Паметниците на Аспарух


Паметниците на Аспарух
Каменният Аспарух от мемориала над Шумен
29 Септември 2011, Четвъртък


Освен че това лято се навършиха 1330 години от създаването на Дунавска България, има още една кръгла годишнина,


Автор: Диана Славчева

която мина незабелязано и не бе отразена в  празничния ни календар. През 2011 г. се наброяват точно 1310 години от гибелта на основателя на нашата държава на Балканите – хан Аспарух.

Великият ювиги загива в неравна битка с хазарите през 701 г. Археологически находки дават основание да се предположи, че гробът му се намира при бившето украинско село Вознесенка на брега на река Днепър. В двора на краеведския музей в Запорожие се пази намереният там Сребърен орел, която се явява най-убедителното доказателство, че българският владетел е погребан по тези места.

В края на миналата година на градския площад на Профсъюзите в Запорожие бе поставена мемориална плоча на хан Аспарух, като организационния комитет на това начинание се ангажира да съдейства за преименуването на площада на името на ювиги.
Доколкото ни е известно у нас няма площад, който да носи неговото име. Нещо повече – столицата ни е единствената в Европа, в която няма издигнат паметник на основателя на държавата.

Оказва се, че по принцип паметниците на Аспарух в страната ни се броят на пръсти. Първият от тях е поставен през 1934 г. във Варна, но по-късно при разкопките на Римските терми е премахнат. Възстановен е едва през май 2000 г. в тревната площ пред читалище „Народни будители“. 

Най-новият мемориал на създателя на държавата ни пък е издигнат само преди месец в средногорското градче Стрелча. Любопитното при него е, че той е изработен от монголски скулптори, които са завършили образованието си у нас. Неговата височина е точно 681 сантиметра и символизират годината на създаването на България.

Най-известният паметник на кана е несъмнено този, включен в мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“, който се издига на Шуменското плато и бе открит по време на честванията на 13-вековния юбилей през 1981 г.

Пак от това време датира и най-големият му паметник, разположен в Добрич, превърнал се в любимо място за срещи на младите хора.

Импозантна е и скулптурата на Аспарух в центъра на Исперих – градчето, което носи славянизираното име на българския владетел. С негов монумент може да се похвали и Каспичан.

И с това списъкът се изчерпва. Донякъде си измиваме очите с това, че не са малко градовете, в които има улици, носещи името на великия хан. Преброихме 18 населени места, където това е направено.

Но и те са капка в морето, като се има предвид, че у нас градовете са общо 250, а селата – 5080. Дано бъдещите ни поколения бъдат по-щедри в таченето на паметта на първооснователя на България тук, на това място, където съществува и до днес.


Монументът в Стрелча Величествената скулптура на ювиги в Каспичан Паметната плоча в Запорожие

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Генади Савов
12.08.2018 14:53:06
0
0
С изв.за писм.грешка-княз Исперих се чете.
1
Генади Савов
12.08.2018 14:49:58
0
0
През 668 год.е било въпрос на живот и смърт,каде да живее гордото-иранско племе на българите водени от кназ Исперих.Ввъв Велика България било несигурно-от р.Днепър до р.Дон управлявали хазарите и те иранци,като нас,но в съюз с киргизи,тюркмени и скити-кумани-хазарите си поставили за каган-владетел от тюрксият род Ашина...Исперих повел българите в старата трако-българска земя Мизия.От 430 до 440 години българи на Дилко-Атила-българският княз живяли в Мизия.С ок.600 000 българи княз Исперих се заселил в Скития-от р.Днепър до Северен Дунав и до гр.Варна с главен град-вероятно-Бялград-Белгород-Днестровский.Византия поела в поход ср.българите,но те с конна армия от ок.50 000 бойци смазали в битка войската на имп.Константин Погонат през 680 година.Исперих-Дуло преместил България далече от дивите племена,които нападали Кубратова България.През 700-701 година Исперих загинал в битка с хазарите при р.Днепър на източният и бряг при с.Вознесенска.Той бил войн и страж на България-туй бил-човека Исперих.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки