Бойте се, деца, от утрешния ден!


Бойте се, деца, от утрешния ден!
21 Септември 2013, Събота


Ако го искате точно такъв

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Мили деца!
(Това обръщение ми е рядко гнусно още от времето, в което бях на ваша възраст). Чух и четох, че 18 процента от вас през втория ден от учебната година са отговорили на въпрос на анкета, че биха искали да живеят във времето на Тодор Живков.
Като един вече възрастен човек, смея да ви кажа, че вие нямате никаква представа за какво време са ви питали. Сигурно доста от вас са чували от своите майки и бащи, че тогава е било „спокойно и храна и работа имаше за всички”.

Съжалявам вашите родители, от които сте го чули. Те явно трябва да са около моята възраст, че дори и по-малки, хора, за които помня, че скачаха срещу всичко и всички, които се опитваха по някакъв начин да ги ограничават или да направляват живота им.
Но сега, днес, в наши дни, те очевидно искат свобода, но ако може някак си „да е контролирана от държавата”. Както беше, когато бяхме на вашите години (няколко реда по-нагоре го споменах).

Мили деца! Вашите майки и бащи са родени в робство. Аз също! В робството на един исторически отрязък, в който по нашите земи властваше   политиката на Русия, по онова време наричала се „Съветския съюз”.
Очевидно е, че явно ние исторически сме обречени да бъдем свързани с тази страна, но това изобщо не е тема на тези писаници. Те също така изобщо нямат за цел да обругаят всичко руско и обикновените руснаци, ни най-малко! Говорехме за времето на комунизма (много учени, историци, социолози и изследователи твърдят, че всъщност комунизъм в бившия социалистически лагер никога не е имало), в което 18 % от вас убедено са заявили, че биха искали да живеят.

Нека отворя малка скоба – комунизмът е много гадно нещо, измислено от лоши хора. „Комън” означава (най-общо казано) „общност”. В случая обаче се има предвид обща собственост върху всичко, което всеки притежава.
Мили деца! Би ми било много интересно как ще ви се види, живеейки в комунизма, всеки ваш учител или всеки „отрядник” (питайте вашите майки и бащи какво означава това) да има право по всяко време на денонощието да поиска любимия ви смартфон, да има пълното право да бърка в него и да ви чете дивашките съобщения, които сте изпратили скоро на съученика или съученичката си. И да ви изгледа онези, тайните клипчета, които снимахте на последния купон, брутално пияни.

Също с огромно любопитство бих ви гледал как, като в любимото на 18% от вас време на Тодор Живков, съвсем не отивате на училище с размъкнати дънки, увиснали до коленете, с анцузи и с бейзболни шапки с козирките наобратно, а с (изненада!) еднотипен, тъмносин костюм. Еднакъв за всички. А момичетата в най-добрия случай – с тъмносиня престилка, с коланче на кръста и бяла якичка. Едва ли бихте го понесли. О, има още нещо – сбогом, цигари пред парадния вход на училището! Който бъде хванат с димящ фас в уста – намалено поведение с две единици и сбогом висше образование, сбогом, мечтан лек път в живота (заклинанието от „онова”, нашето време беше „Учи, мама, да не работиш!”,  но за това друг път).

Мили деца! Ако живеехте в онова, мечтано от 18% от вас време, на момченцата сред вас ще се наложи и нещо неособено приятно. Те, след завършване на средното образование, ще трябва да навлязат мощно в родната казарма – школа за мъжество.
Не че там няма да си  създадат спомени за цял живот, но заедно с тях ще изтърпят и тонове малоумие, абсолютно неадекватно съчетание на чисто практически, военни познания и „партийно-политическа работа”. Всичко това след 730 дни те ще наричат „две години сън за мозъка”. Което изобщо не e (беше) лъжа.

Мили деца! В лелеяния от вас живот ще трябва да свикнете с мисълта, че низовата партийна организация ще има право да се намесва във вашия семеен и сексуален живот. И да ви порицае пред цялата махала или на мястото, в което работите, наричайки този плътен резил „другарско мъмрене”.
Добре е да знаете и още нещо - комунизмът в тази България на Тодор Живков, в която искате да живеете, беше такъв, че дори да сте суперинженер, суперизмислител на нови неща, задължително трябва да се  прикачите към малоумен тъпак, станал ваш ше не заради собствени качества и усилия, а защото е член на съответната партия.

Тази, същата, която днес се нарича „социалистическа”. А ако искате да растете на работа и да се развивате, това би могло да стане, да. В случай че вие самият не бъдете приет за член на тази партия обаче, забравете!
Ако пък сте чак толкова неописуемо талантливи, ще трябва да свикнете с мисълта, че винаги ще дишате прахоляка на някой, който е внук на „Активен борец против фашизма и капитализма” (и за това питайте баба и дядо. Или мама и тате).

Мили деца!
Има един прекрасен български поет, когото царуващите по онова време, за което 18% от вас мечтаят, бяха нарекли „пролетарски и комунистически”. За първото съм съгласен, но за второто не особено.
Както и да е, да оставим историческите и партийни квалификации за друг път. Та, той има едно хубаво стихотворение: „Не бойте се, деца, за утрешния ден!”
Бойте се, деца, от утрешния ден! Ако стане такъв, какъвто 18% от вас го искат.


В категории: Коментари , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Ник
23.09.2013 17:54:46
1
0
Каква изненада?!Публикувах коментар,който не виждам тук.доста пъти съм изказвал критично мнение относно неща публикувани в този сайт,който претендира да е демократичен,патриотичен и .."различен"!Но,като човек с опит,може би не толкова голям,но достатъчен за направа на определени изводи,си мисля,че горепосочените квалификации са само позлата!Можете ли да ме опровергаете?Не знам дали си давате сметка,колко е важно това-за вас,обаче!И ако до сега съм имал дори процент съмнение в мотива на вашето съществуване,то утре ще станат сто!А,може и да пренебрегнете "дребното" ми мнение,въпреки,че не ви съветвам!Не относно и само моето!ВСИЧКИ МНЕНИЯ,АКО ИСКАТЕ БЪДЕЩЕ!Иначе дори и да успеете,ще бъде- "Тя танцува само едно лято!"Е,може да излъжете хората и за повече,колко му е и няма да сте първите!Не се излагайте на дребно!
4
дали
22.09.2013 08:55:12
1
0
Нека авторът да поясни, виждал е изобщо ученици в САЩ, Швейцария или Великобритания? Всички са с униформи, като всяко училище си има собствена. Училищата са пансиони и ако нямаш добри резултати през седмицата, не те пускат в къщи при родителите събота и неделя. Провинилите се чистят и мият коридорите, градината и т.н. А има и глоби! Това че учениците в България са гамени си е за сметка на тях и бъдещето на страната. Между другото точно такова е мнението на чужденците за нашите ученици. Колкото за пушенето - Европа се бори да премехне този вреден навик изцяло. Чрез покачване на цените, чрез забрана за тютюнопушене. Между другото, в по-голямата част от европейските страни не те приемат на работа ако пушиш! Камо ли в училище! Всъщност авторът рябва да отговори - той за Европейския съюз ли е или против? НФСБ антиевропейска партия ли е? Това е важен въпрос.
3
Здравко
22.09.2013 07:01:43
0
1
Същото, като на Вашата приятелка, Трифоне, се случи и с мен. Направих рационализаторско предложение и се прикачиха няколко души. В крайна сметка, от цялата тази работа, получих цифром и словом 34(тридесет и четири лева).
2
ТРИФОН
21.09.2013 22:25:05
0
1
Точно описано !Имах приятелка от Бургас -Ангелина се казваше ,завърши ПУ -в Пловдив !Като стажант я изпратиха на практика в завод (з-д)Гочо Грозев П-в .На втория месец тя разработи 1 рационализация ,за икономии в завода ,и това е било сериозно ,защото тя трябваше да получи награда 4000лв- 1 лека кола МОСКВИЧ !
Тогава я привикал партийния секретар ,тъп куманист , и и казал да впише в презентацията по разработката неговото име ,и това на проф.председателя !Така ,с тази лъжа ,оядените пазачи на "светлия строй " убиха у българската девойка желание за развитие , и откраднаха от нея (копнаха)половината и награда ! Не , мерси !!
1
Дори
21.09.2013 17:05:39
1
0
не го доизчетох.Днес е по-лошо приятел и тези които ни управляват,а и които искат да ни управляват,СА СЪЩИТЕ И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ,независимо от цвета на партиите им и какво говорят!Просто тогава такъв е бил етапът,направи се цветна революцийка и сега е нов етап НА СЪЩОТО РОБСТВО!ПО-ЛОШ Е ДАЖЕ,ЗАЩОТО ДНЕС ИЗЧЕЗВАМЕ!Прогледай и виж какви свободи на младежта защитаваш!?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки