Кой следва да получи компенсаторната разписка


Кой следва да получи компенсаторната разписка
24 Април 2013, Сряда


На 30 октомври 1998 г. съм подал заявление до ПК (Поземлена комисия) по чл. 10в, ал. 2, т. 1 от ЗСПЗЗ с необходимите законно признати документи.


Автор: Християн Митев юрисконсулт

На това основание  на 27 декември 2000 г. ПК издаде решение, с което определя на наследниците право на обезщетение за признато, но невъзстановено право на собственост върху земеделски земи. Това право на обезщетение се извършва само с ПКБ (поименни компенсаторни бонове). За получаване на ПКБ от всеки наследник извършихме с адвокат доброволна делба на основание валидни удостоверения за наследници.

При тази доброволна делба като сънаследници бяха налице, освен по права линия и по съребрена линия, за които адвокатът при изготвянето на договора, приложи чл. 8, ал. 4 от ЗН. Така изготвеният договор за доброволна делба бе нотариално заверен на 31 декември 2011 г. и предоставен пред ПК за получаване на ПКБ. Служителят от ПК прие договора и го сравни с валидните удостоверения за наследници на основание, на което нотариусът завери договора (задължена ли е да прави това сравняване?).

След сравняването на двата документа служителят отказа да признае нотариално заверения договор, затова, че в него адвокатът не е вписал имената на децата (наследници) на починалите родители, които в делбата са наследници по съребрена линия.   
Адвокатът обясни на служителя, че съгласно чл. 8, ал. 4 от ЗН и тълкувателното Решение № 3/30.12.1994г. на Върховния съд не се допуска заместване при наследяване на делба по съребрена линия, както права линия при живи наследници от еднаква степен.

Служителят не се съгласи и не се съобрази нито с нотариално заверен договор, нито с компетентното обяснение на адвоката. Спорът остана нерешен във времето до промяна на закона за ПКБ.

От 11 юни 2002 г. е в сила нов Закон за сделките с компенсаторни инструменти (ДВ, бр. 47/2002г.), според който ПКБ представляват компенсаторни инструменти, които се издават на името на наследодателя – една единствена компенсаторна разписка.
Кой има право да получи компенсаторната разписка? Това подалият на 30 октомври 1998 г. заявлението наследник и получил решението за право на обезщетение ли е? Ако е налице отказ, какво следва да се прави?
Ангел Крецов,
Варна

Процедурата по унаследяване на ПКБ се извършва от лицензиран инвестиционен посредник, който работи и като  регистрационен агент (РА). Прехвърлянето на ПКБ от сметката на наследодателя по сметки на наследниците се извършва от РА въз основа на:

1. Удостоверение за наследници;
2. Искане по образец за справка за притежаваните от наследодателя ПКБ, подписано от всичките наследници или упълномощени от тях лица.
3. Договор за доброволна делба между всички наследници по удостоверение за наследници, с нотариална заверка на подписите.

4. Нареждане по образец за прехвърляне на съответните ПКБ от сметката на наследодателя по съответните сметки на наследниците, подписано от всички наследници или упълномощени от тях лица.
5. Оригинален документ, удостоверяващ собствеността върху ПКБ, предмет на наследството /депозитарна разписка, временно удостоверение/. В случай че наследниците не разполагат с такъв документ, се представя декларация свободен текст за това обстоятелство. Декларацията се подписва от наследниците или упълномощени от тях лица

В случай че наследник бъде представляван от упълномощено от него лице, в пълномощното трябва изрично да бъдат посочени действията, които пълномощникът може да извършва от името на упълномощителя. Пълномощното трябва да отговаря на изискванията на чл.36 от Наредба №1 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници.

След проверка на документите РА:
1. Отправя до Централния дипозитар (ЦД) заявка за справка за притежаваните от наследодателя ПКБ и за тяхното блокиране. ЦД издава справката на хартиен носител и я предоставя на РА, и блокира ценните книжа, предмет на наследството.
2. Предоставя на наследниците издадената от ЦД справка.
3. В съответствие с договора за доброволна делба между наследниците нарежда прехвърлянето на съответните дялове от ПКБ от сметката на наследодателя по съответните сметки на наследниците. За прехвърлянето по сметка на всеки отделен наследник се изпраща отделно съобщение.

Когато наследодателят не е клиент на РА, при получаване на съобщение едновременно с блокирането на ценните книжа, предмет на наследството, ЦД регистрира наследодателя като клиент на РА, като му присвоява служебен клиентски номер.

РА трябва да регистрира наследниците, които получават дял по договора за доброволна делба, като свои клиенти и да им открие клиентски сметки. РА изпраща до ЦД съобщения за прехвърляне на съответните дялове от ПКБ, предмет на наследството, по съответните клиентски сметки на наследниците. При получаване на тези съобщения ЦД открива клиетски сметки на наследодателя при РА и извършва захранването им служебно от съответните сметки на наследодателя, съответно открити в Регистър А или при друг инвестиционен посредник. Служебното откриване на сметки на наследодателя при РА и служебното прехвърляне на ПКБ към тези сметки е за сметка на РА, за което ЦД удържа съответните такси.

Инвестиционният посредник, при който е имало сметки с наличности ценни книжа, предмет на наследството и които служебно са прехвърлени, получават информация по електронен път, че тези прехвърляния са във връзка с извършени действия от РА.
Следва да се има предвид, че случаите на унаследяване могат да бъдат много сложни. Не се колебайте да се свържете с ЦД на телефон: (02) 939 19 81; (02) 400 12 41.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Рожденици , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки