Магическата скална арка, която лекува болести


Магическата скална арка, която лекува болести
04 Февруари 2017, Събота


Обвито в мистика, тракийското светилище в местността Скрибина край село Крибул привлича с чудесата си хора от цялата страна

Автор: Ерол Емилов

На няколко километра североизточно от село Крибул, община Сатовча, Гоцеделчевско, се намира местността Скрибина. Местност, забулена в тайни и мистерии. Скътано по средата на дъбова гора се намира и тракийското мегалитно светилище „Скрибина”. За него се вярва, че лекува всякакви болести.

Според археологическите проучвания неговата история датира от ІV в. пр. Хр. По времето, когато Югозападните Родопи били населявани от тракийското племе беси. От тогава насам местните хора почитат светилището и целогодишно извършват култови ритуали, с които се надяват да помогнат на болните, които отиват там с надеждата да оздравеят.

Това се случва и с лечителката Юлия Земеделска, която оздравяла, благодарение на скалната арка. Тогава дала обет, че и тя ще лекува и ще помага с каквото може на останалите. Функциите на лечителка Юлия наследила от майка си, която от дълго време ги практикувала. При нея идват хора с всякакви болести. Едни не могат да говорят, други не могат да имат деца, трети имат психични проблеми и т.н.



Няма човек, който да е бил там и да не е получил помощ, споделят жителите на селото и с усмивка разказват историята на младо момиче, дошло чак от Испания с надеждата да забременее. След няколко седмици чудото се случило и сега вече е майка на 3-годишен син.

В селото се пазят спомените за много такива истории. Скрибина е помогнала на десетки семейства да продължат рода си. Славата на мегалитното светилище се разпространява много бързо и край него вече се стичат хора от цялата страна. Изключително радващ е фактът, че то е излекувало и много млади хора.

Такъв е и случаят със студентка от Триград (Смолянско), която не можела нито да говори, нито да се движи.

Нейните родители я водили къде ли не, но от това нямало никакъв ефект. Последната им надежда бил манастирът в град Хаджидимово. Там обаче се срещат с жители на Крибул, които чувайки тъжната история на момичето, ги канят да посетят местността край тяхното село. Семейството без много да се чуди приема. И чудото става – след първия ритуал момичето започва да говори, а след втория вече се движи без никакъв проблем.

За да получиш помощ от камъка, трябва да отиваш там с вяра и с надежда, че той ще ти помогне, казват крибулчани. С навлизането в сакралната територия започва и ритуалът.

Най-напред болният се качва по дървена стълба, окичена с червен конец, дълъг колкото ръста му. След това се промушва през отвора на скалата. Вярва се, че колкото повече скалата го притиска, толкова по-добре за търсещия здраве и изцеление.

След промушването се пали огнен кръг около стъпката – символ на изгарянето на болката и в същото време проекция на слънцето на Земята. Символика и значение има и с разположението на отвора – входът сочи изгрева на слънцето, а изходът – залеза. След още едно промушване вече си извън сакралната територия.

Болният трябва да носи със себе си стара връхна дреха, която трябва да върже на едно от дъбовите дървета след ритуала. Така той оставя болестта си там и се връща здрав. На специално място се слагат и монети. Оставените дрехи и предмети обаче не трябва да се пипат, тъй като се вярва, че, който наруши това табу, всъщност взема болестта на този, който я е оставил.

Забележително е и схващането, че скалата се стопанисва от змия.

Тя се явява при всяко провеждане на ритуал, но не хвърля в паника посетителите, тъй като си стои мирно и кротко. Според жителите на Крибул тя може да приема много образи, включително и този на човек.

Не много възрастната баба Зейнепа Еминова разказа, че тя се явила пред майка й в образа на човек, окичен с одежди като Петко войвода. Тя го поздравила, а той само се усмихнал и изчезнал.

Юлиян Земеделски е мъж на средна възраст от село Крибул. Преди 27-28 години той претърпява тежка катастрофа с мотор, при която загива негов приятел. От тази вечер той постоянно сънува кошмари, които не го оставят на спокойствие. Докато една вечер не вижда в съня си, че трябва да отиде на светилището, за да се излекува. На сутринта отива там и вечерта всичко остава в миналото.

„Бях много зле, но след посещението вече съм добре, бих казал много добре”, споделя той.
С годините времето е изтрило от паметта на хората много факти, свързани с това древно светилище. Никой не може да определи точно кога е открито и от кой, но ритуалите са запазени, макар и с много изменена форма.

В този район на Родопите има много скални арки – светилища. Някои от тях – живи, където все още се извършват култови практики, а други – вече мъртви – с отскоро или отдавна затихващи лечебни функции. Всички те са правени на високи места, за да имат видима връзка с други светилища.

На около километър преди Скрибина например са намерени останки от керамика и от древен тракийски храм. В миналото там е имало малка ритуална сграда от суха зидария. Струпването на камъните по средата всъщност представлява централния жертвеник. За съжаление той е открит и ограбен от иманярите.



До арката се достига по дървена стълба, окичена с червени конци, представляващи мерки на ръста на болните Окачените от болните дрехи по околните дървета, с които те оставят болестта си тук. Те не трябва да се пипат от другите хора Обредните езически лечебни практики в Скрибина се извършват предимно от местните помаци

В категории: Новини , Пътеводител , Чудесата на България , Бит и култура , Забележителности

39
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
39
Фреш
18.03.2019 15:41:49
0
0
Здравствуйте. Хотели бы с вами связаться по вопросу новейших систем защиты от краж с возможностью БЫСТРОЙ ИНВЕНТАРИЗАЦИЕЙ товара при помощи RFID технологии.
по цене $ 550 подробно здесь; https://fresh222.ru/UserFiles/File/RUS_ANTIKRAJA.pdf
видео здесь; https://www.youtube.com/watch?v=LObhq4gFEys
Пожалуйста контактируйте с нами по адресу info@fresh222..ru
38
Sweta
05.12.2018 18:57:41
5
2
Моля ако някой има актуален номер
37
Рера
03.06.2018 17:26:27
4
6
рита имам сестра която е от рак и не и остава много живот искам да я доведа там мояяи дарени някаква телефон или адрес
36
съдействие
25.03.2018 09:05:49
6
6
Аз съм от Гоце Делчев, мога да съдействам 090063009. 509
35
Галина
08.09.2017 10:13:04
21
15
Как е номера на Баба Юлия
34
Ati
08.09.2017 09:39:13
11
12
Аз съм от Гоце Делчев, мога да съдействам 0876756899.
33
olymJap
28.08.2017 18:10:36
3
3
В текущее тяжелое время все равно появляется желание обустраивать личный дом, квартиру и сделать жилой уголок более комфортным и уютным. Это обычное стремление любого человека, так как ведь именно в данном жилом уголке мы восстанавливаем свои силы, чувства и даже самочувствие.
И все же, трудные времена накладывают свой знак и на такие вещи, а потому мы норовим сэкономить деньги где только кажется допустимым. Это конечно может быть покупка наиболее недорогого используемого материала для оформления стен или не дорогая меблировка, но более новая.
А весьма основная часть экономии – сделать ремонтные работы своими руками, дабы не брать внаем работников, какие стоимость поднимают так, что она будет не экономичнее, а то и гораздо дороже, чем сами материалы для ремонта. В данном случае наши «очумельцы» пробуют научиться своими руками и без каких-либо особых трат делать все ремонтные работы, что им окажутся нужны в доме.
Наш вебсайт «Школа ремонта» как раз и создан для таких «очумельцев», с тем чтобы они быстрее и качественней сумели освоить новые навыки и знания. А ведь мы сумеет проинформировать вас о том, какие обои или краски лучше правильно подобрать, надо ли экономить на инструментах, что из предлагаемого ассортимента штукатурок и других материалов для стен будет иметь более эффектный вид. Также не лишен сложности и труд дизайнера, а цены на их услуги не меньшие, чем у строй команды.


<a href=http://olympic-school.com/nachnem-remont/raznovidnosti-vinilovyh-oboev-dlja-otdelki-sten.html>http://olympic-school.com/</a>
32
Търсача
16.08.2017 19:34:41
2
3
Мн.интересно
31
Стефка Тодорова
06.07.2017 05:46:27
5
6
Здравей те живея в София и се нуждая от вашата помощ цялото ми семейство е болно и искаме да идваме при вас моля ви помогне те ни
30
Стефка Тодорова
06.07.2017 05:46:23
13
10
Здравей те живея в София и се нуждая от вашата помощ цялото ми семейство е болно и искаме да идваме при вас моля ви помогне те ни
29
gali
28.06.2017 14:50:12
6
2
Zdr jiveya v cujbina no ste patuvam specialno za da se lekuvam molya nyakoy mojeli da mi dade nomer da se svirja s baba yuliya strahuvam se da ne popadna na drugite babi nayle ayse i t.n. kak da razbera ce sım se srestnala tam s licnosta baba yuliya .Blagodarya vi
28
Екатерина
17.06.2017 08:44:41
12
3
Някой бил ли е при Найле Чаушева, интересуваме има ли излекувани от нея или с подобрения.
27
Nqma.znachenie
10.06.2017 18:06:55
10
7
Hora ne hodete tam az bqh 3 dena pod dred tolkova bolni hora imashe tam tva vsichko e laja biznes pravqt ludi pari na garba na bolen narod koito si.misli che kato otide tam.krai nqma.nishto vqrno v tva vnushenie golqmo i izmaama.na men ne mi pomogna daje se vlushih
26
Малин
10.06.2017 05:29:24
7
9
Относно баба Юлия да се бяга далече.В селото бабите които правят този ритуал са общо три Найле, Айше и Асибе.По мое наблюдение всяка една има свои начин за ритуала. Чета в много от стаите за някаква Зейнеп Емилова но такава баба там няма не съществува нещо е объркано.Не искам да убеждавам никои в нищо всеки сам си избира бабата шаманка. От мое лично проучване една от тези баби е с 17 години жрическа практика и е дъщеря на първата баба лечителка в село Крибул.
25
борис рашев
21.05.2017 22:02:48
8
2
да всичко е форма на енергията и висшите сили
24
moni
15.05.2017 16:43:17
7
4
ot vsi4ko koetovidiax ustanovix 4e tova e rabotilnica za pari mafia moje bi s pomohta na ne4ii 4adar niakoia visokopostavena li4nost koiato sahto se oblagodetelstva palna izmama a dokolko prirodata imame si mnogo po xubava v nashia krai
23
moni
15.05.2017 16:37:46
5
5
a dolu na kurhuma sahto . xora mnogo karanici ckandali stigahe se do boitam baba iula leehe kurhum za celia den edva 30 4oveka ne go do4akaxme zahtoto stana strahno sinat i i majat i i ohte edin brat li e ili dever neznam zapo4naxa da se karat s xorata i da gi goniat ina4e navsiakade izma4enite xora davat i mili i drago za tazi laja
22
moni
15.05.2017 16:32:14
6
5
biax tam ako e imalo pomoht ,predi to sega s sigurnost niama vsi4ko e biznes kazvam go zahtoto vidiax s o4ite si kolko oporo4eno e vsi4ko uj ne vzemat pari a za vsi4ko se davat na kamaka imahe druga jena koiato provirahe a do neia goliama torba v koiato xorata puskat golemi sumi torbata behe palna
21
Ани
07.05.2017 04:09:13
17
12
За бога това там е организирана престъпна група -всичко там се прави за пари.Аз ходих там на цветница имаше около 200човека всички и оставяха средно по 5.00лв .Съпруга на баба Юлия ни посреща и първо започва да говори за превоза че тези джипове ще ни извозят до скалата цената в двете посоки е 10лв ,а който иска да ходи пеша и плащат на едно момче да те заведе до там .Било добре да се мине 3 пъти през скалата имало къде да се спи и къде да ядеш -разбира се в тях -НА ЗАКУСКА ТИ ПРЕДЛАГАТ мекици по 1.50лв и кафе по 1.20лв.Използват болката на хората .НЕ ХОДЕТЕ ТАМ ВСИЧКО Е ИЗМАМА
20
Филипа
06.05.2017 13:30:33
5
6
Хора моля ви даите ми повече информация за бабите водачи на Скрибина.Имам нужда от доказана водачка виждам по стари коментари от минали години за доказано лечение от баба Асибе.
19
Дилян
23.04.2017 20:26:19
10
9
Здравейте! Тези дни се върнах от с.Крибул. Това което мога да кажа е, че в с.Крибул са го обърнали на местен бизнес, вече всички леят куршум, и има някаква фалшива баба, може да е тази Нейле. Фалшивата баба прави ритуали преди 09.00ч. и след 17.30ч. Може да се нощува във всяка къща в с. Крибул - защото никой не бяга от пари. Лично аз нощувах на 10 км. от селото в Къща за гости "Прав Камен", като изключиш , че няма телевизор всичко беше перфектно. До къщата за гости също има камъни - провирачка и под нея е еко пътека за част от комплекса на "Скрибина". Единствено баба Юлия е тази която има дарбата за ритуала. Забравете да се доберете до леене на куршум от баба Юлия, освен ако не нощувате в нейната къща. Хората /около 10 човека/чакат пред къщата й от 01.00ч. за леене на куршум в 06.00ч. когато сте пред скалата за провиране - децата и видимо сакатите са с предимство, другите чакат. В дните които бяхме имаше по около 300 човека. Елементът за индивидуален ритуал го няма , всичко е на конвейер, заради много хора. Лично аз не вярвам в ритуала, всичко е опорочено от големия наплив на хора, повече ми подейства контакта с хората и природата в района.
18
Елица
18.04.2017 21:02:52
12
11
здравей мирослава аз ходих там сега на 17""ти няма телефон за връзка с баба юлия ако си решила да отидеш не се замисляй но знай тя е един прекрасен човек който помага на хора които имат здравословни проблеми и искам всички да знаят моля ви не ходете при нея просто ей така за да ви гледа защото всяка наша мъка се предава на нея нека я запазим жива и здрава за да помогне на всеки който има нужда а ти ако искаш да разбереш повече мейла ми е nazl111@abv.bg пиши ми и ще ти разкажа повече
17
Мирослава
17.04.2017 06:46:12
10
3
Здравейте, смятаме скоро да посетим с.Крибул , но нямаме никаква информация,нито телефон с който да се свържем с лечителката баба Юлия . Ако е възможно , някой да ни даде актуален телефонен номер,тъй като в постовете по-долу има няколко посочени. И да ви попитам нещо друго. Къде сте отсядали да пренощувате. В селото има ли възможност,или трябва да бъдат околните села . Благодаря предварително ! Очаквам вашите отговори :)
16
Гергана
15.04.2017 05:18:29
2
3
Здравейте, даите ми телефона на баба Найле знам,че и тя прави същия ритуал за здраве като баба Юлия.Баба Юлия е изключила телефонна си.
15
Стефанова
14.04.2017 10:45:48
9
3
Здравейте,искам да заведа група от близки хора в Скрибина и да преживеем лечебния ритуал.Не успях да се свържа по телефона с Юлия.Разбирам,че интереса към нея е голям и предполагам,че тя не вдига телефона си.Ще отседнем в Огняново.Може ли някой да ми каже кога е удачно да сме в Крибул,как да намеря Юлия или Найле.Единият ми спътник е по-трудно подвижен и разчитам на джип или уазка.Ще съм много,много благодарна за съветите ви.Весели Празници!
14
Димитрова
12.04.2017 14:10:23
9
2
Здравейте на всички,искам да споделя с много хора които не знаят че в село Крибул има още една баба на име Найле която прави същия ритуал като баба Хава-Юлия..И на нея също може да се разчита жената е много мила и люболбилна.
13
Cvetkova
02.04.2017 14:03:52
9
6
Ще изкажа моето мнение. Знам, че няма да се хареса, но е откровенно, истинско, прясно преживяно. Наистина мястото е свято. Вчера бях там, видях, преживях и чух достатъчно. Една прекрасна жена се опитва да помогне на стотици хора на ден. А там, особено след предаването на Карбовски, отиват всякакви - хора с болките си, болни, изстрадали, здрави придружаващи свои близки и т.н. Аз лично водих моя близка с тежко нелечимо заболяване. Бях свидетел на човешка мъка, страдание, но и на човешката злоба и измама. Първо единствения честен с превоза беше човекът с УАЗ-та. Взима по 5 лв на човек в двете посоки и със сигурността, че ще те върне в селото. След предаването по Нова ТВ обаче са се навъдили измамници, които предлагат превоз с джипове за по 10-20 лв. в едната посока, без гаранция, че ще те върнат. Злоупотребяват с мъката на хората. При скалата пък докато всички чакаха реда си за промушване през камъка се намериха и хора, които се караха, дори един се заканваше на други, че ще ги хвърли през дерето. А жената на камъка в същото време стои на жаркото слънце, изричайки молитвите, опитвайки да помогне на деца и възрастни, на болни и здрави, на добри и лоши, цял ден, без да почива, без храна и без вода. Само си намокря леко устата с водичка и продължава за да могат да минат всички хора. И така цял ден на крак. Стана ми тъжно за нея самата, за нейното здраве има ли кой да помисли. И мисля, че трябва да има някакво ограничение в бройката посетители на мястото. То наистина е свещено, но дали дава същата сила и енергия, когато там се събират стотици хора. Едва ли!
12
Милена Петрова
23.03.2017 12:27:51
13
8
Много е трудно да се свържем с леля Юлия- може би заради медийния интерес. Свързахме се с някаква друга жена- НАЙЛЕ, която също извършвала ритуала. Някой чувал ли е нещо за нея- притесняваме се да не попаднем на грешен човек, понеже живеем ц чужбина и ще пътуваме специално за това. Бих била много благодарна за информация за нея...
11
Десислава
24.01.2017 14:23:21
15
8
Днес звънях,жената каза като се постопли времето към март месец да се обадя
10
foxy
04.09.2016 13:24:25
23
17
може ли да ми дадете актуалния номер на жената
9
I write from abroad
28.04.2016 16:43:37
4
2

And I think need: peace on Earth and good among people
8
---------
28.04.2016 16:43:11
7
2

Един християнин и всеки добър човек би желал на бежанците днес /и въобще на всички хора/ да живеят добре и човешки /и да имат работа и мир в техните държави- и където и да се намират по света/, а не да измрат от вируси и прочие /да не забравяме, че и българи в миналото са били бежанци- и че след 1989 година и много българи търсят препитание и оцеляване в чужди държави/.Надявам се в бъдеще Земята да се оправи и вече да няма омраза, злоба, гняв, насилие, смях и т.н- с психично болни и т.н, смях и т.н- с заекващи хора и т.н, богохулства (дори като негодувание, нетърпение, отчаяние, отегчение и т.н), изтезания, безразборен секс, неуважение и/или обиди и т.н - към родител/и и т.н, безработица, лоши прояви, болести и прочие лоши неща между хора (в хора) и прочие - а да има добър и щастлив живот за хората и добър шанс за всеки човек. На света му трябва любов, мир и доброта (и да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал)!Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти, геноцид/и (над) човек и/или хора, убийства, побои, самоубийства, насилия /в филми, романи, сериали и т. н/, черен и/или лош хумор /примерно с - педераси /изнасилвания (над) тях и въобще и т. н/включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята. Дано по-скоро света се оправи и промени към добро - аз желая свят без страдание, насилие и въобще без всякакви лоши неща!! Надявам се по-скоро света да се оправи и промени към добро : и отново хората по света да имат добра работа; добър и щастлив живот и т.н!!Ще напиша нещо на друга тема: хората нямаме право да призоваваме (да се смеем и така нататък) за кастрации на хора и така нататък, стерилизация (насилствена и т.н), изнасилвания (и/или съвети и/или заплахи за тях- било анални на мъже и така нататък) на хора и т.н, убийства,самоубийства, войни, вражди, омраза, влизане и/или ходене на хора при психиатри (и/или техните психични и т.н проблеми), побои,удари по тялото, кавги и/или спорове, геноцид над нации от хора, заплахи с оръжие и/или думи (дори казани на шега) и т.н-дори показани в филми, сериали и т.н- това е моето мнение! Няма доказателство, че изнасилвача и физически зрав (а може и да е осъден несправедливо, а реално да е невинен)- би повторил това свое престъпление). Може би само съд може да решава присъдите за всеки човек и т.н. Хората нямаме право да призоваваме за -влизане в болници (вземане на лекарства- било психиатрични и т.н)- било психиатрии и т.н (ходене на лекар/и - било психиатри и т.н) ....На света му трябва да се промени положително- от лошите крайности до които е стигнал), аз не желая изтезания, жестокости, бой, насилия,пошлост, вулгарност, лоши неща, трафиканти на каквото и да е, и т.н-които неща не трябва да съществуват в един добър и възстановен свят (на което се надявам скоро да стане със Земята). ...
7
??
28.04.2016 16:42:51
7
2
Аз се чудя как точно помагат и лекуват лекарствата в психиатрията- понеже не съм чувал и не знам да има лекарство (химични съединения от които е направено и т.н), което да влияе върху мислите и/или чувствата на човек, страховете, тревогите му и т.н- и се чудя, да не би лекарствата в психиатрията- да действат на приспивна основа- тоест да държат хората дълго време в сън и с повишен глад и т.н- и така да разчитат да оздравее с времето??
6
2345
28.02.2016 16:20:43
6
6
Номерът на лечителката е 0892 086233
5
blagodetel;
06.06.2014 11:41:51
9
1
мястото е магическо.ако наистина го вярваш,желанията се сбъдват.АКО ВИ ИСКАТ ПАРИ ЗА УСЛУГАТА,НЕ ОЧАКВАЙТЕ ПОМОЩ.ИМА ЖЕНИ,КОИТО ГО ПРАВЯТ БЕЗКОРИСТНО.
4
2345
10.04.2014 07:24:57
7
3
stiga ste lagali horata v tova selo ima edna le4itelka asibeto drugite ste 6arlatanki pravite go za pari
3
Деница Иванова
29.08.2012 08:26:31
11
5
На 27.08.2012г. с моя компания посетихме село Крибул и по-конкретно месността Скрибина. За дупката научих от ежедневник и след това потърсих по-разширена информация в интернет.
Село Крибул се намира на 15км от Гоце Делчев посока Доспат.Месността Скрибина се намира на 4-5км от село Крибил, в планината.Вариантите за достигане до дупката са пеша с водач от селото или с автомобил тип ласка или джип,задължително 4*4, като разстоянието с автомобил отива на 7км.
Пристигайки в селото стигнахме до центъра(има магазин и джамията е там) и попитахме за дупката.Отзивчивите жители веднага ни свързаха с жена, която може да ни заведе до там.В селото имало само 3 жени, който знаят пътя и ритуала,който се изпълнява.
Нашият пътеводител беше баба на 65г.-Асибе Ибраим Пъргали.Жената веднага отреагира, когато и казахме, че искаме да минем пред дупката. Бабата взе необходимите материали за ритуала, а ние носихме стара дреха, която се връзва на дърво по избор в месността, когато се премина през дупката и дребна монета, която се хвърля там на камъка.
Удобно за пътуването е да сте с маратонки, носете си раница с вода, пожелание храна.
Целия преход+престоя на дупката ни отне около 3.5 чеса, затова е желателно да се избира по- хладен ден и по-ранен час за разходката.
Бабата каза, че в проект може да пита местен човек с ласка срещу какво заплащане може да превозва туристите до дестинацията,но за желаещите да видят природа препоръчвам ходенето пеша, не е толкова страшно.
Имало и подаден сигнал, поради засиления интерес към месността да се направи и път до там,но всичко е все още проект,а и според мен ще убият целия чар на ритуала с застрояването на месността.
За успокоение на много хора-змия няма.
Хората от селото са изключително вярващи и религията (изповядват исляма) не им позволява да откажат на желаещи да стигнат до дупката.Попитах бабата:"Ами сега като слезем, ако има нови хора желаещи да отидат до дупката?", тя отговори:"Тръгвам пак нагоре". Хората са изключително безкористни и мили.
Бабата не взима пари.На нас ни беше изключително неудобно и на тръгване купихме от магазина безалкохолни, кафета,сладки и бонбони за хората и децата, които се бяха събрали пред магазина и които бяха така мили с нас.
Село Крибул е място с хора изпълнени с много вяра, много доброта, хора отрудени, с много култура и традиции.
Препоръчвам да се отиде до мястото дори и само , за да се вкуси от бита, традициите и историята за местостта Скрибина.Историята няма да разказвам тук-ще оставя всеки, който има интерес сам да попита за нея.

Деница,София
2
ot studena pernik
24.08.2012 11:18:48
5
4
predi mesec bqh i ne vijdah zakara ne edno mom4e s edin uaz i Asibe blagodarq im ve4e hvarlih o4ilata
1
ot studena pernik
24.08.2012 11:18:41
5
6
predi mesec bqh i ne vijdah zakara ne edno mom4e s edin uaz i Asibe blagodarq im ve4e hvarlih o4ilata
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки