Агнешко месо на трапезата за дълголетие


Агнешко месо на трапезата за дълголетие
05 Май 2018, Събота


Гергьовденската мръвка забавя стареенето и предпазва от инфаркт

Автор: Силвия Горанова

Крехкото агнешко месо е една от любимите храни на българина не само когато наближи Гергьовден. То е богат източник на пълноценни белтъчини, аминокиселини, витамини и други нужни за тялото вещества.

В големи количества агнешкото съдържа селен, цинк, витамините В3, В12, фосфор и др. Това го прави задължителна храна за тези от нас, които искат да забавят стареенето и да се радват на добро здраве и дълголетие.

Но дори и такава нежна мръвка също съдържа холестерол и мазнини и за да се избегнат отрицателните ефекти от похапването й, трябва да се съчетава при сервирането си с богати на влакнини храни. Такива са зелето, фасулът, спанакът, марулята, моркови, целината, доматите и др., които се поднасят в съотношение по 150 г на всеки 100 г агнешко.

Научните изследвания показват, че консумацията на това месо предотвратява атрофията на мускулите и доставя висококачествени белтъци на организма. Освен това допринася за доброто състояние на сърдечно-съдовата система. За това спомага изобилието на споменатите вече витамини В3 и В12, които тялото използва за неутрализирането на хомоцистеина, който протеин е един от основните фактори, увеличаващи риска от инфаркт. А само два агнешки котлета осигуряват 100 процента задоволяване на дневните нужди от тези витамини.

Много са публикациите, които посочват, че редовното включване на агнешкото месо в менюто помага и за запазване плътността на костите, предотвратявайки по този начин остеопорозата, докато в същото време липсата на белтъчини в порциона предразполага и ускорява процеса на това заболяване.

Крехкото агнешко съдържа и голямо количество ниацин, който е известен с това, че предпазва човешката ДНК от вредни вещества и свободни радикали. Няколко изследвания, едно от които е публикувано през 2004 г. в специализираното американско списание по нерврология, неврохирургия и психиатрията, показват, че ако редовно се храним с богати на ниацин (витамин В3) храни, ще се предпазим и от болестта на Алцхаймер.



В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки