Архивите помнят: Училището в Кукуш – без буквар, но с „Царственик”


Архивите помнят: Училището в Кукуш – без буквар, но с „Царственик”
Заглавна страница на „Царственика” на Христаки Павлович
11 Януари 2019, Петък


От едно писмо, изпратено преди 150 години от Райко Жинзифовдо руския археолог и библиограф Пьотр Бартенев, можем да получим вълнуващи сведения за процеса на възраждането на българщината в Македония

Автор: Десант

От едно писмо, изпратено преди 150 години от Райко Жинзифов до руския археолог и библиограф Пьотр Бартенев, можем да получим вълнуващи сведения за процеса на възраждането на българщината в Македония в едни вече много далечни времена:

„През лятото на 1857 г. в Прилеп дошъл един кукушанин, с когото Димитър Миладинов се споразумял да отвори българско училище в Кукуш, недалеко от Солун, където преди хиляда години се били родили славянските просветители Кирил и Методий.

За тази цел бил повикан по-млад учител, другар на Миладинов, а самият той възнамерявал да отиде в Охрид, където го викали за учител. Но за Кукуш не стигал един учител, а освен това за младия даскал било мъчно да се справи с всички противодействия на тамошния фанариот. В продължение на два или три месеца кукушкото училище кретало как да е, без нито една българска книга, дори без буквар, а устното преподаване било съпроводено с много затруднения...

Любовта към родния език се развила до такава степен, че след свършването на определените часове хора, женени, на по 20-25 години, всеки ден посещавали училището и се учили на църковнославянски и български език; дори хора на преклонни години през свободното си време  се учили едни други да четат в своите дюкяни...

Така Димитър Миладинов учил през деня децата, след обед женените хора, младежите занаятчии, свещениците, а вечер се занимавал с изучаването на българската история по Царственика („Царственикът” на Христаки Павлович от 1844 г. е първото печатно издание на Паисиевата история, б. а.) или пък с преписването на народни песни, пословици, приказки и пр.”.


Не е чудно, че 35 години по-късно, през 1892 г., един от създателите на революционен комитет в Солун – Иван Хаджиниколов, разказва как след засилването на сръбската пропаганда в Македония се е пристъпило към създаването на ВМОРО. Неговите спомени са публикувани в кн. 1 от 1936 г. на изданието „Илюстрация Илинден”:

„През юлий 1892 г. заминах за София. Тук се срещнах с Коста Шахов и му открих плана си, който за подходящ и авторитетен човек ми посочи Гоце Делчев, още юнкер. Шахов определи среща в неговата печатница през идния неделен ден, когато само юнкерите могли да излизат от училището. При срещата ни обрисувах положението на националното ни дело в Македония, заканата на солунския валия и успехите на сръбската пропаганда и поставих и на двамата въпроса: не е ли време да се основе революционна организация в Македония? И двамата ми отговориха утвърдително, но поискаха да им изложа какви ще са според мене основите на тая тайна организация”.






В категории: Новини , История , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки