Червеното цвекло е „бомба“ с витамини


Червеното цвекло е „бомба“ с витамини
05 Ноември 2017, Неделя


А коктейл от целина, мед и оцет ни вдига на крака


Преди години съпругът на Цветанка Владова от русенското село Червена вода получава внезапно инсулт и докато го гледа парализиран, почти без да се откъсва от леглото му, жената осъзнава колко много подценяваме здравето си и разчитаме само на бързата намеса на лекарите. Тогава тя започва да изучава лечебното действие на храните и билките у нас.

Още преди 4-5 години Цветанка създава няколко интернет страници, в които обръща внимание върху причините, довеждащи до коварния инсулт и дава ценни съвети относно  воденето на здравословен начин на живот. Нейното мото е: „Остарявай достойно – на крака и с бистър ум!“. Днес сайтът й вече съдържа доста подробна и полезна информация за множество хранителни продукти и за това как да се лекуваме с тях. Той се радва на повече от милион посещения.

Според Цветанка Владова ние сами можем да предотвратим появата на различни болести, стига да обръщаме повече внимание на начина на живот и на храната, която ядем. Специално за читателите на в. „Десант“ лечителката предостави някои ценни съвети и идеи, които ако следваме, можем да се радваме на по-добро здраве. 

Първата рецепта е свързана с атакуване на болките в костите и ставите, като целта е те да се облекчат и страдащите от тях да спят далеч по-спокойно. За целта сутрин на гладно се приема смес от целина, мед и оцет, забъркани в съотношение 50:400:200 г. От една млада глава целина, заедно с листата и коренчетата, се получава около 150 грама ситно нарязана дрога. Тя се поставя в подходящ стъклен или пластмасов съд с капак и към нея се добавят 400 грама мед, като сместа се разбърква добре.

Слагат се и 200 грама ябълков оцет и отново се разбърква. Съхранява се на хладно, но не в хладилник. От лековития микс се приемат  сутрин на гладно по 1-2 супени лъжици. След това веднага се изпиват 30-40 грама гореща вода, която ускорява постъпването на тази „хранителна смес“ в кръвта. Важно е да се помни, че когато болният получи подобрение, не бива да се претоварва с тичане, скачане или носене на тежки предмети.

Почитателката на природната медицина съветва непосредствено преди лягане краката да се затоплят в една специална смес, която може да се използва многократно. Тя се приготвя като в половин литър вода се разтварят 100-150 грама морска сол, към която се добавя и 1 супена лъжица винен оцет. Долива се вода, докато течността стане 5 литра. После тя се затопля до температура, която ще е комфортна за краката. Налива се в леген и крайниците се потапят в него за  около 10-15 мин. Вече затоплени, те се избърсват, обуват се чорапи и веднага се ляга.

Ако след процедурата се допусне охлаждане на болните места, ефектът ще е обратен. Използваната течност се прибира за съхранение по възможност в метален съд, в който се затопля преди всяка следваща употреба.

Целият цикъл на лечение продължава 4 поредни вечери без прекъсване.

Цветанка Владова препоръчва този начин на лечение да се прилага и за предотвратяване на по-тежки поражения от простуда, при начални симптоми хрема, кашлица, болки в гърлото, вместо употреба на антибиотици и други хапчета, които по принцип нанасят поражения на организма.

Лечителката изтъква още, че червеното цвекло например е „бомба“ с витамини. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.

Особено полезен през зимните месеци според нея е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, който представлява истински букет от витамини. Той е подходящо защитно средство против тумори, левкемия, жлъчка, грип и освен това прочиства кръвта и забавя процеса на стареене.

Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.

Лапи от настъргано цвекло пък помагат при рани и отоци. Най-удивително е действието му при ракови заболявания. Владова дори твърди, че знае случаи на хора, страдащи от рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания.

Трябва да се знае, че когато се изцеди сокът от цвеклото, той трябва да се остави за около 40-50 минути, преди да се смеси с останалите сокове, за да се изпарят някои съединения, които съдържа в прясно изцедено състояние и които дразнят организма. Лечебният коктейл трябва да се приема преди хранене, като преди това се изпива чаша вода.




В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки