаратчици от КПСС и най-вече на вожда Леонид Брежнев.
През последните години обаче избата е натрупала големи задължения и очевидно собствениците се канят да се отърват от нея, като харижат една от гордостите на Карлово за жълти стотинки на някой руски олигарх.
„Розова долина“ е приватизирана през 2001 г. от фирмата „Шато вале де роз“ ООД. Неин собственик е бившият общински съветник от НДСВ в Столичния общински съвет Петър Герджиков.

Докато Саксокобурготски е начело на властта, фирмата процъфтява и изнася вина за ЕС, Русия и дори Китай, но след като царската партия слиза от политическата ни сцена, настъпва криза, която продължава и до днес.
Впрочем, филиалът на винарната в Баня преди се е грижил и за царската вила там, като провежда в нея дегустациите си. А през миналата година лично Кобургът бе заявил мераци да купи предприятието, но това така и не стана.

Работниците в „Розова долина“ не са получавали заплатите си повече от година, за което главна вина има дългогодишният управител и главен акционер в компания – сегашният заместник-министър на икономиката Бранимир Ботев.
Той е сред многото скандални фигури в кабинета на Пламен Орешарски и е свързан с червения пловдивски олигарх Георги Гергов. От 2000 г. насам Ботев активно, но неофициално, участва в подготовката и провеждането на всички предизборни кампании на БСП в Карловския край.

От миналата година е шеф на Асоциацията на производителите на спиртни напитки в България и член на управата на Националния борд по туризъм, където се изживява като дясна ръка на рекламния бос Красимир Гергов.
Назначаването му на висшия държавен пост бе посрещнато с недоволство от хората в туристическия бранш, които бяха категорични, че той няма нужния опит и знания да ръководи този важен сектор за българската икономика. Те изказаха опасения, че новоизлюпеният икономически зам.-министър ще пренасочва средствата за реклама на родния туризъм към империята на Гергов.

В дългия списък на московския аукцион може да се видят още десетина апетитни имота с адрес в нашата страна. Сред тях се откроява и голямо частно горско стопанство на 25 километра от София в землището на село Царичина. То е с впечатляващата площ от 48 хектара и е богато на широколистни и борови насаждения.

В обявлението доста цинично е посочено, че бъдещият купувач може добива от имота дървен материал в обем от цели 5500 кубика, който после да продаде на печалба.
Руснаците дори отбелязват, че исканата първоначална цена от 200 хиляди евро за тази наша хубава гора е просто нищожна, като се имат предвид бъдещите ползи от сечта, която може да се осъществява в нея.


Световен опит

Унгария – В момента се готви нов закон, с който тотално ще се забрани на чужди граждани да купуват обработваема земя. Предстоят законодателни промени и в унгарското земеделие, които ще целят да се предпазят обработваемите земи от банкери и спекуланти. Освен това се предвижда площите, „откраднати чрез подозрителни сделки за закупуване на земя”, да бъдат върнати на предишните им собственици чрез анулиране на съмнителните договори.

Австрия – Земя в зони с изключително туристическо предназначение може да се придобива само след предварително разрешение от компетентните органи. Законодателството там поставя изискване закупуването на земя от чужди граждани да е съобразено с икономическите, културни и социални интереси на страната. 

Франция – Арендатори на земеделска земя, които са чуждестранни лица, не се ползват с правата и защитата, предоставена от закона за местните лица.

Италия – Когато земята, купувана от чужденец, е разположена в пограничен или свързан с националната сигурност район, се изисква специално разрешение.

Румъния – Предвижда се въвеждането на строги мерки срещу продажбата на земя на чужденци, като правителството ще редуцира размера на хектарите, които чуждите граждани ще имат право да купуват.

Турция – Забранена е продажбата на чужденци в пограничните райони на страната. Съществува лимит за 10 на сто собственост на земята от чужди граждани във всеки административен район.


Карта с местоположението на терминала край Суворово (в черен контур) Изглед към Царичина и пищните гори около нея, които скоро ще попаднат в ръцете на чужденци Дворецът в Баня е единствената частна къща, строена от цар Борис III

В категории: Разследвания , Горещи новини

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
Randhil
09.08.2016 21:19:39
0
0
If time is money you've made me a wehaltier woman. http://byuuqp.com [url=http://pwxevt.com]pwxevt[/url] [link=http://tatndwawht.com]tatndwawht[/link]
8
Vianca
09.08.2016 13:41:45
0
0
That's a sensible answer to a <a href="http://gbijubwkkf.com">chnllengiag</a> question
7
Tuesday
08.08.2016 19:50:00
0
0
The exrpteise shines through. Thanks for taking the time to answer. http://jwrwfiilbxy.com [url=http://xpbbbu.com]xpbbbu[/url] [link=http://cxijqrk.com]cxijqrk[/link]
6
Dorothy
08.08.2016 05:06:48
0
0
A few years ago I'd have to pay someone for this <a href="http://ximoamqy.com">inrtomaoifn.</a>
5
Chris
07.08.2016 21:33:09
0
0
با توجه به نظر دیگه شما دقت کنید که فایل های هر روش جدا Ù§˜Â³Ã˜ÂªÃ™Â†Ã˜Â¯Ã˜Â¨Ã˜‡±Ã˜ÂÃی ساخت سرور هم ابتدا فایل هاتون رو دقت کنید که درسته و برای امتحان وارد سرور بازی بشید و سچس با همون فایل ها واحتمالا چند فایل اضافه سرورتون رو بسازید.
4
Кристовская
17.05.2015 05:34:51
0
0
КОЙ"СМУЧЕ"повече пари от БЪЛГАРИЯ?! Американските Монополисти ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 и Ей-ЕС "Контур Глобул"- на които вкъм момента НЕК България трябва да изплаща 1 млрд. лв. годишно?! И трябва да търсим банкови кредити за да плащаме на Американските Монополисти! Замислете се български данъкоплатци - кой бърка повече в джоба ви???
3
пининфарина
19.08.2014 20:20:39
0
0
Прост народ, изцяло манипулируем и невеж - това го очаква, за жалост. Всичко си имаме, всичко ще изгубим скоро, нас самите също, ако не се събуди масата...много скоро!
2
харалампи
19.10.2013 12:19:55
0
0
кино, ма излез от тъпото ти село, изобщо знаеш кой вестник е това. Нямало да се връзва, това си е официлна информация, ама щом не изнася на червените боклуци и рудофили, веднага реват : Костов е виновен.
1
Кина
19.10.2013 11:13:15
0
0
Поредната доза очернящи спекулации, зад които стоят "добрите" хора от ДСБ. Вече не се връзваме.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки