Николай Николов: Бюджетът едва ли ще издържи до изборите


Николай Николов: Бюджетът едва ли ще издържи до изборите
22 Март 2013, Петък


Приходите са недостатъчни, а разходите засега се правят с предизборна цел, което допълнително влошава финансовото състояние на страната – изтъква икономическият експерт

Автор: Интервю на Диана Славчева

Николай Николов е роден през 1951 г. в Ямбол. Завършил е „Икономическа кибернетика” в Московския икономически университет „Плеханов”, докторант е на УНСС. Специализирал e социално осигуряване в София и социална политика и публична администрация във Виена и САЩ. Бил е и зам. социален министър в периода 1993-1996 г. и началник на Главно управление „Социално осигуряване” от 1990 до 1996 г. Той е е първият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) – от създаването му през 1996 г. до 2000 г.

- Не е тайна, че финансовото положение на страната ни никак не е добро. Но съществува ли яснота какво в действителност се случва с бюджета и с фискалния ни резерв към този момент?

- Още от самото начало на предишния кабинет КТ „Подкрепа“ настояваше да бъде сменен финансовият министър Симеон Дянков, тъй като според нас той провежда една политика, която не можеше да не доведе до ситуацията, която настъпи през февруари. Нещо повече. През последното тримесечие на миналата година, мисля, че беше през септември, ние отново поискахме оставката на министъра на финансите, тъй като считахме – и то се оказа вярно, че се прави бюджет до изборите. А както се вижда – бюджетът едва ли ще издържи и до вота през май. Ние заявихме тогава, че най-вероятно след изборите ще се наложи неговата актуализация. Беше ясно, че това, което се прави, се прави с предизборна цел.

Всички знаем, че в продължение вече на близо четири години пенсиите са замразени, майчинството беше замразено, доходите бяха замразени и ГЕРБ си направи един жест за едно, макар и не достатъчно и не навременно, повишаване на пенсиите от 1 април. Пак искам да подчертая, че ние не вярваме на нито една дума на вече бившия министър на финансите Симеон Дянков и затова настояваме да се направи пълна ревизия на това какво има в хазната. Очакваме доклада на новия финансов министър, който би трябвало да бъде представен пред Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Но много силно сме притеснени от това, че фискалният резерв е на критичния минимум.


- Каква е причината да се стигне до това състояние?

- Причината се корени в неразумното управление на финансовите средства в продължение на последните четири години. Правеха се излишни разходи и понеже доходите на хората бяха замразени, това стесни потреблението и икономиката започна да дава на заден ход.


- Вероятно обикновените хора, които нямат икономическо образование, като чуят, че фискалният резерв е достигнал критично ниво, разбират, че се случва нещо страшно. Но нека обясним  с какво тази ситуация заплашва страната и респективно нейните граждани.

- Когато има повече пари във фискалния резерв, при нужда – в случай че нямаш необходимите средства, за да покриеш определени разходи в бюджета, тогава можеш да вземеш от този резерв и после, разбира се, да върнеш обратно тези пари в него. В началото на мандата на правителството на Бойко Борисов резервът беше малко над 8 милиарда лева, а сега, по последната информация на новия министър, става въпрос за 2,7 милиарда. Трябва да се има предвид, че има едни суми във фискалния резерв, които не могат да бъдат изразходвани. Става въпрос за т. нар. Сребърен фонд и някои други фондове. Смятам, че вече няма откъде да се взима, така че съществува реална опасност да се срути финансовият сектор, тъй като на практика България не разполага с фискален резерв.


- Служебният министър се оправдава със сезонния характер на бюджета, с това, че за това време на годината е характерно постъпленията в него да са по-малко и т. н. Доколко можем да приемем насериозно тези твърдения?

- Обективно това е така. Но има и субективни моменти. Ние наблюдаваме какво става с приходите в бюджета, които според нас са крайно недостатъчни. Това се дължи пак на някои от неправилните решения и очаквания на бившия финансов министър. Вече се знае, че постъпленията от облагането на лихвите по депозитите на гражданите са съвсем недостатъчни – някъде в порядъка между 8 и 9 милиона. А очакванията бяха от тях до края на годината да постъпят в хазната 150 милиона лева. Ние изчислихме, че с подобни темпове, с които се събират тези средства, в бюджета няма да влязат повече от 80 милиона.

Така че още от тук имаме едни недостатъчни постъпления. Така е и във всички други сфери. Притеснен съм, че приходите са недостатъчни, а разходите – поне тези през първото полугодие, се правят с предизборна цел, което пък води до едно допълнително влошаване на финансовото състояние на държавата.


- Какви са вашите прогнози в най-краткосрочен план? Няма ли изборите да изцедят до последна капка бюджета и след тях държавата да се окаже с празни джобове?

- Наблюдавайки сегашните процеси, които протичат в България, аз съм по-скоро песимистично настроен. За радикални реформи не може да се мисли в рамките на служебното правителство, тъй като няма законодателен орган, който да ги гласува. А в почти всички сфери е належащо извършването на най-различни законодателни промени, за да се насърчи икономиката и най-сетне да започне някакъв оздравителен процес.


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
23.03.2013 06:14:39
0
0
C PR, реклама,медии,шоу,пишман спортисти икономика не се прави.Когато 2/3 от народа е под жизненият минимум вътрешното потребление е никакво.За реализация на външния пазар качеството не отговаря.Широко рекламираният туризъм е под нивото на съседните страни,дори богаташите предпочитат Турция и Гърция.Нова вълна от нахални хлапаци се е засилила към власта за да доразграби България
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки