Цистерни бомби хвърлиха в ужас Варна


Цистерни бомби хвърлиха в ужас Варна
16 Август 2013, Петък


Само десетина дни, след като страната ни бе в национален траур заради гибелта на петимата миньори в рудник „Ораново“, отново станахме свидетели на инцидент,

Автор: Янко Георгиев

предизвикан от немарливост и неспазване на мерките за безопасност от страна на самозабравили се собственици с криминално минало.
На 14 август цистерни бомби хвърлиха в ужас Варна и околностите й. Два изключително мощни взрива в железопътни композиции, натоварени с газ, превърнаха в огнен ад района на белославското село Езерово, което се намира на 12 километра от морската столица.

Трагедията започва в 16.10 часа, в близост до пристанище „Леспорт“ в петролна база на фирмата „Газтрейд“. От влакова композиция с цистерни пропан-бутан двама работници на компанията с помощта на обикновен маркуч пълнят с газ автоцистерна. Внезапно избухва силен пожар, при който единият от служителите получава 90 процента изгаряния, а вторият е с множество контузни рани.

Минути след инцидента, на мястото пристигат четири коли с огнеборци и започват борба с пожара, а районът около него е отцепен. Въпреки това, стихията достига тревните площи в непосредствена близост до петролната база. Гъст дим покрива цялата околност.
Жителите изпадат в паника, но кметът на община Белослав Желязко Петров твърди, че опасност за жителите няма и не се налага евакуация.

Огнеборците успяват да ограничат пожара, но усилията им да охладят горящата цистерна не дават резултат и в 18.30 ч. се стига до най-лошото – тя експлодира. Взривът е с огромна мощ, в резултат на което прозорците на сградите в Езерово са напълно изпотрошени, има и паднали комини.
„Беше като атомна бомба. Разтресе ни, криехме се под спирки, коли, бусове, в пълен шок сме”, разказват пред репортери изплашените жители на Езерово, а хората от варненския квартал „Владиславово“ са убедени, че има земетресение.

Над селото се издига гигантски тъмен облак, от който се сипят горящи отломки. Страхът обхваща и съседни села, чийто жители панически напускат домовете в търсене на спасение от огнения ад.
Минути след взрива, на мястото на инцидента е пълен хаос. Очевидци виждат на около 100 метра от пожара да тича мъж с разпокъсани дрехи, който се свлича на земята. Оказва се, че това е един от пожарникарите, опитали се да предотвратят трагедията. Освен него са пострадали още десет души - петима от тях са огнеборци.

Пристигналите спешни медицински екипи ги отведеждат във варненския клон на Военномедицинска академия. Според директора на ВМА Стоян Тонев, пожарникарите са с различна степен на изгаряния, а двете служителки на газовата компания са получили контузни рани.
Междувременно на мястото на пожара са дошли още шест пожарникарски автомобила от Девня и Шумен. Въпреки усилията, в 19.30 ч. огнената стихия обхваща и две съседни цистерни, като едната е пълна с газьол. Повторен взрив, който би бил изключително опасен, защото в базата се съхраняват над 200 тона горива, е избегнат със специални машини, които съдържа над 10 тона пяна за гасене на подобни пожари.

Въпреки това обаче, огненият ад не може да бъде овладян часове наред. Едва в 23.30 ч. кметът на Белослав обявява, че пожарът е потушен: „Коловозът, където са били цистерните, е разрушен при гръмването. Ситуацията е като след бомбардировка“.
През цялата нощ екипи от огнеборци дежурят на мястото и дори предотвратяват нов инцидент - само на няколко километра от Езерово, на товарната гара Синдел в 6.30 ч. на 15 август е засечено, че изтича пропан-бутан от жп цистерна. Бързата реакция на пожарникарите спасява местните хора от повторение на кошмара, като опасната композиция е изведена извън населени райони и е обезопасена.

Тъжната равносметка от огнените кошмари край морския град са 11 ранени, като между живота и смъртта е работникът, пострадал при първия инцидент.
Каква бе реакцията на властта към случилото се? Те просто се опитаха да го омаловажат. Първи се появи областният управител на Варненска област Иван Великов, който се опита да убеди изплашените хора от Езерово и околността, че няма обгазяване от гигантския пожар и затова няма нужда от евакуация.

Същото бе повторено и от министъра на околната среда Искра Михайлова. Твърденията на чиновниците обаче противоречи на данните на местната Районна инспекция за опазване на околната среда (РИОСВ), които показват, че към 19.45 ч. в сряда токсичните вещества във въздуха в района на инцидента са над рамките на допустимото.

Хората от Езерово дълго ще помнят тътена от цистерните бомби и ужаса от покритото с дим небе, но какво им гарантира, че това няма да се случи отново. На въпрос на варненски журналисти, каква е причината за възпламеняването на цистерната, изпълнителният директор на „Газтрейд“ Милчо Василев казва: „Вероятно при претоварването се е откачил шлангът от камиона и от триенето между метала на накрайника му и земята е била предизвикана искра и газът е пламнал.“

Според специалисти прехвърлянето на газово гориво с обикновен маркуч е изключително опасно. Пропан-бутанът на автоцистерни трябва да се пълни на терминал, с помощта на взривозащитено оборудване - метални тръбопроводи и специални пълначни устройства.
Важно за безопасността е и наличието на междинен резервоар със система за азотно свръхналягане. Нищо от това обаче го няма в базата на „Газтрейд“, което вещае нови тежки инциденти.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обеща проверки за причините, довели до взривовете, но едва ли ще дочакаме да бъдат наказани истинските виновници.
Името на „Газтрейд“ не за първи път се появява в медиите при скандални обстоятелства. През 2006 г  фирмата бе замесена в източване на столичната „Топлофикация“.
Чрез нагласени търгове и фиктивни контрагенти едно и също количество гориво е било продавано няколко пъти на завишени цени на софийското парно. В резултат на това, от топлоенергийното дружество са източени 32 милиона лева.

Част от тях отиват у бившия шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, а близо 8 милиона лв. - в джобовете на собственика на „Газтрейд“ Милчо Василев. Управителят на фирмата Пламен Стоянов пък е бивш полицай, уволнен през 2007 г. за връзки с подземния свят, като дори срещу него е стреляно през 2008 г. По ирония на съдбата, той е сред леко пострадалите в сряда, бил е засегнат от взривната вълна при експлозията на цистерната.


Милчо Василев

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки