В царството на грънците


В царството на грънците
Природата тук е чудна, затова мястото е предпочитано за отдих
04 Април 2012, Сряда


Прочутата бусинска керамика очаква пътешественици и любители на керамичното изкуство

Автор: Илияна Христова

Краище – особен край, див като Кавказ”, възкликва след Освобождението Константин Иречек. И описва българското тогава и сръбско днес село Божица: „Пристигнахме между ниви още зелен овес в центъра на село Божица (около 1240 м). На издатъка между стичането на два потока се издигат стара църква, ново училище и ред къщи, построени край пътя към склона, между тях и един хан. Къщите са покрити или с апсидни плочи, или със слама”.

Днес този красив край остава от двете страни на българо-сръбската граница. И въпреки че западната ни съседка е бъдещ член на Европейския съюз, браздата пречи на туристическите връзки. Съществува един единствен контролнопропускателен пункт, който не е достатъчно използван.

Това е уникален край, изключително красив, но познат на малцина. А едва на час път от София с кола. Лесно може да прескочите и в Сърбия, но нашият съвет преди това е да се отбиете в трънското село Бусинци. То е живата история на българското грънчарство.

Бусинската керамика е прочута. Тя представлява отделна школа в грънчарството, предавана столетия от бащи на синове. Трънският край, който е част от областта Краище, е високопланински.
Почвата не е благоприятна за земеделски култури, но е благодатна за керамика поради многото глина. Налични са и руди, които се използват за оцветяване. Така естествено грънчарството се развива в целия район, а местните майстори стават известни далеч зад граница.

През миналия век грънчарят Петър Гигов дори излагал творчеството си в Лувъра, Италия, Япония, САЩ и други държави.
Тази керамика се отличава с характерни цветове – жълт, зелен и виненочервен. Майсторите са произвеждали стомни (вкл. и т.нар. оканчета за вино и ракия, с които при сватба са били поканвани гостите), чинии, чаши, фигури, други пособия и съдове.

Днес всичко това може да се види в местния музей. Строен е в късните години на социализма, носи типичната за тези години архитектурна студенина, но е свидетелство за промяната на бусинската керамика през вековете. Това е изкуство, което е претърпявало развитие по отношение на стила и изработването. Всичко може да се разгледа подробно в музея.

Краище днес е един от най-застаряващите райони в България. Бусинци официално има 60 жители, на практика – доста по-малко.
Картината на обезлюдяването, която съпътства всеки посетител, свива сърцето. А някога това е бил един от най-гъсто населените български райони.

По времето на османското робство турци, черкези и всякакви други азиатски пришълци са населявали равнините, българите са се криели във високите места. Така планинското Краище се превръща в изключително българска твърдина. През 19 и началото на 20 век в Бусинци е имало 30 майстори грънчари – за всички е имало пазар на стоките им.

Днес, покрай обезлюдяването, всичко това е спомен. И все пак в прочутото село наред с музея съществува и малка грънчарска работилничка. В нея може да се видят грънчарско колело, пещ, всички пособия, с които си служат майсторите. Може да си купите и грънци за спомен. Често през лятото на място се правят и пленери. Старинните къщи са естествен декор за творчество и вдъхновение.

Местните хора са мили, винаги могат да разкажат някоя весела история с гъделичкащия трънски диалект.
Витаят и легенди: един от майсторите изваял на Пловдивския панаир статуя на Фердинанд. Той му се отблагодарил с 600 златни наполеона.

Пътешествието до Бусинци е не просто досег с красотата на грънчарския занаят. То е и изключително туристическо преживяване, тъй като природата щедро е раздала красоти на този край.

Ерма се вие между ридовете, наблизо е прочутото ждрело, китни поля се гушкат сред гъсто обрасли баири. Лутането из козите пътеки винаги може да приключи неусетно нейде в Сърбия. Не е страшно, в повечето случаи никой няма да разбере, а и зад границата любезно ще ви посрещнат братя българи.

В момента община Трън полага усилия да развива трансграничен туризъм. И правилно, тъй като малко след браздата е дивното Влахинско езеро. Подходящо е за палатка, риболов, разходка и всякакъв друг вид отмора. Българите от пернишкия и трънски край често се отбиват там.

При повече реклама могат да го правят и българи от други региони, а защо не и чужденци. Единственият проблем е хотелската база. Засега всичките тези удоволствия трябва да бъдат съчетани с палатка. Но при туристически интерес все ще се намерят предприемачи, които да създадат и хотели.Автентичните стомни, изработвани от майсторите на бусинската школа, по време на сватба се напълвали с вино и ракия и с тях се поканвали гостите на тържеството Днес в Бусинци е запазена малка работилница Съвременна бусинска керамика Някога керамиката се е изпичала под земята След малко от тази пещ ще бъдат извадени най-новите грънци

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки