Как да сушим правилно плодове и зеленчуци


Как да сушим правилно плодове и зеленчуци
06 Август 2013, Вторник


Какви правила да спазваме, за да запазим витамините и полезните съставки на продуктите

Автор: Дина Харизанова

През лятото изобилието от плодове и зеленчуци е най-голямо. Стопаните, които имат овощни и зеленчукови градини, често се чудят какво да правят с наспорилия урожай. От цялото това природно богатство можем да си приготвим не само компоти, конфитюри, сладка и туршии, но и да прибегнем до един от най-добрите методи за съхранение – сушенето.

Преди всичко за изсушаване в домашни условия се препоръчва да се използват леко недозрели екземпляри, тъй като зрелите и особено презрелите често се развалят. Даровете на лятото може да се сушат както цели, така и нарязани на парчета – заедно със семките и костилките или пък без тях.

Два са основните методи, които се прилагат – по естествен път, използвайки слънцето и топлия въздух, или с помощта на домашната фурна. Съществува, разбира се, и вариант, при който за целта се използват и масово продаваните напоследък дехидрататори, които представляват портативни сушилни, с които вече е снабдено не едно домакинство у нас. Те обаче побират най-много до 3 кг продукти на едно зареждане, което ги прави непригодни, когато става въпрос за по-големи количества.

Основното правило, което трябва да се спазва при сушенето, е да се избере правилният температурен режим. За всеки плод или зеленчук е необходима специфична температура. Но по принцип може да се отделят три етапа на обработката. При 40-50 градуса протича омекване, при 70 градуса започва да се отделя излишната влага и едва при 80 градуса продуктите започват да се сушат. Необходимо условие е и доброто проветряване на фурната, ако сушенето ще става в нея, за да се изведе от нея изпарилата се влага.

Най-масово приготвяните кайсии трябва да се измият и почистят от костилката. Във фурната те се нареждат равномерно върху решетката на един слой, като е желателно отдолу да се постели памучна тъкан. Оптималната температура за тяхното сушене е 60-70 градуса. По време на този процес плодовете трябва периодично да се разбъркват, за да се изсушат равномерно. Ако печката позволява, може във фурната да се подредят няколко решетки на разстояние 7 см една от друга. Сушенето продължава от 10 до 12 часа.

При въздушно-слънчево сушене плодовете следва да се държат в продължение на 3-4 часа на сянка, след което може да се изнесат под слънчевите лъчи. Сушенето продължава около 5-6 дни. От 1 кг кайсии се получават 200 г сушени плодове. По същия начин може да се изсушат и други фрукти. Те може да се нанижат и на дебел конец и да се окачат някъде да съхнат. Вечерно време продукцията, която се суши, трябва да се прибира под навес, за да не се овлажнява от нощната роса.

Морковите за сушене се режат на кръгчета с дебелина 2-3 мм, бланшират се за 2-3 мин. във вряла подсолена вода (1 ч.л. сол на 1 л вода), след което се охлаждат със студена вода. Нареждат се върху сито на тънък слой и се сушат при 70-80° С в продължение на 5-6 часа. На пипера предварително се изчиства семето, нарязва се на ивици и се бланшира за 1-2 мин. преди да се сложи върху ситото. Суши се при температура 60-70° С за 3 до 5 часа. За сушене на домати се избират по-малки плодове с диаметър 5-6 см, които се разполовяват и се нареждат в ситото с разреза нагоре, за да не изтича сокът им. Сушат се на 50-60° С, като след 5-6 ч. температурата се повишава до 65-70° С. Цялата процедура отнема 10-11 ч. На слънце доматите са готови за 7-10 дена.

За сушене на лук се избират по-люти сортове. Изчистените и измити луковици се нарязват на кръгчета с дебелина 2-4 см. Нареждат се върху ситото и се сушат при 60-65° С в продължение на 5-6 часа. Ако се суши при по-висока температура, лукът потъмнява.
Изсушените плодове и зеленчуци се съхраняват в плътно затворени стъклени буркани или в книжни торби в сухо прохладно помещение. Редовно проверявайте тяхното състояние. Ако в тях се появят молци, трябва да ги изсипете на тънък слой върху поднос и да ги затоплите в не много гореща фурна (60-70° С) за половин час.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
HeatLife
02.09.2015 08:22:58
6
2
Може да си направите сушилня с инфрачервено отоплително фолио HeatLife...
1
bg_variaram
04.02.2015 17:41:30
1
1
mnogo kompetentno zvu4ite, az sga zapo4vam i izpolzuvah produktite ot frizera, predpolagam,4e toi e zamestil blan6iraneto.......
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки