Рицари отново „сразиха“ османците край Шуменската крепост


Рицари отново „сразиха“ османците край Шуменската крепост
07 Октомври 2013, Понеделник


Тази събота в Шумен бе пресъздадена битката между войските на Владислав Варненчик и османската армия. Това стана в рамките на проведения през почивните дни

Автор: Десант

край Шуменската крепост Национален събор „Доблест и слава", организиран от шуменският клон на Национално дружество „Традиция", съвместно с Община Шумен и Регионалния исторически музей.
Над 100 участници се включиха в съвременното издание на сражението за Шуменската крепост, състояло се иначе в далечната 1444 г. на това място. То е било едно от най-важните по време на кръстоносния поход на Владислав Варненчик, който е целял разбиването на Османската империя.

Доспехите, с които се сражаваха днешните „воини“, са изработени по поръчка в  Чехия. И въпреки че бяха доста тежки, в името на автентичността им артистите от „Традиция“ мъжествено издържаха техните килограмите. 
Зрителите успяха да наблюдават в детайли и до най-малките подробности разигралите се преди 569 години събития  – от преговорите между двете армии, през първите сражения, до обсадата и превземането на Шуменската крепост от рицарите.

На ниво бе и пиротехниката, благодарение на която в буквален смисъл на полесражението хвърчаха искри и пушеци, а могъщото укрепление избухна в пламъци.  В неделя съборът продължи с борса милитария, на която бяха направени демонстрации със средновековно оръжие, стрелба с лък, арбалет, пищали, бомбарди. Имаше и ретро фото, където посетителите се щракнаха за спомен в старинни доспехи. От миналото „възкръсна“ и някогашен център за сечене на монети.


В категории: Репортажи , История , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки