Уникалният фестивал на водния лук


Уникалният фестивал на водния лук
Ястията от воден лук са не само изкушаващо красиви, но и много вкусни
15 Октомври 2013, Вторник


Червенобрежкото село Реселец отново се превърна в столица на редкия зеленчук, който тук се отглежда от незапомнени времена

Автор: Огнян Марков

В своята многовековна история българите са сътворили и запазили множество обичаи и традиции, свързани с бита, с религиозните вярвания, включително и стародавните, езическите, генетично закодирани във всеки от нас. Успоредно с това празнично-обредната система  на нашия народ непрекъснато се обогатява от нови идеи за празници, възникващи на регионално ниво и свързани отново с бита и икономическия интерес на местното население.

Така в село Реселец, община Червен бряг, в средата на септември вече за пета поредна година се отбеляза единственият в страната Празник на... водния лук. И това не е случайно – реселешкият воден лук е известен в цялата страна със своето уникално лечебно въздействие върху сърцето и артериите, както и с традиционното всъщност за всички видове лук общоукрепващо имунната система действие. Дори и най-възрастните местни жители нямат идея откога техните предци отглеждат този зеленчук по тези земи, но се знае, че това е било основният поминък на поколения наред от незапомнени времена.

Реселчани твърдят, че такъв като техния воден лук не расте никъде другаде в България. В него няма  типичната за вида лютивина и дори минава за сладък, досущ като ябълка. Смята се, че разковничето за тези негови безценни кулинарни достойнства се крие в качествата на тукашния чернозем, а може би и в изключително чистия реселешки въздух.
Безспорно хората, непознаващи добре българската традиция и народопсихология, биха се отнесли с известно пренебрежение към фестивали от този род, причислявайки ги към онези, също така странно изглеждащи светли дати – вече от световния календар, в който съществува дори Ден на блондинката. Но в отбелязвания от този род има и нещо много по-дълбоко, което обаче обикновено се изплъзва от погледа на обикновения наблюдател.

Празнично-обредната система, независимо дали корените й са в дълбокото минало, или е продукт на съвремието, е най-доброто свидетелство за безсмъртието и неунищожимостта на народа. Чрез празника общността прави заедно крачка напред, той отменя, макар и временно, йерархичните и възрастовите ограничения, отмята настрана ежедневните грижи и точно в това е неговото голямо значение за уравновесяване на нацията и нейното духовно обогатяване.

Реселец е село в Северна България. То се намира в плевенската община Червен бряг. В миналото днешната столица на водния лук е бил голям средновековен град-крепост и важен административен център за средновековна България.
На около километър от населеното място се извисява уникалният природен феномен „Калето“. Искър също предлага чудесни възможности за воден туризъм, риболов, плаж и разнообразен отдих сред природата. Тук, на река Ръчене, природата е създала един от най-дългите каньони у нас,   който, макар и не така впечатляващ като Искърския пролом, също е привлекателен туристически обект.

А празникът, като всяко събитие от този род, премина с много настроение, с песни, танци, различни игри и – разбира се – с демонстрация под всякаква форма на реселешкия лук, като дори украсата бе изработена грижливо от него. А тъй като традициите за отглеждането на тази култура в с. Реселец датират от много години, местните хора са отлично запознати с неговите свойства и твърдят дори, че може успешно да замести и виаграта.

Фестивалът включва конкурс за най-добре приготвен лучник, както и състезание за най-дългия сплит лук, оформен от сръчните ръце на жените от селото, както и много други прояви, свързани със симпатичния зеленчук и предназначени да го представят в най-добрата му светлина пред гостите на празника. Без да ги просълзят, разбира се, или поне ако се появят сълзи в очите, то те да са от радост.

И тази година домакините се постараха да създадат добро настроение на своите гости, пристигнали тук от различни краища на страната, та дори и от чужбина, като градуса му повдигнаха  автентичните хора на червенобрежкия клуб „Хайде на хорото”, невероятните изпълнения на трио „Феникс” от НЧ „Н. Й. Вапцаров” - Червен бряг и песните на местната група „Росна китка” и други гласовити реселешки певици.

Още по-емоционално бе надсвирването между оркестър и две духови музики – Койнарската и тази на гостите от Културно-художественото дружество към Центъра за култура в Димитровград, Западните покрайнини. Оттам в столицата на водния лук специално за феста пристигнаха над 40 изпълнители, които завладяха сърцата на публиката със своите песни и танци.

В рамките на празника бе уредена и кулинарна изложба-конкурс за ястия с воден лук. Приготвени по традиционни рецепти, разнообразните по вид лучници привлякоха и впечатлиха всички гости и бяха оценявани от тричленно жури.

Водният лук (Crinum thaianum), известен още и като бял лук, се нарича така, защото се отглежда във вода. Той е обагрен в три основни цвята – жълт, червен и бял. В световен мащаб около 88 % от реколтата на лук е с жълт цвят, около 7 % се пада на червения лук и само 5 % е делът на белия лук.
Това растение прави големи листа с дължина от 60 см до 150 см и от 0,8 см до 2 cм широки.   След достигане на повърхността, листата  продължават да растат хоризонтално във водата. Но тъй като са доста дебели, рибите рядко ги закачат. Размножава се посредством дъщерни издънки.


Водният лук е гордостта на хората от Реселец и те с нетърпение чакат празника му, който традиционно събира множество гости от близо и далеч

В категории: Бит и култура , Традиции , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки