Откриха уникална мозайка при строеж


Откриха уникална мозайка при строеж
11 Октомври 2011, Вторник


Уникална антична мозайка, датирана около 3 век сл. Христа откриха при строеж на нова сграда старозагорски археолози.


Автор: Гергана Господинова

На нея са изобразени спътниците на бог Дионис – Селен и две танцуващи вакханки, които той приканва да го последват.

Композицията е на площ от 40-50 кв.м., като част от нея е разположена в границите на друг имот, което усложнява продължаването на разкопките, но от старозагорския исторически музей се надяват да открият още фигури, включително и тази на бог Дионис. За целта обаче на екипа са необходими спешно 5 хил. лв.

”Сложните фигури на танцуващите жени говорят за изработката от голям майстор. Само синьото по одеждите е в 5 нюанса, а червеното варира от розово до тъмночервено. Фигурите са много изящни, едната от жените е с кастанети в двете ръце, другата е с музикални инструменти като маракаси”, обясниха от музея.

Заради изяществото и играта на светлини и сенки археолозите предполагат, че находката е от храм на бог Дионис. Още повече, че тя се намира на 30 метра от крепостните стени на древния град Августа Траяна.

Според реставратора Никола Стоянов мозайката е изработена с традиционната за епохата техника „опус тесалатум”, като размерите на парчетата са 1 см. Затова отлепването, пренасянето й за консервиране и излагането й са сложен и отговорен процес.

За момента се предвижда уникалната находка да се експонира на Античната улица в сградата на Регионален исторически музей, въпреки че най-подходящото място за нея е да бъде съхранена и изложена на мястото, където е открита. Тъй като имотът е частна собственост, на този етап това е невъзможно.



В категории: Рожденици

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки