Божията майка ни идва на помощ


Божията майка ни идва на помощ
Пред входа на църквата в Арбанашкия девически манастир „Св. Богородица
15 Август 2019, Четвъртък


На 15 август, в деня на Голяма Богородица, се правят ритуали за здраве и успешно майчинство


На 15 август църквата отбелязва Успение Богородично. Службите в храмовете на този ден са посветени на вечното заспиване, т. е. на смъртта на Божията майка. Това е свят ден не само за православните християни. Католиците например го почитат като най-най-големия си църковен празник.

Българският народ нарича празника „Голяма Богородица“ или „Голяма чьорква“. Божията майка е почитана като покровителка на майчинството, брака и семейството. Всеобща е вярата, че тя помага на бездетни жени да заченат. Затова в този ден  младите жени и булки без деца отиват в църквата, палят голяма свещ и поднасят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Често жените закачат на нея т. нар. вотиви – малки метални изображения на бременна жена или пеленаче, с надеждата скоро да се сдобият с дългоочакваната рожба. След празничната служба те раздават за здраве богородични пити с пожелание: „Нека света Богородица да ни е на помощ!“. Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки.

От този ден до Малка Богородица, която се чества на 8 септември – в деня на рождението на Божията майка, се забранява на представителките на нежната половина на човечеството да тъкат, плетат и шият, за да е здраво домочадието. В някои от централните части на България под къщния праг се слага бял трън, за да не „влизат болестите вкъщи“. Болни хора дават обет, ако получат изцеление, да дарят в църква или манастир, чийто патрон е светата Дева, сребърен вотив, изобразяващ болното място. Други обричат като дар за светицата някакво животно.

Често на този ден се правят сборове. Обикновено те се свикват в селища, където света Богородица е патрон на местната църква. Хората купуват с общи пари животно, от което правят курбан. Празничните трапези се нареждат обикновено на свещени места край аязма и параклиси или в дворовете на църквите и манастирите.
На Голяма Богородица се мели от новото жито. От него се приготвят обредните хлябове за празника. Извършват се и гадания за бъдещата реколта – ако на този ден вали дъжд, следващата година ще е много плодородна.

В някои краища на България по време на празника се извършват ритуали и за здраве на воловете – стопанката на дома поставя на рогата им обреден кравай и ритуално ги захранва, като нещо подобно се извършва и на Власовден. В Тракия пък светицата се почита като покровителка на пчеларите. Там носят в църквата пити мед, които се освещават, а след това се раздават за здраве с наричания пчелите да дават повече мед.
На празничната трапеза домакините нареждат задължително ритуални погачи, мед и жито. Слага се още царевица, пшеница, варена тиква, каша от пиле и различни плодове. Раздават се и парчета от богородичната пита.

Имен ден на 15 август празнуват: Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара и др.


Чудотворна икона на Божията майка, известна като „Св. Богородица Троеручица“, датирана от ХVІІІ в.

В категории: Новини , Традиции , Вяра , Обичаи , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки