Да забравим за белезите


Да забравим за белезите
Пчелните продукти участват в редица целебни рецепти
10 Декември 2017, Неделя


С дъвка и восък всякакви рани зарастват бързо


В романа си „Едно“ Ричард Бах твърди: „Човек поверява живота си на това, в което вярва“. Така постъпва и 64-годишната Здравка Радева от Сливен. Тя е преживяла доста трудни моменти, но всякога се е уповавала на мисълта, че изход винаги се намира.

Преди 42 години, когато ражда сина си, се изправя пред едно от най-тежките си изпитания.  Поради сериозни усложнения се налага детето да се появи на бял свят с цезарово сечение.

Възстановяването на младата майка след спешната оперативна намеса е трудно, а раната от интервенцията дълго не може да зарасне. След като й свалят конците, хирургичните шевове отново се отварят.

След като минава месец без състоянието й да се подобри, Здравка решава да се довери на „бабините илачи“. За това нейно решение значително влияние оказва и майка й, която, като голям почитател на природната медицина, успяла да я убеди, че само така ще се избави от неволите. Лечението започва с прилагане на компреси по стара сливенска билкова рецепта. И само за около седмица упоритата рана се затваря. И дори не остават белези от нея.

Процедурата е много елементарна. Взимат се разтопена предварително животинска лой, чист пчелен восък и медицинска дъвка. Смесват се и се разтапят на водна баня. След това в получения разтвор се потапя парче марличка, голямо колкото е необходимо, за да се направи компрес на болното място и се поставя върху раната.

Една марля, обработена по този начин,  може да се използва два пъти, като единия ден се поставя от едната си страна, а на втория – от другата. Останалото количество от лечебната смес се съхранява в найлонова торбичка в камерата.

След време на леля Здравка й се наложило да приложи тази рецепта за лечение на рани от изгаряне. И отново се излекувала бързо и не останали никакви белези. По думите на сливналийката няма нараняване, което да устои на този лек. Тя се е  убедила напълно в това, след като помогнала по този начин на много свои приятели и познати.

Един ден сливналийката случайно попада на билкова рецепта срещу запек, от който страда години наред и решава да я опита. В резултат на това само след две седмици завинаги забравя за този свой проблем. Лечебната отвара се приготвя като в 500 мл вода се слагат 3 супени лъжици пепел от изгорени лозови пръчки. Вари се, докато течността остане 300 мл. След това се прецежда. Оставя се да се утаи и се пие само бистрата част от нея. Самото лечение трае около 10-15 дни.

Леля Здравка успява да пребори с помощта на билките от природната аптека и така упоритите гъбички по ноктите на краката си, заради които години наред дори и в най-студените зимни месеци тя не може да обуе затворени обувки.

Рецептата, която „гони“ неприятния не само здравословен, но и естетически проблем е следната: Взимат се 4-5 листа от алое. Те се начукват или се нарязват на много ситно и се заливат с около 200 мл ябълков оцет. Сместа се оставя да престои 24 часа. След това в нея се натопява памучен тампон, който се слага върху болното място и отгоре се връзва с найлон. Така се прекарва цялата нощ. Процедурата се прави продължително време, може би месец и малко повече, докато израсте нов нокът.



В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки