Четвърти празник на сръчните ръце


Четвърти празник на сръчните ръце
Певческа група при Народно читалище
15 Октомври 2013, Вторник


Самодейни колективи от трите селища на община Преслав – Хан Крум, Троица и Осмар, взеха участие в изложението на терлици и плетива,

Автор: Десант

като се включиха с песни и танци в концертната празнична програма.
Четвъртото издание на Празника на терлика се проведе на 5 октомври в шуменското село Ветрище. Той е организиран от народното читалище „Изгрев – 1929“ в същото село.
Заявки за участие в тази станала вече традиционна проява на майсторлъка с плетенето на този топъл атрибут тази година пристигнаха от 36 колектива от Шуменска област, включително и от Руския клуб в Шумен, от Нова Загора, от Русенско, Бургаско, Варненско и други области на страната.

На миналогодишното издание на фестивала били показани над 2000 терлика – цифра, която бе надхвърлена през тази година. Това, от своя страна, говори за нарастващата популярност на изложението.
В рамките на събитието бяха проведени състезания по навиване на прежди, плетене и разплитане, както и различни други надпревари. В три шатри бяха представени плетива от миналото и съвременни плетива.

На изложението бяха показани и шалове, шапки, чанти, детски играчки и др., излезли изпод изкусните ръце на майсторките плетачки. Мотото и на тазгодишното издание бе „Терлиците на краката ни топлят сърцето и душата”. А дошлите в село Ветрище бяха посрещнати от монтиран на постамент огромен терлик – емблема на проявата.


В категории: Традиции , Бит и култура , Обичаи , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки