Яврово – пъпът на земята


Яврово – пъпът на земята
15 Септември 2011, Четвъртък


На 15 септември преди 92 г. в бедния дом на Александър и Катерина Хайтови в родопското село Яврово на бял свят се пръква отроче,


Автор: Диана Славчева снимки: Николай Недев

чието име ще остане завинаги в пантеона на именитите български писатели – Николай Хайтов.

Може би не е случайно, че датата на неговото рождение съвпада с първия учебен ден в България. Защото цялото му творчество и обществени дела на практика поставиха основите на едно училище, на една школа по родолюбие.

А неговите творби спокойно могат да се използват като учебници и настолни справочници по патриотизъм и отстояване на българщината.

Всеки ред, написан от Николай Хайтов, ни учи как да милеем за българското. Какви по-добри уроци за българската природа, за гората и животните в нея, за екологичните проблеми ще научим от тези, които нашепват шумките от габър и боровете в разказите на Хайтов.

Къде другаде можем да усетим – ей така, без да сме в планината, а само разгръщайки книжните страници, как мъховете повиват скалите, че камъкът има сърце и в компанията на катерички, златки, белки, сойки и кълвачи да разберем истината, че „гората е нежна майка, която ражда, кърми, която дава и ни закриля, вдъхновява и дарява”...

И къде другаде ще ни се разкрие така увлекателно и неподправено бита на родопчаните – такъв, какъвто е бил през вековете. Това, с което са се хранили; това, което са пили в кръчмата; техните навици и обичаи...

Едва ли в някоя енциклопедия може да се намери отговор на въпроса защо българомохамеданките правят халищата си цветни и „огнени”, а тези, изработени от посестримите им „болгарки”, са „сури”. „Шумки от габър” обаче разбулват тази загадка.

А „Диви разкази” пък ни разкриват какво пропяват „Калинкините чанове” и още много други съкровени родопски тайни и легенди.
Как ще научим добре българския език, ако не се оглеждаме във „Вълшебното огледало”, което ни остана в наследство от него. Онова огледало, което изражда гротескно образа ни, в мига, когато се увлечем в паразитното чуждопоклонничество към иностранната лексика.

Ако днес писателят беше жив, пословичната му нетърпимост отново щеше да се разплющи като камшик над невежото дрънкане на думи като „консенсус”, „електорат”, „имидж” и още хиляди „вносни” термини, за които иначе в българския речник има прекрасни български слова.

Хайтов сигурно се обръща в гроба и душата му не може да намери покой в това задръстващо ефира и етерното пространство словоблудство, вдъхновяващо съвременните „фешън” луди-млади да „адват френдове” с „лайквани” „фейсове” и „визия”...

В центъра на вселената
Изкушените от географията от векове спорят къде е пъпът на земята. Без много да се скита по белия свят Николай Хайтов е открил безспорното му местоположение. „Яврово е пъпът на земята, центърът на вселената” – категоричен е той.

Досега никой не го е оборил. Сигурно защото такава титанична любов към родното място рядко се среща и направо действа като заклинание срещу всякакви съмнения. А и селцето си заслужава напълно това определение.

Не само защото то е „гнездото, където се излюпва и хвръква към света Хайтов” – както сладкодумно се изразява неговият съселянин и добър приятел проф. Васил Колевски в последната си книга, посветена на именития явровец, озаглавена „Син на Родопа”.

В Яврово действително има нещо магическо. Дали това идва от древната му история и от уникалните обичаи, които се срещат само тук, или пък от наистина космическото му местоположение е трудно да се каже.

Впрочем наистина мястото, на което е разположено селото, предлага гледки като от самолет. От близо хилядата метра височина, на която се е покатерило върху родопските склонове досами връх Руен, пред погледа се разкрива като на длан, сякаш гледана като на сателитна карта, Тракийската низина с част от пловдивския квартал „Тракия”, пистите на летището край Крумово, пръснати тук-там полски села и разноцветен пъзел от обработвани ниви, преплетени с тънките нишки на виещи се като гайтани реки.

А в хоризонта взорът се опира в силуета на изглеждащата така величествено оттук Средна гора.

„Село Яврово е едно от най-старите села не само в Асеновградска околия, но и в Средните Родопи, споменавано още през 1084 г. като дарение на Бачковския манастир” – така започва самият Хайтов историята на родното си място, която пише в далечната 1958 г. А много е вероятно поселище тук да е имало в много по-древни времена. За което свидетелства и името му.

Защото местните хора твърдят, че то произлиза от името на древноримската богиня на зората Аврора и всъщност най-напред се е наричало Авроа, което  в последствие било видоизменено в Яврово.

В своята многолетна история селото е преживяло много драматични моменти. Покрай неволите по турско време и нападенията на разбойническите орди на хайтите, населението води и ожесточена борба с фанариотите и асимилаторските попълзновения на цариградската патриаршия.

Яврово става и център на съзаклятие за свалянето на Стефан Стамболов. В буната участие взима и дядото на Хайтов – Петко. Тук е мястото да споменем, че родът Хайтови води началото си някъде около 1719 г., когато е живял неговият родоначалник – Чилику. Той е бил лозар, а по-късно става мухтар – т.е. кмет.

И до днес улицата, на която една до друга са се намирали къщите на рода, явровци наричат „Хайтоска”.
Тук все още стои запазена почти в автентичния си вид родната къща на писателя. Само някогашната дървена стълбичка към входа й днес е заменена с бетонни стъпала. Сега схлупената постройка има други стопани.

Една възрастна женица, която живее в съседната сграда, сподели с екипа ни, че Хайтов много съжалявал за това, че роднините му са продали имота и дори правил няколко опита да откупи обратно родния си дом, но новите й собственици така и не се съгласили.

И тогава си купил друго място в селото, където си направил лятната вила. За да има къде да се завръща при корените си. И откъдето, както си спомнят съселяните му, е тръгвал  всеки ден, който прекарвал тук, към високия връх Св. Илия, огряван първи от изгрева на слънцето.

Така всяка сутрин Хайтов изминавал близо двата километра дотам, за да се зареди с живителната енергия на слънчевите лъчи и да общува насаме с майката природа.

Там под възпетия в разказите му огромен дъб – „стария езически бог на върха”.
И разбира се, не пропускал да мине и през хребета, който пази Яврово от северозападните ветрове – любимата му Могила, застлана с шумки от габър и опасана с белокаменни пътеки.

Сигурно цялата му същност се е изпълвала в тези моменти от гордо удовлетворение, защото точно той е човекът, който преди години спасява буковата гора „Усойката” от заплашващата я поголовна сеч. А оттук извира животворната планинска вода, която снабдява селото с бистрата течност и обезлесяването й със сигурност е щяло да затрие завинаги това безценно водно богатство.

Хайтов дотолкова обича родното си Яврово, че най-горещо го препоръчва на много свои приятели като място, където си струва да си купиш имот. Не са един и двама тези, които се вслушват в съвета му и до днес продължават да прекарват в него почивните си дни.

Един от тях е писателят и издател Николай Табаков (интервю с него на стр. 29). В спомените му Хайтов е жив и до днес. С огромната си любов към родопските песни, които, кой знае защо, „никога не е пял, макар че знаеше текстовете на всичките”. В това е убеден „присаденият” в Яврово творец.

„Няма да забравя и гордостта му с двете череши, които имаше в двора си – разказва той. – Все ме викаше да ги берем и се хвалеше като някой рибар с улова си, че били ееееееей такива”.
Табаков окръгля с палеца и показалеца си един диаметър, който по размер повече прилича на праскова, отколкото на череша. Но очевидно за Хайтов те наистина са били такива прекрасни, едри и задължително много сочни и вкусни.

С огромна любов писателят се е грижил и за котките, които непрекъснато се навъртали около вилата му. Табаков си спомня, че освен тях, Хайтов хранил почти всички писани в селото.
Освен в Яврово, двамата често другарували и на столична почва.

От тези контакти Николай Табаков също е запазил свежи спомени и ни разказа за един урок по литература пред осмокласници софийско училище, където присъствал заедно с именития си съименник. На учениците проф. Валери Стефанов и доц. Александър Панов представили Хайтовия разказ „Дервишево семе” и здраво нахвалили автора и какво точно е имал предвид със своята творба.

След което думата взел самият Хайтов и почесвайки се по темето рекъл: „Брей, никога не съм знаел, че толкова приятели ми правят дисекция”...

Но Хайтов не е общувал само с творци. Легендарни са срещите и разговорите му с обикновените хора. И на всички, които са го познавали, първите думи за него са, че той е бил много контактен и земен човек.

„Често идваше в пивницата с един агроном и казваше: Трифоне, пусни малкото телевизорче! – разказва 83-годишният Трифон Кумчев, който откакто се помни е кръчмар в съседното село Лясково. – А то, черното вино, като го налееш в купата, можеше да се огледаш в него – като в телевизионен екран.

Та оттам и тази му приказка. Дойде ли, баба ще му направи рогатник (вид родопско тестено ястие с плънка, б. а.). Иначе замезваше най-често с козе сирене и сланина. Все искаше да седне направо на плочите на двора. Ще ги пипне с опакото на ръката да види дали са затоплени и ще седне върху тях с кръстосани крака”.

Дядо Трифон си спомня още, че в разговорите си с хората Хайтов говорел на местното наречие. „Много народен човек” – обобщава старият кръчмар, чиято пивница съществува още от 1920 г.
В нея сякаш времето е спряло. Като прекрачиш прага й, просто се връщаш в миналия век, в годините на нейното създаване.

Напълно е необяснимо как все още пипалата на цивилизацията не са се промушили през тясната й ниска вратичка, да накичат по боядисаните с блажна боя стари стени рекламни плакати на кока-кола и някоя бирена промоция.

На изпроводяк старецът си припомня един Хайтов съвет: „Не си продавайте бащините къщи. Ако дойдат вънкашни хора, ще ви оберат дренките и къпините из горите. Те са много придирчиви – казваше той”.

Може би тъкмо разговорите с обикновените селяни са разкрили пред Хайтов дълбините на родопската душевност. На същността на Родопа планина. И той става нейният най-сладкодумен певец. Един Родопски Орфей с перо, вместо с лира в ръката.

Затова и не е случайно, че съявровецът му проф. Васил Колевски озаглавява последната си монография, посветена на него, именно като „Син на Родопа”.

„Ако някога Елин Пелин обезсмърти онази част от България, която наричаме „шоплукът”, а Йовков – Добруджа, то Николай Хайтов обезсмърти Родопите” – казва с възторг професорът.  
И няма как да е иначе, след като писателят е роден и израснал на пъпа на света, в центъра на вселената...


„Вдигане на куните” – езичество и християнство в един обряд

„Най-древният и характерен за Яврово обичай се нарича „Вдигане на куните” („куни” тук казват на иконите, б. р.). Той се чества 40 дни след Великден, на Спасовден. Момите изнасят иконите от църквата и ги украсяват със здравец и люляк.

В това време ергените пък окичват с цветя около юлара мулетата или катърите, а на самара мятат черга или халище, като премятат през рамо явровска торба с питка.

Камбаната бие. След попа потеглят мъжете с хоругви в ръце, а след тях се нареждат жените и потеглят в посока към Добралък. В края на селото всички спират, а попът осветява вода и напръсква с нея присъстващите.

После всички се отправят към светилищата „Св. Атанас” и „Св. Иван”, където палят свещи и закусват. След това процесията продължава по една височина към светилището „Св. Петър”, което се намира на около 6 км. Тук на една голяма поляна до един стар дъб ги посрещат останалите явровци, които междувременно са заколили жертвено агне.

В ствола на стария дъб се издълбава със свредел една дупка и в нея се поставя парче от черния дроб на животното, след което мястото се запечатва. На дроба тук му казваме „нафора”, а останалата част се раздава на хората в църквата, за здраве.

Когато попът пристигне, той трябва да открие къде е скрито парчето от дроба и колкото по-бързо стане това, толкова по-плодородна ще е годината. Тържественият обяд се прави край параклиса „Св. Св. Константин и Елена”, където се ядат курбаните и се вият хора до вечерта.

На местата със светилищата няма сгради, а само тук-там се намират струпани камъни, вероятно останки от стари оброчища. Не случайно и в този християнски ритуал неразривно е вплетена стародавна езическа символика, като някакво ехо от далечното ни минало.

Догодина се каним да проведем празника в автентичния му вид, за което имаме и одобрен проект към Министерството на културата. Защото сега го правим в съкратен вариант. Просто вече няма моми и ергени, останали в селото, а и почти не са останали и икони”. 


Входът към лятната къща на Хайтов Улица в Яврово Чешмата край старото аязмо, което синовете на Хайтов правят съвместно с телевизия СКАТ в негова памет Обект на първата рецензия на именития литературен критик проф. Васил Колевски е... първата книга на Хайтов „Съперници”. Освен общото им родно място, тях ги свързва и съдбата им на труженици в полето на литературата Дядо Трифон от съседното село Лясково често е посрещал Хайтов в кръчмицата си Селото посреща посетителите си с тази табела Родната къща на писателя на улицата, която и до днес наричат „Хайтоска“ Читалището се помещава в сградата на бившето училище, в което основно образование са завършили акад. Николай Хайтов, проф. Георги Гълъбов, проф. Васил Колевски, Борис Димовски и още много изтъкнати личности Ангелина Миленчева, председател на читалищното настоятелство в с. Яврово

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки