Сладкият подарък на дивата природа


Сладкият подарък на дивата природа
21 Март 2013, Четвъртък


В последните години стевията се утвърждава като най-полезния заместител на захарта

Автор: Дина Харизанова

На пръв поглед това малко невзрачно растение не прави никакво впечатление. Но в неговото дребно стъбълце е скрита невероятна сладост от природата. И въпреки ситната си осанка, то се налага като особено важно за нашето здраве. Още повече днес, когато наблюдаваме огромен ръст на заболяванията, свързани със затлъстяването, високото кръвно налягане и захарния диабет.

Така че не е за очудване, че новият заместител на сладкото, добиван от него, произведе истински фурор на хранителния пазар. Впрочем в Парагвай, откъдето е родом, традиционно се използа за подслаждане на чая от най-древни времена.
Местните го наричат „сладка трева“. Характерна особеност е, че полученият от нея екстракт е много ниско калоричен и освен това не предизвиква кариес.

В страните от Азия и Латинска Америка стевията отдавна е много почитана. Твърде драматично е налагането й обаче на пазара в Европа и САЩ. Така например през 1984 г. се тиражират твърдения на американски учени, че съдържащият се в нея стевиозид може да причини онкологични заболявания. Впоследствие се оказва, че „изследванията“, на които се базират тези внушения, са финансирани от производителите на конкурентния заместител на захарта – аспартама. Той впрочем също е подозиран, че предизвиква появата на рак.

Днес категорично стевията е призната като безопасен продукт и е разрешена за използване на европейския пазар. У нас също вече се разпространява широко и намира добър прием от привържениците на здравословното хранене. Доказано е категорично, че може да се използва от страдащите от диабет без никакъв ущърб на здравето им. Използването й в състава на пастите за зъби пък защитава от кариес и натрупване на зъбен камък.
Стевиозидът е 300 пъти по-сладък от захарта. В народната медицина растението се използва за стабилизиране на кръвното налягане, за лечение на затлъстяването и бързата уморяемост, както и за укрепване на сърдечния мускул.

Най-хубавото е, че отглеждането на стевията е по силите на всеки любител градинар. По принцип тя се размножава с резници, отводи, разделяне на храста, но най-лесно у нас може да бъде отгледана чрез семена. Те се засаждат в края на март – началото на април.
Тъй като растението е взискателно към почвената смес, трябва да се засажда в чернозем, размесен в равни количества с горска почва или торф. С тази смес се напълва съд с дълбочина 10-12 см. Почвата се уплътнява добре и се навлажнява с топла вода. Семената се насипват отгоре и се притискат с пръсти. Тъй като те са много ситни, не трябва да бъдат засаждани по-дълбоко от 0.5 см. Ако са разположени по-дълбоко в пръстта, няма да могат да се развият.

Съдът се покрива с прозрачно фолио и се държи в помещение с температура 20-30 градуса. Полива се ежедневно и умерено. Разсадът се пикира, когато се образуват 6-8 листа. След преминаването на пролетните слани растенията се засаждат в градината, като в началото се засенчват, докато привикнат към слънчевата светлина.  Садят се на разстояние 25-30 см между отделните екземпляри и 50-60 см между редовете.

Стевията се бере в началото на бутонизацията и цъфтенето. Тогава в листата им се натрупва максимално количество от стевиозида. Стъблата се изрязват на височина 5-10 см над земята и се сушат в светло проветриво помещение, навързани на снопчета или разположени върху няколко слоя хартия. А семената се събират в края на август-септември, когато цветната дръжка почернее.

Приготвяне на подсладител
За подслаждане може директно да се използват свежите листа, като те се добавят в напитките. Изсушените листа пък трябва да се смелят с кафемелачка. 1-2 лъжички от получения зеленикав прашец може да замени 1 чаша захар. Може да се приготви и екстракт от растението, като цели или смлени на прах листа от него се залеят с ракия или водка и се оставят да престоят едно денонощие. След това течността се филтрира и ексстактът леко се загрява на слаб огън, като се внимава да не заври. И от водния, и от спиртния екстракт може да се получи сироп, който, в зависимост от концентрацията, също може да се използва за подслаждане на различни блюда.


В категории: Хубавият двор , Природа , Здравословно хранене

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Българска стевия ЕООД
20.03.2015 15:55:30
1
0
http://bgstevia.com/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки