В Златарица спретнаха празник на градинарската чорба


В Златарица спретнаха празник на градинарската чорба
Да готви с баба си е дошла и 5-годишната Виктория от сухиндолското село Красно Градище
25 Септември 2013, Сряда


Днешните гурбетчии не се завръщат по родните места, тъжат за емигрантите близките им

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторката

В балканското градче Златарица посрещнаха гурбетчиите си и в тяхна чест си спретнаха празник на градинарската чорба. Местните тачат близките си, намерили нов живот в странство, защото именно с помощта на българите в чужбина от преди повече от век и половина са направени много неща - вдигнати са църквата и училището, образование са получили много бедни, но талантливи и умни деца, разказва кметът Пенчо Чанев. Спретнат в народна носия, от рано той посреща гости от близо и далеч.

През 1858 г. в Златарица е било учредено Златаришкото градинарско благотворително дружество, а година по-рано първо е било извезано неговото знаме. Основната идея на дружеството е била с част от припечелените пари след раздаването от така наречения пай (на градинарски език означава дял и размерът му е зависел от възрастта на градинаря) да се подпомогнат даровитите будни деца, да бъдат подкрепени вдовици и бедни хора.
В брой 22 на Държавен вестник от 28 януари 1914 г. е обнародвана съдебната регистрация на Златаришкото градинарско благотворително дружество. То е просъществувало до 1945 г. По документи при приключването му е имало набрани средства от 800 000 лева.

Градинарството започва лека-полека да се възражда, доволен е кметът Чанев за бъдещето на малката балканска община в Северна България. Преди век златаришките гурбетчии са работили по градините на Румъния и Молдова, Сърбия, Австрия, Чехия. Заминавали са февруари и са се прибирали ноември по Димитровден. Днешните гурбетчии по-скоро са емигранти, защото заради тежкия живот в България предпочитат да останат по чуждоземско и там да изкарват пари и да помагат на семействата, споделят болката си местните. В Гърция например, балканджиите берат маслини и предпочитат да стоят там, за да вземат по-високи пенсии.

Докато ни разказват историята на гурбетчийството на градинарите от Златарица, около нас в местността Черничките вече ухае на прясно сготвена чорбица. В 18 казана и харании майстори в народни носии бъркат върху огнищата ароматната гозба. Задължителното условие на провеждащия се за седма година празник е за приготвянето й да се ползва само зеленчук.

От 10 часа сутринта, на шише сливова ракия, баница, питка, домашна кълцана наденица, са насядали около трапезата гостите от Павликени, стъкнати в потури, везани ризи и червени пояси.  Дошли са да почетат завръщането от чужбина на свой приятел.
Поканени сме от нашия приятел Йордан Кабаиванов, който току- що се е върнал от гурбет, да го приветстваме за добре дошъл и да се почерпим за негово здраве, разказа, наметнат с чорбаджийска аба, павликенският кмет Емануил Манолов. Дошли сме най-знатните хора от Павликени - даскалът, попът, разсилният и моя милост, смее се той.

Докато кметът разказва, към паралията му се понася омайващ аромат на чорбата от обърналия се повей на вятъра. Зад тенджерата с черпака е Нина Емануилова.
За да си направиш вкусна градинарска чорба, просто трябва да влезеш в градината с кошницата и да я обходиш от единия до другия край. Набраните домати, картофи, бамя, зеле, чушки, патладжан, моркови, лук се слагат в тенджерата. Майсторлъкът е в подправките - риган, целина, мащерка, босилек, магданоз, не се застройва. И става чорба да си оближеш пръстите. С нашите двадесетина литра чорба може да се изпие много, много ракия, а аз предпочитам кайсиевата, разказва, докато си намества китката зад ухото, готвачката Нина.

Различни имена носи градинарската чорба, за някои е циганска, други я наричат чорба на кризата, трети й казват постен борш. За чорбата на кризата е важно лукът и чушката да са наситнени много на дребно. Когато поомекнат, се слагат картофите, но на по-едри кубчета, после още някой и друг зеленчук, вариш, накрая сгъстяваш с малко брашно и китка копър за аромат и хапваш, обяснява, докато реже бамята, леля Радка Чолакова от Златарица.
Докато чакат да се свари чорбата им, групата от лясковското село Козаревец обръща на огнището парчета сланина, набраздена на решетка, а между жените се предава пищовче с люта ракия. Не може само на зарзават, трябва и да си мезиш, отмята наниза с жълтиците от шията си майсторката Стефка Янакиева. Жената е всепризната в селото с кокошата си чорба, подхващат да я хвалят приятелките по черпак.

Да готви с баба си в Златарица е дошла и 5-годишната Виктория от сухиндолското село Красно Градище. Русокосото момиченце похапва от чепката бяло грозде и разказва, че е най-добрата помощничка на баба. Народната й носия е ушита преди повече от 35 години и с нея са отгледани майки, лели, братовчедки. Правена е от истинско сукно и везана ръчно, подхвърлят съседките.

Покрай къкрещите тенджери на местните майстори, между паралиите, отрупани с пити, грозде и баници, китаецът Ли бърка традиционна супа от района на Шанхай. На румънско-английски език готвачът обяснява рецептата. Във врящата вода Ли е подготвил да сложи донесени от Китай зеленчуци - грах, моркови, китайски гъби и сирене от Шанхай, което на вкус е като нашето прясно обезсолено сирене. За добавка има изобилно чесън, много лют соев сос и оцет. Накрая вече сварената супа китайският готвач застройва с нишесте и желатин и с обилно количество български яйца.

От чорбата, сварена на празника в Златарица, опитаха десетки гости. Близо 200 души от социалния патронаж и от центъра за настаняване от семеен тип и дома за стари хора се нагостиха с нея на вечеря.


Китаецът Ли (крайният вляво) сготви люта желирана супа от района на Шанхай Готвачките от лясковското село Козаревец замезват със сланина и ракия, докато чорбата им къкри в харанията

В категории: Традиции , Бит и култура , Обичаи , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки