Първият футболен клуб в Плевен


Първият футболен клуб в Плевен
Драгомир Несторов
25 Септември 2013, Сряда


Преди 94 години
В далечната 1919 г. в Плевен се основава футболният клуб „Скобелев”,


Автор: Д-р Николай Чорбаджиев

което поставя основите на организираната футболна игра в града.
Това става на 10 септември, когато ученикът от Търговската гимназия в Свищов Драгомир Станев Несторов свиква в китния двор на бащината си къща на ул. „Тодор Табаков” 12 свои приятели, съученици и съседи, запалени като него по магията на коженото кълбо. Времето е запазило само част от техните имена – Цветан и Илия Топурови, Владимир Недков, Васил Зафиров, Драгомир Данков, Кирил Крумов, Лазар Хайдутов и Хараламби Гарибов.

Според майката на Драгомир – Велислава Несторова, присъстващите били над 15 души. Идеята на сина й се приема с небивал ентусиазъм. Основаният от него клуб е наречен на името на героя от Плевенската епопея – генерал Скобелев. Драгомир бива  избран за негов председател, а секретар става Владимир Недков. Не след дълго редиците на тима попълват много плевенски младежи и ученици.

Под ръководството на Драгомир клубът води интензивен спортен живот. Били сформирани два тима, които често мерили сили в местността Текийски баир и привличали много зрители. Въпреки финансовите затруднения, футболистите се снабдили със спортен екип – бели, раирани в синьо фланелки, бели гащета и трицветни чорапи в бяло, зелено и червено.

Неоценима помощ им оказва софийският СК „Славия”, който предоставя на колегите си от СК „Скобелев” своя устав, правилника за футболната игра и други печатни материали.
През лятото на 1920 г. плевенчани играят първия си междуградски мач с червенобрежкия „Сила”, когото побеждават с 3:1.
В края на лятото същата година, след бурно събрание, от „Скобелев” се отписват част от членовете му, които основават нов спортен клуб – „Победа”. Минават години и на 24 август 1939 г. двата тима се обединяват под името „Скобелев-Победа 39”.

Междувременно на 31 юли 1921 г. в Плевен се провежда Учредителен конгрес на Севернобългарската спортна лига. Начело на организационната комисия е членът на СК „Скобелев” Хараламби Гарибов. В чест на събитието се организира първият по рода си футболен турнир с участието на 12 отбора. До финала достигат плевенският „Победа” и варненският „Тича”. Двубоят между тях завършва с победа на варненци с 1:0.
Футболната игра в Плевен печели все повече привърженици. Множат се и футболните клубове – появяват се „Вит”, „Ботев”, „Левски”, „Бенковски” и др.

Създателят на първия футболен клуб в Плевен Драгомир Несторов е роден на 29 октомври 1903 г. в заможно и образовано плевенско семейство. От дете той се увлича от туризъм, спорт и особено от футбола. Като ученик в Държавната търговска гимназия в Свищов се запознава с правилата на футболната игра и е един от основателите на футболното дружество „Славия” – Свищов.

В плевенските спортни среди Драгомир оставя незабравим спомен със своята инициативност и  спортен талант. Неговият връстник и приятел си спомня: „Беше отличен организатор – все около него се навъртахме, все той ще ни поведе”.
За съжаление Несторов се радва на своето дело малко повече от година. Умира на 30 януари 1922 г., покосен от „жълтата гостенка”.


Патриотичен календар

21 септември 1378 г. —  Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се  дават като феодални владения 20 села

21 септември 1843 г. —  Роден е Георги Бенковски 

22 септември 1872 г.  — Извършен е обирът в Арабаконашкия проход 

22 септември 1908 г.—  Обявена е Независимостта на България, с което страната ни  отхвърля васалната си зависимост от Високата порта, наложена й от Берлинския договор

22 септември 1921 г. — Умира народният поет Иван Вазов 

23 септември 1902 г. — Избухва Горноджумайското въстание

23 септември 1912 г. — С указ на цар Фердинанд І е сформирано Македоно-одринско опълчение, начело с генерал Никола Генев и с началник-щаб майор Петър Дървингов 

23 септември 1913 г. — Умира Софроний Врачански 

24 септември 1937 г. — Започват първите оперативни учения на българската войска  след края на Първата световна война, които се провеждат край Попово и остават в историята като Големите царски маневри

25 септември 1918 г.  — Подписан е Берлинският протокол, с който Северна Добруджа  се предава на Царство България

26 септември 1371 г. — Състои се Битката при Черномен, при която армията на османския султан Мурад І разгромява обединените сили на сърби и българи


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки