Съхраненото очарование на девствената природа край Камен бряг


Съхраненото очарование на девствената природа край Камен бряг
Вечното огънче, излизащо от изоставения сондаж, е атракция за летовниците
10 Април 2017, Понеделник


Опазено от бетонните джунгли, превзели Южното Черноморие, това местенце на север привлича като магнит туристите, търсещи спокойствие и уединение

Автор: Пламен Николов

Най-северното Българско Черноморие е успяло да се опази от бетонните джунгли на комерсиалния туризъм, който завладя останалите части на крайбрежието ни. Едно такова местенце, привличащо като магнит любителите на недокоснатата природа, е Камен бряг – селото, което през последните години се прочу със сутрешните рок концерти за посрещане на първото юлско слънце.

До тук се стига лесно – по главния път Варна – Дуранкулак и после по 20-километрова отбивка. Асфалтът е в добро състояние и се пътува бързо и комфортно.

Пред магазина в центъра са спрели неколцина младежи – те са сред хилядите поклонници на девствената природна красота, които всяко лято се стичат в това кътче на Добруджа.

Тръгваме по една от улиците, водещи към скалистия морски бряг. Минаваме край спретнати и чисти, уютни селски къщи с неизменните зелени чардаци на лозниците, китни и подредени цветни лехи радват окото.

Освен с неповторимата си природа, в Камен бряг се гордеят и с гъстото домашно вино и ракията с дъх на билки и смокини. Стигаме до брега…

Под нас, на не повече от 50 метра бушуват морските вълни, разбиващи се с трясък в скалите. Хоризонтът е далеч, благодарение на високата ни гледна точка и можем да се полюбуваме на приказна панорама – степта, скалистият бряг, прострял се на километри на север и юг, и морската шир.

Юлското слънце е високо в небето и допълва идилията на природната хармония. Усещането е невероятно. Намираме се в местността Огънчето. Тук добруджанското плато е разчленено на тераси, между които са се оформили красиви и тихи заливчета.

“Огънчето” е именно мястото, където от десетилетия се събират поклонници на рок музиката за родения в България хипарски празник “Джулай морнинг” - посрещане на първото юлско утро. От 6 години тук идва и вокалистът на легендарната група “Юрая Хийп” Джон Лоутън, за да изпее едноименния хит заедно с изгрева.

Местността е получила названието си от стар сондаж за природен газ, изоставен преди 50 години заради ниския дебит. От дупката на сондажа вече половин век излиза пламък с височина 50 см.

По скалите са насядали или легнали на припек летовници, а палатките им са разхвърляни из степната растителност на платото. Сред вълните забелязваме любители на подводните спортове, които съзерцават красотите на морското дъно.

До морето се стига по стръмни, утъпквани в продължение на векове пътеки в скалите. Денят в Камен бряг може да се окаже и къс, ако се увличате по риболов, подводен спорт, алпинизъм, ако се интересувате от история и археология.

През есента и пролетта тук може да се наблюдава миграцията на птиците – селото е разположено на Виа Понтикаедин от най-известните пътища на прелетните пернати. Усещането за хармония се нарушава от десетките възпоменателни плочи, с които са осеяни скалите – всяка една е белег за нещастен случай. Жертвите са предимно млади хора. Преди години огънчето е било на самия скален ръб. Преместено е навътре в поляната заради множеството инциденти.

Плочите са знак, че човек е безсилен, дръзне ли да подцени природата.

На 2 км южно от Камен бряг е местността Яйлата. Тя е обитавана от хората в продължение на седем хилядолетия. Тук е открит древен тракийски некропол с двукамерни гробници. Разкрити са над 100 пещерни жилища на хора от почти непозната праисторическа цивилизация.

Според някои хипотези, тук в дълбока древност са живели сарматски племена. Носи се и легенда за съкровище, укрито от Лизимах – наместникът на Александър Македонски.

Векове по-късно пещерите са обитавани от християнски монаси – отшелници. В Яйлата могат да се видят останки от средновековна крепост и антична винарна с голям коритообразен съд за мачкане на гроздето.

Изключително интересна е сведенията за по-новата история на Камен бряг. Богослужения тук са водени допреди няколко години. По стените на скалния храм са изсечени множество кръстове и древнобългарски рунически знаци. Яйлата пленява и с флората и фауната си. Благодарение на Виа Понтика тук се наблюдават редки видове птици – корморани, папуняци, дъждосвирци и др. Степният пейзаж е украсен с редки полски цветя, божури и смокинови дръвчета.

Но за Яйлата си заслужава да разкажем подробно в друг брой.

Връщаме се в местността Огънчето. На 200-300 метра от брега степта и цивилизацията си дават среща. Десетки новопостроени къщи са разположени в близост до скалите. Собствениците им определено са щастливци – могат да се любуват на девствената природа и невероятната гледка от двора или верандата на къщата си.

Тук чужденци почти няма. Имоти купуват българи с богата душевност – художници, фотографи, артисти, привлечени от живописната природа и хармонията. Инфраструктурата е в отлично състояние – общинарите в Каварна не жалят средства, за да има Камен бряг привлекателен за туристите вид.

За разлика от многобройните свидетелства за живот по тия места през древността, сведенията за по-новата история на Камен бряг са оскъдни. Смята се, че през Средновековието тук е имало селище, наречено Каменник. През турското робство е засвидетелствано населено място с името “Кая бей кьой” – “Селото на каменния господар” (поетично, нали…). То е било предимно с мюсюлманско население. Българите се завръщат по тия места през 19 век – тогава тук идват няколко фамилии на заселници от Котленския и Еленския Балкан.

Румънците кръщават селото Стънка (скала). Запазен е споменът, че част от местните жители са се преселили от изчезналото вече село Сурти кьой. Там е бил чифликът на богатия земевладелец дядо Наньо, който се заселил в Камен бряг с многобройната си челяд.

След възвръщането на Южна Добруджа към България съгласно изселническата клауза в Крайовската спогодба десетки хиляди севернодобруджански българи са принудени да напуснат родните си места и да поемат на юг. В Камен бряг идват преселци от селата Долна Чамурла, Нунташ, Дивинджии.

Школо в селото е разкрито в края на 19 или началото на 20 век. През 1958 г. е построена нова училищна сграда. Но през 70-те години на миналия век населението рязко намалява и училището е закрито поради липса на деца, а сградата му е превърната в археологическа база. Тя е изгоряла при пожар.

От първите десетилетия на миналия век датира и читалищната дейност. Читалището носи името на Георги Раковски. За кратко в края на комунизма и началото на прехода е било закрито, но е възстановено преди 15-ина години. Към читалището е сформирана група за автентичен фолклор. Културната институция се издържа с рентата от 50-те декара читалищна земя.

През 2004 г. за пръв път в историята на Камен бряг в рамките на населеното място е изграден православен храм. Параклисът “Св. св. Константин и Елена” е построен със средства, дарени от местния жител Кръстьо Марков.

В църквата могат да се видят уникални икони от гипсокерамика - дело на художника Атанас Гаджев. Подобни има само в църква в Преслав.

Етническият характер на населението е изцяло български. Има и немалко представители на интересната етнографска българска група гагаузи.

Днес в Камен бряг живеят стотина души. Постоянните обитатели са на преклонна възраст. Но селото сигурно няма да загине. Защото красотата на скалистия бряг пленява от пръв поглед, а любители на недокоснатата природа винаги ще има.

Напускаме това райско кътче на Добруджа. Остава да се надяваме, че цивилизацията и девствената природа ще продължат да съществуват на това място в симбиоза. За да могат и идните поколения да се радват на дивото очарование на Камен бряг. И за да не бъде унищожена хармонията.


До морето се стига по стръмни пътеки в скалите Параклисът “Св. св. Константин и Елена” Скалистият Камен бряг

В категории: Репортажи , Пътеводител , Туристически обекти , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки